Vekeri - 2014
HungaryDebrecen/Vekeri-tó
Az idén megrendezett III. Vekeri fesztivál számomra a döbbenetek fesztiválja volt pozitív és negatív értelemben is. Az utazást a szervezők nem a megszokott módon oldották meg fesztiválbusszal, hanem egy mókás nyitott motoros kisvonat szállította a népet délután ki, majd hajnalban haza. Igazából addig mosolyogtam, míg a szerelvény el nem indult, ugyan is a lengéscsillapítót valahogy kihagyták belőle, és a szó szoros értelemben szétrázta a belsőnket.

Egy darabig próbáltam a dobozos sörömet úgy fogni utazás közben, hogy ne fröcsköljem szét, de egy idő múlva feladtam, és az esélytelenek nyugalmával tűrtem hogy nyakig sörös legyek. Elgondolkodtam, hogy hajnalban amikor már bőven ittunk például alkoholt, hányszor fogjuk telerókázni a kisvonatot de úgy istenesen! :) Miután sikerült nyakig sörösen kiszállni a vagonból, felvettük a karszalagot, és felmértük a fesztivál területét. Két végén nagy- és kisszínpad, köztük a kőkocsma. A szokásos Vekeri feszt terület, igazi erdei levegő, illatok és az elmaradhatatlan fesztivál kutya Turbó! Régen ketten voltak mára már csak ő maradt, kicsit sántán öregen, de így is imádni való! Az első döbbenet akkor ért mikor a körbejárás után össz-vissz nem több mint 200 fesztiválozót láttam összesen! Oké hogy az első nap esett az eső is, na de egy ilyen környezettben megrendezett fesztiválra, ahová 3000 forintért már bérletet lehetett venni, csak ennyien voltak kíváncsiak, tényleg ledöbbentett. Itt kelet-magyarországon szinte nincs már olyan rendezvény ami kiélezetten a rock és metál jegyében rendeznek, ezért nem is értem ezt a nagy érdeklődés hiányt.

Maga a fellépők vegyesek voltak, mert mint mindenhol, itt is voltak töltelék zenekarok, de mellettük hatalmas nagy koncertek is, amit nem mindennap láthatunk. Itt jegyezném meg hogy maga a hangosítás fénytechnika nagyon profi volt. Minden zenekar úgy szólt ahogy kellett! Első nap egyik kedvenc koncertje számomra Deák Bill Gyula volt, aki élőben még mindig leénekel bárkit a színpadról! Rengeteg régi nagy slágert vett elő, és a zuhogó eső ellenére nagy alázattal jött vissza kétszer is a vissza tapsra és tolta egymás után a ráadásokat! Ellentétben vele, a Leander Rising lehaknizta az egészet. Végig darálták a repertoárt és lehúztak sebesen. Aznap aki hatalmas meglepetés volt számomra az Arkona zenekar. Hát én hörögve üvölteni nőt nem láttam még így mint az énekesüket! Szerintem volt akkora tüdeje mint egy hőlégballonnak! Olyan energia volt az egész bandába és olyan remek nótáik voltak, a fesztivál koncertje volt szerintem!



Másnap mivel már nem esett az eső reméltem hogy jóval többen leszünk, de sajnos minimálisan nőtt a fesztiválozók száma. Arra a sovány tömegre mindennap két lovas rendőr „vigyázott”. Portyáztak a fák között lóháton, igazából csak jelen voltak, de senkit nem maceráltak. Gyönyörű két lovuk volt, akiket nem álltam meg hogy ne simogassam szét! JMellékesen megjegyzem, hogy két ilyen színpatikus zsaruval még sosem találkoztam, teljesen jó fejek voltak, jól összepajtáskodtunk. Másnap a bejáratnál futottunk össze velük megint, együtt  sétáltunk be a fesztiválra, ami igen hasznos volt, mert senki nem kérdezte meg hogy azt a fél liter vodkát a kezembe ugyan hová lötyögtetem! ;)

Az idén is a pénzzel fizetést felváltotta a kupon rendszer. Körülményes, sorban állós, logikátlan mint tavaly. Visszatérve a zenekarokra, ami még nagyon remek volt a Brainstorm. Igazi profik, minden szempontból! A külföldi bandákat képviselte még a Porta Inferi. Na hát ez volt az a koncert amiből semmi nem fogott meg, egyetlen egy dolog, hogy rém kancsal volt az énekes! Ezen vigyorogtam a koncert feléig, aztán otthagytam az egészet a francba. Fellépett a Depresszió is, addigra már kissé illumináltak voltunk , így az egyetlen hallgatható nótájukra  a „Lásd”-ra még nagyot ugráltam is…mondjuk nem vagyok rá büszke! :)



Az utolsónap nagy fellépője a Kataklysm volt. Nem csalódtunk, remek koncert volt! Magyarok közül volt jó pár zenekar még akik jó kis bulikat csináltak: Wisdom , Ómen, Angerseed, P.Box, Pit Of Saron.

Összegezve a III. Vekeri fesztivál a vártnál kisebb közönséget vonzott be, pedig a zenei felhozatal és a maga a környezet adott volt egy nagyon jó három napos bulira. Csak remélni tudom, hogy a szervezők kedvét ez nem vette el, és jövőre ismét megrendezik Kelet Magyarország egyetlen metál fesztiválját!

Gombóc Varga | 29 jul 2014

Flyer:

Photos about the event »