Novarock - 2005
AustriaNickelsdorf/Pannonia Fields II.
Egyikünk sem gondolta volna két nappal a fesztivál előtt, hogy csütörtökön hol kötünk ki. Nekem jött egy ötlet, többiek betársultak. Június 8-án, szerdán este belehallgattam az System of a Down új slágerébe...

Nem rossz szám és mivel végre nyár van eszembe jutott, hogy fesztivál pina CDT. Mivel elöző hétvégén már szóba került a rajkai ismerősökkel, hogy lesz hamarosan Nickelsdorfban (Hegyeshalomtól 10 km) egy Novarock névre keresztelt fesztivál. Gondoltam poénból megnézem a honlapjukat. A SOAD pont másnap estére volt kiírva fő koncertnek. Kitaláltam hülyeségből, hogy levonatozom Rajkára, onnan majd az ismerősök kifuvaroznak. Telefonáltam.. pozitiv választ kaptam, úgy hogy ha nincs más, egyedül is megyek.

Majd rá fél órára hazaértek a többiek. Elmondtam nekik a tervemet. Kedvet kaptak ők is. Ezért módosult a dolog.  Négyen két részre oszlottunk. Fazy megszervezte, hogy már Pesttől kijussunk a fesztivál bejáratáig. Így is lett. Egy györi tescozás (sörös polc: vegyünk 6 doboz borsodi sört... hmm 8-at.. áhh 10-et... na jó, legyen 1 tálca (24 db-os).) Megálltunk Mosomagyaróváron a sofőr ismerőseinél, majd átpattantunk egy kisbuszba. Sima útunk volt.

Nagy parkolóba érkeztünk, rossz idő ellenére aránylag sok autó. A bejárat messze volt, kb 200 méter. Szemerkélt az eső, fújt a szél. Nem éppen fesztivál időjárás. Fazyval kettesben beálltunk a bejárathoz. Mi azt hittük a fesztivál bejáratánál állunk, de mint utólag kiderül az csak a kemping. Beálltunk az egyik jegybeváltó sátor alá és vártunk igazából nem tudom mire. Beakartunk lógni mert a 40-50 euros napijegyet nem nekünk találták ki. Aztán egyszer csak az bejárat elől eltűnt a biztonsági őr. Igy fogtuk és beindultunk. Örült a fejünk hogy ez már jó. Ittuk a söröket, mást nem igazán tehettünk. Szerettünk volna találkozni Pankával de valahogy sehogyse jött össze. Végre találkoztunk Bushival, Zolikával.

A koncerthelységnél már komolyabban nézték a belépést. Én feltekertem a kezemre egy hullazsákból letépett részt, hátha csak nézik a sötétben. Először beültünk Panka sátrába melegedni és megszáradni. 2-3 óra bentpiálás után nekieredtünk mert már szólt az Audioslave. Próbákloztunk. 5-6 áteresztö hely volt egymás mellett. Engem kétszer visszaküldtek. Majd kis várakozás után az egyik áteresztő helyen az egyik biztonsági személy telefonált (mindegyik helyen volt egy nöi és egy férfi biztonsági, a motozás céljából). Mivel a hölgy telefonálásra adta a fejét, megint nekiindultam. Az úr nem nézte a jegyet csak megütögette a két zsebemet. Egyszer csak bentvoltam. Fazy mögöttem sajnos nem jutott be. Megértette hogy nem várom meg. Meg is indultam befelé.

Nekiálltam inni de csak korlátok közt mert egy sör 3+1 euro volt (a +1 a pohár ára volt, ugyhogy nem volt érdemes eldobni). Akinek volt türelme, akár meg is gazdagodhatott volna az egész estés pohárkeresgélésben. Beálltam nézni az ex-RATM-ot. Próbáltam videokat is csinálni de mivel beázott a gépem, ezért csak néha sikeredett tartalmas felvételt készíteni. Még hátra volt a System of a Down. Az átszerelés közben beálltunk egy pulthoz ahol RATM szólt végig. Ott léggitároztunk. Lehet hülyének néztek de szerintem kit érdekelt?:) Szerencsére mivel Panka bevitte nekem előre Slipknotbabát ezért kéznél volt, segitett a gitárkodásban. System elejét lekéstük. De utána jó koncertet nyomtak. Játszottak sok új és régi számot egyaránt. De mégis otthagytuk a végét mert untuk. Természeten mikor már elég távol voltunk, belekezdtek pl a Sugar c. alkotásba. Nekem már nem volt kedvem visszamenni. Célbavettük a partisátrat.

Itt szólt mindenféle muzsika. Tele volt a sátor.I tt se volt olcsóbb az ital. Előkerült a rajkai különítmény is. Robika egyből a nyakamba ugrott, sikerült a pultig borulnunk. De a gitár és a "tánc" ment tovább. Összefutottunk pár magyar arccal, köztük Daniékkal. Hajnalig ment a móka, úgy 5-re elkopott a nép. Már zárták is a koncert részt, takarítás céljából. Én még paráztam hogy kifele is nézik a karszalagot (nem is értem miért, ha kidobnak akkor sincs semmi). Visszamentünk a sátorba. Próbáltunk 3an aludni egy kétszemélyes sátorban. Nekem egész jól nem ment. Úgy 9 fele már untam. Kaptam is fejfájás csillapítót.

