Novarock - 2008
AustriaNickelsdorf/Pannonia Fields II.
Nálam már hagyomány minden év június közepén kinézni a magyar-osztrák határtól 3km-re. 2005-be 1 estére terveztem, 4 napig kintragadtam. Azóta mindig végig kell maradnom - ha tehetem - mert teljesen más világ, mint amit az itthoni fesztiválokon átélek. Egyértelműen szabadabb és emberibb az egész.
Novarock, Novarock de csodás.....

Az idei matinéra már nulladik nap délutánjára kiakartunk érni, tudtuk nagy lesz a tömeg. Sebivel el is indultunk fél 4-kor Lada Samarával Budafokról. Benzinkúton kávé, dobozos pepsi. Győri tesco üveges bor. 7 fele már a feszt parkolóban próbáltuk megtalálni haverunk által foglalt helyünket, közel a bejárathoz.Nagy nehezen kiváltottuk a jegyeinket, de kiderült, a press jegy papír karszalag. Nem lepett meg teljesen, németországi feszteken is ezt érdemeljük. Innentől kezdve 2 napig nézhettük a folyamatosan beözönlő, kempingbe beköltöző embertömeget. Hihetetlen mennyi cuccot képesek erre a pár órára becipelni.

A nulladik nap varázsa mindig magával ragad, őrület a rocksátorban. Itt minden nap koncertek után indult a felemás izléssel kikent zene, hajnal 5 órási pontos befejezéssel. Ekkor kezdték takarítani a koncert területet, amit másnap délbe nyitottak meg újra. Ezen időszak között kempingbe fakultatív móka: aggregátoros muzsika, sörözés, grillparti.

Eleinte nem volt valami meleg és jóidő, péntek egész nap nagy szelek. Minden órába megtelt a szemünk és a szánk porral. A végére teljesen megszoktuk, furcsa volt hogy nem akarja elfújni a szél a sátrunkat.

Koncertügyben elég furcsa volt a felhozatal. A két színpadon - kék és piros - napi 18 fellépőből átlag 5-öt ismertünk. Az egész feszten 6 zenekart láttunk, inkább a kempingbe és a kocsinál italoztunk, dumáltunk. Valahogy nem dob már fel, hogy csak a koncertekről szóljon a móka. Amikről nyilatkozni lehet:

Cavalera Conspiracy: végig nyomják a nyári fesztiválokat, jó hangulatot tudnak produkálni, pont elég embert mozgat a téma, sikeresen széttaposták a bal bokám feletti részt, be is dagadt kicsit, sebhellyel kiegészülve.

Sex Pistols: Sebi nagyon várta őket, engem nem dobott fel, inkább kisétáltam a kocsihoz italért. Már-már kínszenvedés volt, minden szám egyforma. Az bohócruhás énekes debil arcmozgásai nem csaltak mosolyt az arcomra. Úgy látszik nem vagyok punk, se angyal:) Mivel a két színpad nem 40 méterre volt egymástól, lusták voltuk áttekerni a Die Artze müsorára, bár annyira nem hat meg ez a veszteség:)

Talán a szombati zenei felhozatal érdekelt leginkább de minden koncert előtt jobb érzéssel töltött el a kempingben mászkálás, sörözés. Volt aki egy hosszú kötélből akasztófára való hurkot csinált és 5 euroért árulta a halált. Volt aki kb 40 cm-es patákon, 2 hosszú nyelü kereszten támaszkodva mászkált egy teljesen részeg, fehér ruhás alattvalóval. Azért idővel befele vettük az irányt, de sokan álltak a beengedésnél (mennyien várták, hogy letapizza őket a biztonsági szolgálat...). Idővel rájöttünk, hogy a kijáraton is bemehetünk, mivel a Photo Passunk fél Istent faragott belölünk ezen a rendezvényen. Soron kivül bejutás a Zúzdába. Félúton a fűbe egy fiatal páros ruhába imitálta a szeretkezést, öket persze egyre többen körülállták. Ráadásnak 5-6 ember még indiántáncot is lejtett körülöttük. 3 perces poénnak megteszi.

