Sziget - 2007
HungaryBudapest/Óbudai-sziget
SZigettel kapcsolatban mindig bajban van az ember. Kérdezik, milyen volt? Egyszerüen rövidre zárod: jó - rossz. Ha kint vagy 1 hétig (netán 0. napra is kiesel) annyi minden történik, hogy sorold! ...minek?
Miért az az egy hét együttlét?...

Óriásplakátok, tv reklámok hírdették a majdnem minden évben más névre keresztelt 1 hetet, ami lassan "kell 9 nap együttlét".. Elveszett a nulladik nap varázsa, amikor csak az van kint aki 1 hétre jött, szép zöldes gyepen, pormentesen leül egy kocsmába (aminek fele persze már eltünt..). Megszokott sátorhelyedet is felemésztette a multi, de azért mégis van új törzshelyed. LGT persze a "sose jártam még itt" felcímkézett családoknak való, talán velük is meg akarják szerettetni a dolgokat (ez mondjuk pozitív) bár mögötte a nem kis bevétel. Szeretek olyanok között "szigetelni" (de utálom ezt a szót) akik fesztiválra jöttek, nem 1 darab koncertre. Sajnos mára ez is kezd az emésztőbe veszni, kell is az a sok "világsztár" akiket szinte senki se ismer kishazánkban... célozzuk hát meg a külföldi réteget, akik ugyis kifizetik a 460 ft-os dobozos dréhert, a 700 ft-os gyrost. (néha már te is beleegyezzel ilyen kiadásba, mert megkívánod és lusta és fáradt vagy 72 m-t gyalogolni másik pultig).

Zenekarokon végigfutni felesleges is lenne. Akit érdekel, nézze meg a sziget oldalán az archívumba vagy hol (talán még él a link: http://www.sziget.hu/fesztival/program2007 ). Azért napokat nem figyelembe véve pár előadó talán említést érdemel (akikkel minden fesztiválon találkozhat az ember, most hadd ne he...):

Manu Chao (F): Zeneileg kicsit nehéz körbehatárolni, van pár számuk ami elfogadható. Hát kamerázzam le.. persze, hogy a szám felénél áramszünet. Totál sötét mindenhol kb 10 mp-ig. Ováció, lassú fények gyulladása.. Lehet csak hatásszünet volt, ezt csak ők tudják. Az énekes úgy rántotta hátra a fejét, mintha tudott volna róla, a dobos nemigen, mert csak dobolt. Lehet nem akart kiesni a ritmusból, mert folytatták lassan de biztosan.

Nine Inch Nails (USA): mivel mindig teltházas a bécsi bulijuk, belenézést érdemel. Nem az én zeném, de a maga stílusába ütőképes. Náluk az extra bonus a gitártördelés volt.

Tool (USA): nem nagyszínpados téma, de azért adtak a fényeknek, lézereknek. Nem értem, az énekesnek miért kell mindig hátul nyomorulnia, szeretem látni azt aki énekel, ha már egyszer koncerten vagyunk. (velük egyben le is tudtam a main stage-et erre a szigetre...)

Soulfly (USA): instrumetál részek, hammer színpad, tömegnyomor. Azért oldalról csak bejut az ember. Elfogadható matinét toltak az arcba.

Ektomorf: meglepően kevesen maradtak, akik várták.. de ahogy belekezdtek a nép betódult. Zotya örült is, hogy ennyien, ilyen elözenekar után.

Skinny Puppy (CAN): jó performance, számomra elvont, negatív beteg zene. De mint tudjuk: kinek a puppy, kinek a papné...

Napalm Death (UK): lassan már visszatérő csapat. Egyszerű, primitív, taposó. Aki ismeri, tudja, inkább látni kell.

Sziget nagyságának átka, le is késsük a koncerteket. Pl: Fun- Da- Mental (UK), Faithless (UK), Dobacaracol (CAN). Igaz nem annyira az én zenei világom, de belenéztem volna. Mutassunk valakit, aki nem késett még le ezen a fesztiválon egy koncertet sem:) Ha van ilyen, akkor az a valaki nagyon rosszul csinál valamit az életben.

Talán a rövid, címszavas megoldások és a fotók többet adnak vissza, mint leírni itt mindent. 2-3 nap esősen, nagy HÉV tömeg, sok fotós-kamerás, por-sár kombó.. apró fejlődés évről évre (meglepően hamar eltűnt a sár, szinte mindenhol, mi azért találtuk véletlen belelépés módszerrel) Színházas felvonulók, balhémentes közönség, drága borárak (180 ft/dl minőségi bor, a koccintós féle 90 ft/dl). Mindenki által drágált 8000 ft-os napijegy (2000 ft-ot emeltek 1 év alatt). Jól megszervezett beengedés és rendes biztonsági őrök. Már féltem az elsö napok tolongásaitól de mindig gyorsan befolyt a várakozó tömeg.

Rendes dolog, hogy szerda reggel mikor már mindennek vége (kivéve Mokka Cukka, mert ott még kora délután is pörögtek az emberek) beengedték a hajléktalanokat, azokat akik gyűjtögetni szeretnének. (Láttunk is egy aranyos bácsit akinek sajnos véres volt a fél arca, de úgy örült egy otthagyott batman mintás 2 személyes sátornak. Kifele menet bántott a dolog, hogy nem ajándékoztunk neki valamit, vagy csak pár forintot.) Mindenhol szeméthalom, leépülés, színpadok tünnek el. Lassan kezd külföldi fesztivál íze lenni a dolgoknak, mert ott a távozó arcok mindig maguk mögött hagynak szinte mindent. Nekünk is jutott egy nagy matrac, 1-2 pár cipő stb..

Index.hu cikke alapján ( http://index.hu/kultur/2007/sziget/ ) idén is veszteséges volt a rendezvény (80 millió bukás), betett az eső, sokan nem jöttek ki, bla-bla. Valahogy logikai csavar... ha minden évbe minusz, akkor mi viszi rá a szervezőket a folytatásra?

Lehet sok a reklám, a hülye ember, a fos zene, de mégis kimegy az ember, mert bár nem az elsö szigetem volt, mégis van egy rakás hely ahova soha nem jutottam még el, mint például Luminárium (sose vártam ki a 2 órás sort), a dunapart, medence (bár már láttam messziről). SOk ismerős, megaztán fesztivál és akkor menni "kell", érthető?
András Barth | 22 aug 2007

Flyer:

Photos about the event »