Brutal Assault - 2016
Czech RepublicJaroměř/Josefov
Mivel már az eddig nulladik napnak számító szerdai napot is erősen megtolták a szervezők, ezért úgy gondoltuk, ismét időben érkezünk. Ezért kedden, a legjobb időben, éjjel 1-kor nekivágtunk a közel 600 km-es szakasznak. Délelőtt 11 körül már Hradec Kralove Tescoban váltottunk az eurót cseh koronára.

Délután fel 1-kor befoglaltuk a megszokott parkolóhelyünket, gyorsan feldobtuk sátrainkat (Sebinek is vittünk egy lakhelyet, de ránézésre se költöztem volna be, úgyhogy szegény inkább Csepesz autójában aludt). Irány a kocsma, ahol minden évbe megisszuk az első sörünket és ahova ezek után sose térünk vissza.

Mivel kedd az igazi nulladik nap, nem volt más teendő, mint sörözni és várni az ismerősöket. Mindenki tudja már: youtube-os kocsma. Idén ismét hoztunk két hangfalat, így beültünk a hátsó - amúgy diszkóként funkcionáló - helyiségbe, hadd üvöltsön a zene.

Szerdán lett volna Dying Fetus de a rossz időnek köszönhetően inkább kint maradtunk kocsmázni. Viszont a csütörtök délutáni Abortedra tán még a nap is kisütött, így koncertügyileg is beindult a fesztiválozás, Jöttek is sorra:

The Black Dahlia Murder : ahol a közönség körbefutotta a hangosítást  (amit nem szokás ezen a fesztiválon)
Parkway Drive : akik hozták a megszokott profizmust fény- és hangtechnika terén. A többiek másnap valamiért köpködtek, nálam hibátlan volt.
Bury Tomorrow : mai napig nem értem, minek bele ének.
Raised Fist : tisztességes svéd hardcore az arcunkba.
Keep on Rotting : pont jól esett a reggeli cseh deathmetál
Unearth : akik idén is hálátlan, éjszakai (00:20) időpontba játszottak, ráadásul még esett is az eső ám a közönség és a zenekar kitartóan helyt állt.
Eskimo Callboy : délutáni hangulat-alapozásnak tökéletes volt. Napsütéses jókedv.

... és még sorolhatnám a nagyobb neveket a programfüzetből, amiket kihagytunk.. de itt egy Brutal Assault, ahol fél napot simán el lehet tölteni csak azzal, hogy körbesétáljuk az erődöt. Már-már hagyomány, hogy levezetésképpen szombaton végigsétálunk az árusok során vagy éppen elszórjuk az utolsó kuponjainkat a karszalagunkról...

Merthogy idén új rendszer került bevezetésre: a karszalagod egyben egy chippel felszerelt fizetőeszköz. Mondanom se kell, totál megkönnyíti az ember életét. A fesztivál kezdetekor rádobok pl 50 eurót és  bent se pénztárca, se egyéb fizetőeszköz nem kell, a karszalag amúgy is mindig kéznél van. Mondjuk nem értem miért nem tudtam róla levenni a megmaradt kuponokat, így legalább idén is hülyére zabáltuk magunkat a végére.

A hazaút csak a szokásos.. Terelések mindenfelé, ami még nem is lenne nagy gond, ha kitennék a narancssárga nyilat, ami jelzi, merre is kéne kerülni. Cseh barátainknál ez vagy túl bonyolult feladat vagy tényleg ennyire nem érdekli őket, ki hogy oldja meg. Mert az, hogy leterelnek jobbra.. majd azt vesszük észre, hogy egy lakótelepi zsákutcába forgolódunk... majd 20 perc próbálkozás után megunom és visszahajtok arra a szakaszra ami egyirányúsítás miatt csak a szembejövő forgalomnak nyitott... természetesen pont jönnek is szembe.

Vagy mikor az 5km/h-val araszolgató sort követve azt veszem észre, hogy mindenki lehajt balra egy földútra be az erdőbe.. jön a kérdés: miért? birka birkát követ? Inkább tovább haladtunk a főúton. Nem tudom melyik lett volna a helyes irány, de végül csak kikeveredtünk. Mindenesetre az ilyesfajta közlekedési feladványok megoldása nem könnyű 5 nap fesztiválozás után.

Brutal Assault évről-évre erősödik. Látszik, hogy a szervezők próbálják a legtöbbet kihozni a dologból (sikerrel). Viszont a kezdeti beengedés valamiért vérző pont. Én elvből nem állok be egy több száz méteres sorba, inkább a kocsmába sörözök és majd akkor besétálok, ha nincs nagy tömeg. Igazából csak a birkákat sajnálom, akik valamiért sietnek befelé.. nem lenne jobb valami italkimérőben szórakozni (főleg szakadó esőben)?
András Barth | 10 aug 2016

Flyer:

Photos about the event »