Kexx - 2014
HungaryHajdúböszörmény/Fürdőkert
Idén először volt alkalmunk eljutni a Hajdúböszörményben megrendezett Kexx-re. Maga a fesztivál elhelyezése a régi Kotta helyén történt, tehát a terep nem volt újdonság, viszont minden más igen! Merőben más zenei felhozatal és egyéb programok vártak ránk három napon át, mint amit eddig máshol megszokhattunk. Túlnyomó többségben rap és elektronikus zene jellemezte extrém sport versenyekkel tűzdelve. Ebből következik, hogy az átlag életkor talán megütötte a 20-at.

Aggódtunk is hogy majd valami úttörőtábor feelingbe csöppenünk, de semmi ilyen, nagyon hangulatos, pörgős volt az ott töltött pár nap! Minden délután az extrém sport jegyében telt. Első nap Inline (görkori), majd gördeszka, és utolsó nap bmx versenyre került sor. Én tátott szájjal néztem ezeket a srácokat milyen ügyesek, bátrak és pofik, döbbenet miket tudnak! Látványban nem volt hiány, magas színvonalú verseny sorozat, olyan akrobatikus elemekkel tűzdelt bemutatók, amit én személy szerint még sosem láttam. Rengetegen voltak rá kíváncsiak, a 35 fokos meleg ellenére is.



Kora este kezdődtek már a fesztivál területén belül a koncertek. Három színpadot állítottak, és több parti sátor biztosította, hogy mindenki találjon hangulatának ízlésének megfelelő muzsikát. A parti sátorról jut eszembe, hogy első nap annyira gondosan kilogisztikáztuk hová verjük le a sátrunkat (reggel árnyék legyen, közelben toi-toi, csapvíz, bla bla) hogy sikerült az egyik ilyen partizó sátor mellé beköltöznünk. Délután még csendben voltak, aztán mikor hajnalban mentünk lefeküdni, akkor tudatosodott bennünk hogy itt a szomszédba reggelig megy a ütemes tüc tüc. Hát hazudnék, ha azt mondanám, aludtunk, mint a tej. :)



A koncertekre visszatérve, nekem kicsit sok volt a rap, de a második naptól már volt pár metál zenekar is, így abszolút  nem volt olyan este sem hogy ne tudjunk hová menni hőbörögni. Az első nap kiemelkedő zenekarai a Barbár fivérek, DSP, Belga volt. A második nap Animals Cannibals, Mary Popkids, Hősök, Pit Of Saron tolt jó bulikat. A második estén sikerült tesztelnünk a biztonsági szolgálatot is, amikor a sátrunkhoz érve azt vettük észre, hogy foglalt :) Néhány óvatos „figyu, légyszi nem jó sátorban vagy” után máris ott termett 5 (!!) biztonsági őr és miután felvázoltuk a szituációt, a srácot egy pillanat alatt kiszedték és irányba állították. Tüc tüc-re szunya, majd délelőtt haza, utána vissza az utolsó napra.



Ezt a napot gyakorlatilag a fesztiválon kívül töltöttük. A bemelegítést a parkolóban elkezdtük a kocsinál néhány ismerős és Kalinka vodka társaságában, hogy majd késő délután beszivárgunk… felhők, villám… a többi már benne volt a másnapi hírekben. Néhány perc alatt akkora vihar lett, hogy a katasztrófavédelem mindenkit felszólított a fesztivál azonnali elhagyására. Az ítéletidőt a kocsinkba behúzódva, három másik szerencséssel vészeltük át. Miután leült a vihar, mindenkit áttereltek a közeli sportcsarnokba. Ott még bóklásztunk kicsit, aztán jött a felmentő sereg Debrecenből és hazavittek. Nyilván így elmaradt a főzenekar is a Raekwon. Másnapra maradt még a romeltakarítás, volt mit!  Megkerestük a sátrunkat, ami csodával határos módon túlélte az estét.

Összegezve egy nagyon színes fesztivál volt és jól működött, hogy a fellépések előtt, az amatőrtől a profi sportolókig szórakoztatták a tömeget, este meg buli. Nagy ötös a rendezőknek, remek fesztivált hoztak össze! Mindenképpen ajánlom akár annak, aki az extrémsport részére kíváncsi, akár annak, aki a zenei részére.

Gergő Brázda, Gombóc Varga | 06 aug 2014

Flyer:

Photos about the event »