PASO Tábor - 2009
HungaryKóspallag/Rablótanya
Nagyon úgy volt, hogy idén elmarad, de hála Keszi Zsoltinak és a PASO családnak, idén is megrendezésre került a ska tábor, igaz „csak” sound systemek riddimjeit és mc-k, énekesek, énekesnők hangját élvezhettük.

Az Északi Masszív szomszédságában talált Zsolti egy csodálatos helyet, Kóspallagon a Rablótanya nevű területet adott otthont a fesztnek. Felkért, hogy állítsak ki pár képet… éltem a lehetőséggel. Rácsörögtem Yeti tesókámra és kezdetét vette a PASO tábort szervező hadművelet szerda reggel. Gó Dunakeszire, aztán Pallag, ott pakolás, piákra vigyázás, emberek üdvözlése. Csárli bácsi és Fruzsi kutya volt az első befutó, aztán érkeztek Darth Wadaék… estére kialakultak a dolgok. Megismerkedtem Denisszel, Zsolti cimbijével, sokat töketlenkedtünk. Pult építés, egyszem Timi befutása stb stb... Igazából az első estére a befellegzés volt jellemző. Lipiék hangolásztak, mi meg ittunk;)

Ja, sikeresen otthon hagytam a sátrunkat. Kínos. Szerencse, hogy voltak faházak, ahol egyből hont foglaltunk. Másnap reggel Timi már munkába is állt. Szegényke.

Lassan érkeztek az emberek, befutott a Telki masszív 2 oszlopos tagja: Geri & Domi. Sátorverés, sör. Áfonya szorgalmasan hordta az embereket befele a nagyon izgalmasan kacskaringós sáros úton. Beért szerencsésen a szegedi különítmény is: Ce’Anne & Menelik

Valahogy egy Bodnár Tibi és Bodnár Bélus is feltűnt;) sőt később még egy RasTamást is láttam;) tökjó, hogy lejöttek-ha csak látogatóba is:)

A képeimet kipakolásztam, nézegették is az emberek. Tanúság: ezek a képek kiállításra valók, nem fesztre… fesztre is kell valami vizuál, hogy oldja a feszültséget:) de ettől monumentálisabb képek kellenek…igazából a bánki házfestésekre gondolok. Kicsit elkalandoztam.

Na, para volt, hogy kevés volt az áram. Dönteni kellett, hogy vagy hűtő vagy zene…de furfangos szervezőink valószínűleg megtalálták a választ, ugyanis szólt a zene is megfelelő hangerővel és hideg sört is fogyaszthattunk.

Fellépőkről nem beszélnék, sajnos elhagytam a programfüzetemet, és így nem tudom ki mikor játszott. De amúgy pont arról beszélgettünk a pajtikkal, hogy milyen laza és jó az, hogy nincsenek zenekarok, nem kell rohanni… folyamatosan szól a zene, lehet beszélgetni a tábortűz mellett. Így nem is nagyon mennék bele az esték elragozásába, inkább csak átfogóan.

Azért pár selectort kiemelnék: a legmeghatározóbb crew a Szélinger család volt:) Anna hozta a formáját, kicsit féltettem a hangját, mert előző estéken borozgattunk-pezsgőzgettünk satöbbi. De szokásához híven elvarázsolt a hangjával. A legjobb a „recsegős szám” volt;) Selector Menelik pörgette már jobban is a lemezeket. A zenékkel nem volt gond, mert a legjobb dalok dübörögtek ki a hangfalakból, viszont néha… nem gyakran de néha, túl sok volt a szünet 2 szám között ill. hirtelen lett végük. Építő kritika akart lenni;) Viszont köszönöm a RastaFestes matricát a kincses ládádon:)

Még akit kiemelnék az Zilio, nagyon tetszettek a trackek amiket tolt… régebben annyira nem jöttek át, de most adta!:)

I-Ration egyik hajnalban játszott, Gerinek iszonyatosan bejött… valóban az egyik legjobb selecta volt. Az egyik lassú reggelt Lipi pörgette fel, tra ska (stb.) számaival… jee:D még sok ilyen felkelést!!:) Egyik nap Kekoék nyomatták, öröm volt látni a pécsi harcosokat, főleg Keko bácsit (nemsoká Batta Dem!!:)). Személyes kedvencem Áfonya… természetesen irie. Érdekesség volt, hogy Mc Kemon, mc-skedés mellett most szelektált is. Nekem a „szövegelése” jobban átjön.

