Uprising Reggae - 2009
SlovakiaBratislava
Augusztus utolsó napjai…lassan kezdődik az utolsó évem…mondjatok egy jó indokot, hogy ne érezzem magam szarul. A szlovákok mondtak: Uprising! Ez a két napos kis reggae csemege méltó zárása volt a nyári szünetnek, ami idén nekem, hála Jahnak a reggae jegyében telt.

Kóspallagról hazatérve még kétséges volt mi lesz az Uprisinggal. Se akkred, se utazási terv…”csak” a kedvesem, aki biztos hogy útitársam lesz. 1-2 nap pihi itthon…sok-sok msnezés, minek gyümölcseképpen megszületett az újabb magyar válogatott. Pilótánk: Selecta Zilio-köszi:) kinek autójában: Dávid és Ildi-őket most ismertem meg. Valamint még sikerült beoltanom a Kóspallagos csipetcsapat 2 tagját: Domit és Gerit. Ők amúgy vonattal jöttek szloviba. Zilio party járgánya csütörtök este vágott neki az ismeretlennek, hamar megérkeztünk-Chiemseehez és Rototomhoz képest:P Az autóban hátul ültem a csajok között és csak én kötöttem be magam, de állandóan – ezt fontosnak tartottam leírni;) az öv nem volt túl feszes, kb. 2szer átcsavarhattam volna magamon, de nem tettem, mert nem tudtam volna átölelni Annát… nekem 3 órára:)

Na, visszatérve: kicsit paráztunk ettől a szlovák-magyar gyűlölködéstől-ami mostanában olyan trendi. De semmi atrocitás nem ért minket az úton és a fesztiválon se. Éjfél környékén értünk a kempingbe. Már töksötétben is meghatározó kis helynek tűnt. Gyorsan egy gyógysör, aztán kb. be is zárt a kocsma. Egy korsó Zlatyi 1 euro. Korrekt. (amúgy minden ár teljesen jó volt, néha még olcsónak is mondhatók) Az viszont elég para, hogy kb. senki se beszél angolul, de németül se…magyarul elvétve. Szóval, a kommunikáció sokszor kisebb akadályokba ütközött. Mi Annával a kocsiban alvás szépségeit választottuk, a csapat többi tagja, a befellegzést.

Másnap. Fészekrakás, ponyva állítás. Kiderült, hogy egy nagy tó partján van a camp…nem hoztam fürdőgatyát-fuck. Se csónakot-fuck. A terület szép nagy, faházakkal, mini golfpályával, röplabda pályával színezve. 50 méterenként egy hangulatos kis kocsma. A tóban vékbord pálya. Euró a fizetőeszköz. Fantan MoJah, Skatalites, Mad Prof. A színpad 2x akkora, mint az LB Campes…és basszus többen vannak!! S nincsenek a Reggae Feszt ellen az emberek. Pedig kisebb ország…stb.:(Magyarázatot követelek: rastafarek@vipmail.hu, Na, mind1:S)

Lenne mit tanulni. Van mit behozni! A déli vonattal érkeztek Domiék, egy tucat magyarral karöltve. Kimentünk eléjük Annával, jó volt látni az örömöt az arcukon mikor megláttak minket. Az úton egy kicsit becsiccsentettek, de sebaj. Gó a Campbe. Zlatyi, Sátorverés, pacsizgatás, terepszemle, jegy váltás. Ugyanaz a ratyiskodás, mint Chiemseen> az akkredesek nem kapnak textil karszalagot, csak csóri papírosat. Pacsizás a sajtós arccal, abszolút jófejek a szlovák rastafarik.

A fesztivált, honfitársunk Miszta Dzsunia Bráun nyitotta számunkra, este hétkor. Egy dancehall sátor állt Barna rendelkezésére, amit szép számmal meg is töltött. Kicsit úgy éreztem, hogy nincs összhang közte és a selectorok között. Sokszor lehúzták a riddimet. Ha ez direkt volt, akkor valószínüleg megint csak én vagyok a túl rúc arc ehhez.

