Spectacular, Riddim Band, Irie Sound System feat. Sena, Dermot, Jumodaddy, Columbo, Mc Kemon
HungaryBudapest/Akvárium Klub
2013 első külföldi reggae sztárja Burnin Spectacular volt az Akváriumban. A conscious reggae egyik kiemelkedő művésze Spectacular, aki olyan rastákkal dolgozott együtt, mint Chezidek, Lutan Fyah, Fantan Mojah. Gondolhatjuk, hogy betöltötte rajongóival az Akváriumot a hangja meg egyenesen szétrobbantotta a teret.

Hála az égnek sikerült backing banddel összehozni a koncertet, ugye nem is olyan régen volt Chezidek – selectorral… ami tök jó, de azért a zenekar jobban adja. Hatalmas big upot a Budapest Riddim Band-nek, ők húzták a jamaicai fenegyereknek a nótákat.

Egész héten influenzás voltam, s nagyon húztuk a szánkat, mert nem volt sok erőnk nekivágni az estének. Aztán nagy nehezen mégis megérkeztünk az Akváriumba, sehol senki. Na, mondom szép lesz ez így… 22h-ra volt kiírva a kezdés, 22:20. Az előtérben már-még dübörgött Sena lemezbemutatója, aztán elkezdtek szállingózni az emberek. A koncertkezdés kb. egy órát csúszott, addig is kipakoltunk a Livity Warrior Shoppal. Míg hajtogattam a pólókat, hirtelen arra lettem figyelmes, hogy rengetegen gyűltünk össze. Csomó ismerős – ennek nagyon örültem, hisz az utóbbi időben mintha szétszakadt volna a rege masszív… lettek a rootsosak és a dancehallosak. De most mindenki befutott. Ami még pozitív csalódás: jellemző itthon, hogy a reggae zenészek nem nagyon járnak egymás bulijaiba, pedig kollégák… ez is pozitív csalódás volt most, tiszteletét tette az estén: Busa Pista, Kemon, Columbo (Irie Maffia), I.Ration, Jahfar, Krecsmáry Zsolt (LB27), CéAnne (The Mighty Fishers), Krsa (PASO), Misi, Richie (Riddim Colony) és még sorolhatnám.

A koncertet Soti Julival kezdte a BPR, Julit ugye már ismerhetjük. Ő énekelt Perfect előtt is, a Budapest Riddim régi énekesnője, vokalistája. Dinamikus magával ragadó stílusa van, jól be tudja indítani a bulit. Mikor Juli kellőképpen felhergelte a közönséget, felrobogott a színpadra Burnin Spectacular és indult a show. A zseniális intro után egy súlyos Natural Mystic feldolgozással kezdett.

Kicsit féltem, hogy nem annyira ismerem őt… féltem nehogy tré legyen. Tartottam tőle, hogy vagy nagyon dancehall lesz, vagy esetleg hip-hop. De mikor beindultak a klasszikus riddimek, mint pl. a Strange Things, Dr. Darling akkor már éreztem, hogy ezeket elszúrni annyira nem lehet. Hősünk nem is tudta, sőt baromi jó énekeket (! – igaz ordibálva, de élvezhetően) tolt rá. Szerencsére a pull-upok száma is elviselhető volt. A közönség nagyon élvezte a műsort, Specta szinte együtt élt a masszívval. Aztán kb. a koncert felénél óriási meglepetés ért minket: az I wish c. szerzeménybe beszállt Sena. Ismertem én már Senát a Maffiából, tudtam a hip-hop-os múltjáról, szal hallottam én már őt… de nem is olyan régen találtam Youtubon egy IrieItes-os trekket, ahol Sena tolja. Bun it out a címe, kötelezően ajánlott. Ott olyat énekel a ghánai énekesnőnk, hogy leesett az állam, olyan szellem és szív van benne… durva. Na, most élőben is hallhattam ezt a csodát. Bevallom őszintén eddig Sena engem nem varázsolt el, faya meg minden de semmi extra. De most!!! Olyat énekelt, Specta papa is csak pislogott. Nem győzött mosolyogni, meghajolni, köszönetet mondani. Sena megmutatta neki, hogy igaz hogy ez csak Magyarország, de itt is lehet meglepetést okozni. Hú kb. a koncert legdurvább része volt ez. Nagyon nagy felt Senának.

A buli egyébként elég hosszú volt, de nem unalmas! Alaposan kitett magáért a backing band, büszke vagyok rájuk, nagyon jók voltak. Koncert után sikerült meglepni a Mestert egy Livity Warrior – Repatriation pólóval, aminek láthatóan nagyon örült. Készült fotó, vagy 10 percig pózolt :) Majd zenekar+Specta pics… aztán pakolás és lassan gó hóm. Az előtérben még hajnalig nyomta a talpalávalót az Irie Sound.

Burnin Spectacular elhozta nekünk a tavaszt, a tél utolsó napján úgy megmondta a hidegnek a magáét… tüzet gyújtott a levegőben, a masszívban. Bennem biztos! Széles mosollyal vettem hátamra a nagy Livity hátizsákot és andalogtunk haza kedvesemmel.

Köszönet az Akváriumnak a lehetőséget, Irie Maffia/Budapest Riddim – a szervezést, nagyon nagy volt!!! Krisztinek a pólót! Burnin Spectacularnek a megváltást :) Valahogy így kell tüzet gyújtani, ahogy Ő tette! ;)

Most már itt a tavasz, irány a természet! Béke_farek
Máté Farkas-Kontra | 01 mar 2013

Flyer:

Photos about the event »