Fellépőkről ennyit! Természetesen voltak még jobbnál jobb lemezlovasok, de a kiemelés nem lenne kiemelés ha mindenkit felsorolnék. Még annyit, hogy a Sound Sistaz teljes legénysége naaagyon hiányzott!!:(

Néhány emlékezetes móka még: volt egy kis medence, ahova forrás víz folyt, itt fürödtünk Yetivel és Domival, nem volt piti:). Hegyiember barátommal vívtunk egy csatát egyik de. „háborút hirdettünk, háborút a háború ellen” -hogy Miksa szavait idézzem. Lényeg, h szemetes zsákba bújva locsoltuk egymást vízzel, flakonokból. Volt minden: álca ágak, kommandó, becserkészés, kivégzés, boncolás… Menelik talált egy fél méteres ceruzát, amit aztán Yeti behúzott tőle és azzal fenyített mindenkit a további napokban. Rá is ragasztották a „cerkás fiú” gúnynevet;)

Ja, a zuhanyzó valahol a messzeségben volt. két nap nem fürdés után rászántuk magunkat Yeivel, hogy lezuhizunk…de elveszett a fülke kulcsa…úgyhogy leöntöttök magunkat 2 műanyag kanna jég hideg vízzel, este a mínusz 100 fokban. Fantasztikus élmény volt.

Utolsó éjszaka leszakadt az ég, ezzel újabb és újabb kalandokat garantálva az arra vágyóknak…de ne szaladjunk úgy előre. Szóval, esett…a furfangosabb egyedek kilopták a pultból a lavórokat és azokat a fejükre téve táncoltak tovább, a még kreatívabbak egyenesen a RasztaMasztaz (reklám helye: Csabi és csapata kocossá tesz potom összegért) sátrat mozgatták a sound system pult elé. Többről nem vallhatok hitelesen, mert bementem az illegál szobánkba száradni. Meg aztán volt velem egy leány, akit már a tábor eleje óta kerülgetek…sőt már régebb óta. Aztán, hogy nehogy kicsit nyugalomba beszélgethessünk beözönlött a szobába a baráti kör, szerintem nem is kell hozzátennem> enyhén illuminált állapotban. Ja, Domi a kínos kérdések nagy mestere :P Akkora ganaj lett a szobában rövid idő alatt… reggelig ott mulattunk. (adtam puszit a léjdi szájára;))

A reggel újabb izgalmakat tartogatott. Kb. míg elhúzott a nagy része jó idő volt. Aztán mikor elkezdtünk pakolni, ismét el kezdett szakadni az eső. Yeti kedvéért: ha az Éva 3 betűjét kicseréled sör lesz belőle- persze ez nem igaz…

Csárli lakóautója beragadt a sárba, de nem egyszerűen. Az izmos válogatott azaz Csabi, Yeti, Lipi, Jahmal, Wada, Áfonya és kigyúrtvadálat farek kitolta a faházak mögül, de az útra felvezető kis domb kifogott rajtunk. Wada testvér megpróbálta kihúzni a folkszvágenjével-nem nyert. Egy állítólagos traktor segítséget ígért, de mivel már kb. este 6 volt (!) úgy döntöttünk Yetivel, hogy elindulunk haza…édesanyám már várt minket kocsival…gó hóm. Remélem Csárlinak sikerült kimenekülnie!:)

Dióhéjban ennyit! Érdekes, ha visszagondolok mi volt a legtutibb buli tavaly…állatkodás szempontjából nézve…szóval, tavaly is a ska tábor nyert! Idén is. Köszi mindenkinek a sok töketlenkedést…Zsoltinak a szeszes italokat!:) Utólagosan is Jah éltessen sokáig! Annanak csók. Burn fyah_frk
Máté Farkas-Kontra | 07 sep 2009

Photos about the event »