Átnéztünk a nagyszínpadra ahol a United Flavour & Amo tolta a muzikát. Annyira nekem nem jött át. Kedves kis kocsmák látogatása, beszélgetés… 22.00: Fantan MoJah Kicsit nagyon féltem, hogy nem fog eljönni. Chiemseen is cserben hagyott minket. Aztán egyszer csak…eléggé elszomorodtam…de jó lenne, ha Keszi Zsolti itt lehetne…meg Yeti és az Északi Masszív. A színpadon Fantan MoJah!!! Anna nagyon szereti és jó volt látni, hogy örül neki. Fotós jogommal élve bemásztam a „fotós lövészárokba” és onnan követtem végig a léjdivel a koncertet. Nagy sót csinált Fanta bácsi. Csak azt nem értem, hogy ha van valakinek egy rootsosabb száma miért kell elb*szni lüktetéssel. Mert vannak neki dancehallos dalai is. Ááá, mind1. Ez kicsit kiábrándító volt. Egyébként a House Of Riddim bazsevált alatta. (FM-nak megfelelt…úgy látszik csak Turbulencia ilyen kényes:P)

A koncertet 2 szóval lehetne jellemezni:) > „balance” és „hrrrrr”(oroszlán hang). Ez volt a mániája, hogy énekeltette a tömege ill. oroszlánt játszott-biztos játszott gyerekkorában a helyi színjátszó körben, ahol az Oroszlánkirályos Simbat alakította. Na, komolyra fordítva: hatalmas sót csinált, emlékezetes koncert volt…nagyon meghatározóan énekelt. Dinamikus volt, lelkesen nyomta. Ja, s ami még nagyon fontos: reggae fesztiválon való szereplés szempontjából idén -nyugodtan állíthatom- nyertek a magyarok.

Ha visszaemlékszünk Rototomra: Athony B két kis magyar fiúcskát húzott fel a színpadra. Fantan MoJah meg hallhatta valahonnan, hogy a magyarok lányai… A koncert felénél 2 magyar hölgyet emelt magához. Yeti nagyon élvezte volna a táncukat:) Szóval, összességében nem volt rossz, sőt a sok dancehall ellenére tetszett. Kicsit lehetett volna lassabb is. 10ből 7pont.

Éjfélkor kezdett Mad Professor feat. Ariwa Posse & Earl 16. 10ből 20pont. Az abszolút győztesei a fesztnek. Dub+Roots. Igazából nem tudok mit írni róla. Ezt hallani kell. Mad Prof. Munkáját eddig nem nagyon ismertem, csak azokat a trackeket, amiket Horace Andyvel tolt. Earl 16…pfuuu…yeah:) Profi zenészek, profi színvonal. Tényleg nem tudom kifejezni szavakkal. Magával ragadt a zene és repített az elképzelhetetlen határokon át, teljesen átszellemültem. Életem egyik meghatározó koncertje volt. Respect! Mivel friss házas;) emberként érkeztem a fesztre nem a hajnalig való dajdajt választottam, hanem a családi tűzhely melegét kis sátrunkban. Ezt nem sokáig élvezhettem, ugyanis hajnalban leszakadt az ég, kis híján elvitte a sátrat, akkora szél volt. A ponyvát természetesen leszaggatta. Geriék próbálták menteni a menthetőt…nem tudták nagyon;)

Geri mesélte, hogy hajnalban elhangzott a feszt poénja, minek főszereplője a mi Zilionk volt. Zilio enyhén illuminált állapotban keresi a kocsi kulcsot szakadó esőben, bőrig ázva, de rossz helyen, mert nekem adta de ő véletlenül Geriék sátrába szólogat: - Fareek… - Geri vagyok, Farek a másik sátorban lakik! - …segítsetek megkeresni Farekot…nem tudok jááárni…Fareek… Zilio mókamester, de hát mindenkivel megeshet ilyen;)