10 körül már a rajkai csapat ment is haza. Bushit és Zolikát elvitték a magyar határig a vasútra. Zolikának még elöző nap sikerült 40 euroért venni egy 4 napos bérletet. Itt hagyta nekem, adjam el. (ez sajnos nem történt meg) Fazy menni akart, én maradni. Nehezen sikerült kocsit szerezni ami hazaviszi a magyar határig (mert a fesztiváltól a falu, Nickelsdorf 2 eurós buszútba került volna. De este 7 körül megoldódott a probléma. Igyhát maradtam Sorióval és Pankával édes hármasban. Nekikezdtünk az éjszakának megint, most már jogos bejutással. Igazából a Manson ami érdekelt. Szép showt hagytak maguk után. Majd megnéztük a Die Artze elöadását. Egyszerűen nem akarták abbahagyni, én már untam. Maradni akartunk poharat gyüjteni. Az osztrákoknak ez a zenekar olyan mint a magyar közönségnek a tankcsapda. (az egyik kedvenc - már akinek...). Mivel nem vártuk meg a végét ezért a poharazás is elmaradt. Célbavettük a partisátrat ismét.

Hajnalig tartó észvesztés. Majd elérkezett a szombat. Mivel Panka hazaakart menni Bécsbe és este vissza meg mi is zuhany és egyéb Rajkán ezért bepattantunk egyik ismerös kocsijába és nekiindultunk. Minden ahogy kell Sorio anyukája ebéddel várt minket. Köszönet érte! Felfrissülve mentünk be a boltba még egy tálca sörért. Majd irány ismét a fesztivál. Panka még se ment haza, várt minket wiskykólával, elcserélte valami osztrák emberrel. Ittunk folyamatosan. Reel Big Fish jópofa ska mókát csinált. Szerencsésen beálltunk egy vidám csapat mellé akik szépen csinálták a táncot. Egyik srác csinált egy cigánykereket majd egyből egy szaltót. Kamera ON. Jó hangulat, ekkor már napsütés.

Következö ami érdekelt, a Soulfly műsora. A várt produkcióval lépett fel. Debreceni ismerösökkel együtt ment a pörgés. Az est végére egy jó nagy adag Prodigy jutott. Igazából nincs mit mondani róla. a fesztivál egyetlen színpada nem gyenge minöségű. Szinvonalas volt minden fellépő zenekar. Megint csak partisátor a végére. Ekkor már a 3. napi piáláés után kicsit megborult az agyam. Dobáltam a flakonokat, néha ordibáltam, bontottuk a rendet. Szereztünk székeket, mert nem volt mire ülni. Vasárnap ismét sörözés, de ekkor már ingyen sörökkel, mert sokat a földön hagytak, sokan hazamentek, ott hagytak sok jó dolgot. Konzerveket, dobozos söröket, ülöalkalmatosságú bútorokat stb...

A vasárnap levezetőnap volt. Összesen 4 zenekar volt kiírva. Láthattunk egy ótvar szar Boysetfiret, egy közepes Millencolint és egy minöségi Green Dayt. Ez utóbbin volt show. felhivtak egy arcot a közönségböl gitározni, egyet dobolni. Gondolom beépitett arcok lehettek. Volt tüzcsóvás höárasztás. Nagy meleg csapódott a nézőkre. Sorióval dobáltuk fel az embereket a tömegre bodysurf céljából. Mivel 2-3 arc megkért erre és mögöttünk látták a többiek hogy ez jó és könnyen megy, a végén kettönk között már sorba álltak az emberek, folyamatosan pakoltuk fel öket, és kb 3-4 méter után belesurf-öztek a biztonságiakba. Mozgalmas este volt ez is. Az éjszaka körbejárkálással telt.

Belefutottunk egy sátorfelgyújtásba is. A srác kedvéért kijöttek a tüzoltók is. De mivel a fiú volt olyan kedves, hogy még egy gázpalackot is ráhajított a hatás kedvéért, a fireman-ek sem mertek közelíteni. De mivel nem robbant, gyorsan eloltották. Kis idővel rá még egy fiatalember rájött hogy ez jó móka, ezért ö is lángralobbantotta a saját "lakását" (vagy másét, ki tudja...).


Sok értékes cuccot lehetett összeszedni. Cipöket, söröket, székeket, cd-ket stb... Szép fesztivál volt. Hétföi napon Rajkán tusolás, fagyizás a Kávézóban. Este 11-re haza is értem a Keletibe. Kicsit furcsák voltak az emberek hogy nem osztrákul beszélnek, azaz megértem mit akarnak. Megaztán rajtam volt a szokásos "húha milyen zene szól?".. közben meg csak valami szellőző zaja hallatszott... 5/5
András Barth | 13 jun 2005

Flyer:

Photos about the event »