Aora - 2008
HungaryKapuvár/Sportpálya
Régi korok emléke, tíz éve Abdán elindult az Újhullám fesztivál. Végre megint egy hasonló fesztivál, így hát ugorjunk neki, csütörtök délután fél 4-kor szokásos, cégtől Lada Samara, Sebi sofőr, félúton autópálya parkolóba fogmosás, mivel ki tudja mit fúj az arcunkba az elkövetkező 3 nap. Azért biztos ami biztos: Csornán bortankolás.
Újra "új a hullám" Abda helyett Kapuváron......

Leérkezés sima ügy, egyszerűen megtaláltuk a főúttól 200 méterre található sportpályát. Az utcába egy tarajos punk riogatta a kutyákat, tudtuk, helyes az irány. kb 8 autó parkolt a sárga jelzőszalaggal behatárolt fesztivál előtt. Mi is gyorsan beálltunk a zöldbe, majd jártunk egyet a nem éppen nagy fesztiválon. Bejárat után jobbra WC, utána EÜ helyszín (nem éppen sátor), szembe egy bikagép, balra 2 db jelmez kellékes (polók, kitűzők). Tovább lépve szembe egy nagy füves terület melynek végén körívben a sátortábor, de mi inkább vettünk egy enyhe 90 fokos balost, így elénk tárult a kb. 20 méter hosszú pult, vele szembe padok (baráti árak: 200 ft 1db 2/1 üveges borból, 250 Ft 1 korsó sör). Tovább haladva két étkezde (szintén kedvező értékek: 10dkg kolbász 200 ft) majd az út végén a színpad, melyet egy sörsátor leplezett. Italkezdés céljából, - ha már hoztunk bort - igyunk meg 1-2 üveggel a kocsinál.

Nehezen kezdtünk a történetet, de Prosectura hallatán gyorsan elmentünk világosba sátrat állítani. Folyamatos összefutás régi ismerősökkel. Jó volt látni, hogy Sikó még él pedig 38 éves, de a hangja a régi, a haja rasztásodik. Odaérkezéskor Szivacs szigorú tekintettel nézett a tömegre. Köszönésünk után Sebi szólt, hogy húú matiné lesz! Egyből 3 lépés a tömegbe és egy igazi szép parasztlengő csattant a 2 méteres kreol punk srác arcán, majd földön birkó, szétválasztás. Mint kiderült, a srác nem bánik rendesen a kiskutyájával. Később ez be is bizonyosodott: a hülyegyerek a kiskutyáját dobálta, ordibált vele.

Koncert témában sok zenekar ismeretlen volt, de öröm volt belefutni egy remek, német hc-punk bandába. Jakab is megjelent a felszínen, szokásos seggmutogatás. Vidám emberek, pogó-táncnak nevezett egyveleg. Mi inkább a pult támasztása mellett döntöttünk. Hajnal 2kor kidőltünk a sátorba, hosszú volt a nap.

Péntek reggel fél 8-ra szaunává változott a lakhelyünk, én próbáltam a "fejjel kint a sátorból" trükköt de a testem így is megsült. Felkeltettem Sebit, arcmosás, összefutás Jakab testvérekkel és irány Kapuvár. Legközelebbi kocsmát, a Sárga csikó nevű helyet választottuk, de a bejáratnál éppen szembeérkezett Soonchy, Álmos és társaik. Így hát tartsunk velük az elvileges közeli pecsenyéshez. Ekkor már sok mindent megadtam volna egy jó hideg sörért... félúton beültünk a Sarki Róka nevű kocsmába, bőrülés, hideg levegő, remek árak. 1 óra múlva végre Pecsenyéző, 350 ft-ból remek véres hurka, majd a vele szembe levő pincekocsma ahol egy boxba ülve kapcsolgattam a tv-t, majd a minimax mellett döntöttem mert Noody nyomta a témát, ment a küzdelem a város legjobb taxisáért. 5 perc után ezt is feladtuk, inkább pár sör és irány ki a szabadba.. hát a hirtelen hőhullám és meleg nem esett jól. Sebivel a Sopi (ex T-rex, "buzibár") nevű kocsmát is becéloztuk, hát mert miért ne.. a többiek leváltak, visszamentek a fesztiválra. Pár óra múlva indulóra fogtuk, alig estünk ki az ajtón, összefutottunk Tibikével, kutyájával Szipivel + egy havergyerekkel. Beültünk a Malom sörözőbe, ahol szintén bőrüléseken tárgyaltuk meg a semmit. Szembe velem a kapuvári Bozó László, nagykemény haj, érdekes arcszerkezet, farmer, bakancs, érdekes járás, igazi hazai "termék" a csávó:)