Elsőnek a Bad Religiont próbáltuk becélozni. A slágerszámot már rég lekéstük, de így is jófajta előadást kaptunk. Jó dolog, ha a jobb zenekarok nem a fő színpadon játszanak, pont elegen voltunk.

Az In Flames sose okozott még csalódás pedig láttam vagy 5x. Szokásos baró, igényes fénytechnika, remek hangzás, zúzda területen belül közepén hátul a korlátnak dőlve. Kicsit elviselhetetlen volt, mert a 16 éves emo arcokat löködni kellett, hogy elférjünk. Valahogy vonzódást éreztek irántunk, mert mindig szorosan mellénk álltak. Cserébe sokat az orrunk alá fingottak.

A koncert végén menekültünk a helyről mert következett a bűnrossz Motörhead. Sose bírtam megnézni őket, (egyszer Tanárúrral megpróbálkoztunk... 2 perc múlva az italpultnál találtuk magunkat). Jobbnak láttuk a party sátort választani. Életmentő effektus gyanánt Elvis haverommal találtunk a kajapult előtt két jó meleg doboz kaját. Majd futottunk pár kört a benti káoszban. Hajnal 5-ig jól pörgött a téma, reggel fél 7-ig Metalcore Jakab arccal sétálgatás a némi embertömeg irányába. Láttuk ahogy 4 rendőr körbeáll egy sátort, ami valószínüleg egy tolvaj banda bázisa lehetett, mert sorba vették ki a táskákat. Egyesével átnézték, gondolom keresték az értékeket, drogot. Nagyon nem akartunk kérdezősködni vagy fotózni. Majd jött egy rendőrségi kisbusz a rossz arcokat elszállítani.

2-3 óra alvás után vasárnap reggel 09:38-kor elindultuk a vasútra ismerősöket fogadni . Az akció 3 sör közepette sikeresen lezárult, irány vissza a fesztiválra. Itt is sikerült pár ismerősnek jegyet szerezni, mindenki hálásan megköszönte. Majd végre séta a fesztre. Csaabikáék kiváncsiak voltak a Disturbedre. De itt is inkább a piros színpad bejáratánál a domboldalon ülve söröztünk és szórakoztattuk egymást. Szigorúan nem kapkodva, ha sőr kellett, körbesétáltunk a kempingbe üdítőt "vásárolni".

A fesztivált egy várva várt Rage Against The Machine müsorral zártuk. Sajnos leszorultunk a zúzdából, valamiért passt se fogadtak el. Így hát a túloldalra aránylag jó helyre beállva, kicsit kicsúszva a hangzásból, profi matinét láthattunk. 1-2 szám erejéig a nyakamba vettem Tityt, készítsen videokat, 15 másodpercenként Sorio asszonyt, Edinát kérdezgette, hogy hogy bírom. Majd mikor kiszállt a nyakamból, sikeresen összehányta magát az egyik slágerszám alatt:)

Koncert után bedobtunk közösen egy 4 eurós gyrost (a fesztivál területén összesen ennyi volt a kiadásom) majd a sátornál is akartunk melegíteni egy talált rizses hús konzervet de odaégett. Inkább a kocsi felé vettük az irányt pulóverért, majd egyszer csak bealudtunk az ülésen.

Hétfő reggel fél 10 körül már a sátrat leszedve, cuccokat a kocsiba bezsúfolva, nagy nehezen kijutottunk a parkolóból. A sok fesztiválbusz nehezítette a közlekedést. Az útra kikanyarodva végre haladtunk Sorio család albérletébe, majd onnan a már megszokott bábolnai bohócos étterem, végül hazaérkezés az albérletbe hulla fáradtan.

Novarock ismét hozta a formáját! Nem okozott csalódást. Bár a hely továbbra is nagyon nagy, nem igen értem miért csak úgy lehet bejutni a fesztiválra, hogy el kell haladni a fél kemping mellett, de hát ez legyen a legnagyobb problémám.
András Barth | 17 jun 2008

Flyer:

Photos about the event »