Na, szombat: ja, pénteken még volt Bongo Chilli és Demolition Man 2kor, ami még érdekelt volna…mind1.Végre sort keríthettünk egy kis shoppingolásra;) Uprising póló 13euro (Chiemseen 25 volt és ratyibban néz ki:P) Egész nap lézengés. sátorban dancehall oktatás. Így utólag bánom, hogy nem vettem benne részt…vicces lett volna. Nagyon szar volt. Ja, volt két tesír, akik bmxel(!!) jöttek Tatabányától a fesztre. Betegek…maximális tisztelet!!:)

19.30: The Skatalites. Alap, hogy jók. Minden a helyén volt, róluk már írtam anno. Itt is profik voltak…egy kis negatívum: talán túl rövid volt. Ja, s Szlovákiában nem divat a visszatapsolás:P Hirtelen vége lett. De persze így is szuper volt. Jamaicai tra ska pont.

Irie Révoltés – úgy emlékeztem Chiemseen voltak és állat volt. De most megnéztem: nem voltak, csak Uprisingon és nagyon rosszak voltak! Kb. rock zene, raggával. Szörnyű.

Roots Manuva angliából. A flyeren ezt emelték ki legjobban…de hogy miért…A butaság ragályos. Kicsit hiphop, kicsit dub, kicsit reggae. De összességében ratyi. Domi lelkesedett érte, de szerintem neki se tetszett.

A dancehall stagen fellépő Dubtafari-ra kíváncsi lettem volna, ugyanitt volt El Condorsito, valamint Mystic Mc, Babylon Rocker. De befáradtunk. Volt egy kis katonai sátor, ahol jammelgettek ott üldögéltünk. Ja, meg basszus volt Jahtari azt is kihagytuk.. mondjuk arról nem is tudtunk:S Hiába, elveszi az ember eszét…a nő;) Lassan lefeküdtünk aludni, másnap délben kelés, pakolás, búcsúzkodás. Domival még pancsiztunk 1 gyorsat boxerben a tóban-mégse lehet úgy hazamenni, hogy ki se próbáltuk.

Fél egykor indult a Zilio járat, szerencsésen Pestre értünk. Ja, még a túra elején vettem a tescóba egy gumi dínót, amit hazafele a kocsi motorháztetejére celluxoztunk. Nagyon komolyan nézett ki. Szloviba volt egy fehér opel, aminek a visszapillantójában kiszúrta Dávid az anyós ülésen dekkoló csaj melleit. Zilio nem volt hajlandó megelőzni az autót, mert ezen flesseltek. Egy körforgalomnál szabályos hisztéria tört ki, hogy nehogy más irányba forduljanak, s amikor kiderült, hogy egy irányba megyünk hatalmas kő esett le a srácok szívéről. Akkor, Komárom előtt fél kilométerrel megvágtak minket gyorshajtásért 50eurora…vagy ez vagy elveszik zili joe jogsiját…ilyen van?!(50 helyett 69el ment) Elég rejtélyes volt ez a szitu. Na, mind1. Pesten szétszéledtünk, remélem mindenki hazaért. Annával még mekdonelcoztunk egyet…aztán gó vonattal haza.

Frankó kis fesztivál volt ez, ajánlom mindenkinek!! Biztos hogy visszatérünk:)

Összegzésként: Jövőre: Batta Dem(legyünk többen, mint tavaly!!:)), Rototom Sunsplash, LB27 Reggae Camp, PASO tábor, Uprising –a kötelező program! Így utolsó 2009-es nyári fesztivál zárásként: Köszönöm Jahnak, a RastaFestnek, minden úti társamnak és kisbarátomnak, kisbarátné(i)mnak…családnak…hát igazából mindent!:)
Máté Farkas-Kontra | 23 sep 2009

Flyer:

Photos about the event »