Sehol sem volt sok maradásunk, gyerünk a fesztet, de útba esett az Eszem-Iszom kocsma, ahol kint ülve eldumáltuk az időt. Lassan csak visszaborultunk a rendezvényre. A koncertek ismét jól szóltak, bár ezen a napon nem sok minden érdekelt:) Szerencsére megjelent Tanárúr, Béla és barátosnője Orsi. Hát igyunk velük is némi italt. Reggelig bírtuk. Ekkor ismét a nyakunkba akartuk venni a várost, de a kidobók a bejáratnál kitalálták, hogy nem mehetünk ki. Hát ezt hogy? Röhögni tudtunk csak rajtuk, majd ők mondják meg mikor megyek el a fesztről. El is indultunk, kitalálták hogy a bent megvett italt se vihetjük ki. Egyre jobban alakult a helyzet. Béla megitta húzóra és lebaszta a földre. Nem értettük mi a probléma de nem gond, mi azért jókedvűen elhagytuk a rendezvényt.

Hajnal 4 körül irány a non-stop Kaszinó nevű kocsma. 5-6 alkoholista várt minket, beszóltak hármat kedvesen, de mi külön ültünk. Reggel 7 körül elvittem a többieket a pecsenyézőbe, ami nagy sikert aratott. Majd nekikezdtünk a kocsmatúrának de előtte egy keveset döglöttünk két kapuvári csávóval egy parkba a fűbe, kicsit megfáradtunk. Ismét Sopi, Sarki Róka, Eszem-Iszom ahonnan lovaskocsival távoztunk vissza a fesztiválra. Remek stop volt Szivacs! Köszönjük!:)

A szombati zenei felhozatal kicsit közelebb állt hozzám. Don't Say A Word, Liberal Youth. Igazán jó hangzás és hangulat. Majd ráadásnak vártam a Jack műsorát ami kellemes csalódás volt. Tudtam nagyjából milyen zenét képviselnek, de gyönyörű volt. +3 dl olaj a tűzre.

Ekkor már nem mozogtunk annyit, valahogy kimerítő volt ez a 3 nap. Azért hajnalig bírtam, nagy nehezen beszálltam a kocsimba kocsikulcs nélkül, bontottam egy ravioli konzervet, majd egyszer csak arra kelek, hogy hálózsákkal és párnával fekszem a kocsi helyén, sehol senki. Mint kiderült a többiek elugrottak termálozni. Jöttek is vissza értem. Kértem magamnak diákjegyet, amivel kemény 100 Ft-ot spóroltam (csak 800 Ft-omba került, ami Béla fizetett:)). Kora délután irány haza, szokásos bábolnai "bohóclátogatás", megint röfiburger, krumpli, dobozos pepsi.

Tanárúrat szépen kidobtuk kelenföldön egy csodaszép nyikorgó fékezés közepette. Felültettük a 103-as buszra, bedobtunk a kocsmába egy pohár szódát, majd persze, hogy nem megy rendesen a lada. Béláékig elnyomtuk azt a pár 100 métert, de ennyi. Valami kuplungos náthát kapott el szegény. Kipakolás ami kell, irány a busz ahol éppen összefutottunk hetero élettársunkkal, Zolikával. Édes hármasban haza...

Meglepően jó fesztivál volt. Igazi régi punkfesztivál érzés fogott el. Sehol egy komolyabb balhé, minden rendben. A szervezőknek lenne még mit tanulni, merthogy ha kimegyek a fesztről, csak 500 ft-ért mehetek vissza. Nem ezért van rajtam a karszalag. De szerencsére ez a megoldás elcsendesedett, nem fizettünk semmit. Kapuvár megért 3 estet!
András Barth | 24 jun 2008

Photos about the event »