With Full Force - 2014
GermanyRoitzschjora/Flughafen
Idén is bejelentkezett pár ember, jönne velünk a fesztiválra, de ahogy közeledett a időpont sorra mondták vissza, mindenféle indokkal. Miért nem lep meg? Végül két autónyi létszámmal kellett számolnunk, bár én már az elején eldöntöttem: Zolival ketten megyünk, nekünk ez anyagilag belefér, ha szükséges, elviszünk másokat is. Erre majdnem sor került, mivel Tanárúr autójába szervezet három utas közül kettő mindenféle indokkal visszamondta a bulit. Már így is nevetségesen néztünk ki: négy fő két autóra. Én ezek után előleget szedek.

Mivel csak ketten indultunk neki a 700 km-es távnak, rugalmas volt az indulás. Szerda délutánra esett a választás, Zoli Grazból vonatozott Rajkára, megvártam míg összekapja magát, indulás! De nehogy egyszerű legyen a dolog, az első 3 km után meg kellett állni a Sportpálya kocsmában. Éljen!:) Este 11 fele végre tovább haladtunk, hajnalig vezettem, majd Prága mellett egy benzinkúton alvás, pár óra múlva, déltájt elértük a fesztivált. Meglepően kevesen várakoztak, még nem lehetett beállni a kempingbe. Így bontottunk egy sört türelmesen. Pár órán belül csak úgy özönlöttek befelé az autók. Ilyenkor érdemes leülni és csak nézni, milyen járművek érkeznek, páran mintha háborúba vonulnának:



Délután 6 fele befutott a másik két személyes alakulat, így már egész sokan összegyültünk:) Bent könnyedén találtunk parkolót, kedves szomszédokkal kiegészülve. Végre találkoztam a német Paulival, aki cserébe elnevezett Jamesnek, mivel egyértelmű, hogy a Bandi az James Bond. :)

A nulladik nap idén se volt túlerőltetve, összesen egy szabadtéri- és egy sátordiszkó állt rendelkezésünkre, talán már világosodott mikor leléptünk aludni.



Másnap, pénteken elindult a három napos kaland, mondhatni egész évbe ezt vártam (2-3 másik fesztivállal együtt). Csak hát itt is akadtak érthetetlen dolgok:

Az első kempingbe álláskor kötelező vásárolni egy parkolójegyet, amit a szélvédőre kell ragasztani. Csak hogy – mint tavaly – idén se lehetett vele ki-be közlekedni. Kimehet az ember a fesztiválról autóval, de visszafele vehet újat 25 EUR-ért. Akkor mi értelme a parkolómatricának? Eleinte azt hittem azért csinálják, hogy ne legyen akkora mozgás a faluba, vagy hogy ne vezessenek az emberek másnaposan stb.. de a rosszindulatom arra enged következtetni, hogy így az ember rákényszerült a fesztivál taxibuszra, amivel ki lehet jutni a boltig fejenként 2 EUR-ért. Tehát oda-vissza 4 EUR, négyünkre matekozva 16 EUR egy kb. 3 km-es útra. Ahogy elnéztem, szép forgalmat bonyolítottak le, mi is egy órát hezitáltunk a bolt melletti sörpadokon ülve, mikor is menjünk vissza, nem volt kedvünk fél órát ácsorogni a busz indulási pontnál.



Az idei évben is szép neveket vonultattak fel, rendesen össze volt gyúrva a line up! Azt hiszem ezen a fesztiválon a fellépőkre sose lesz panasz. Amiből mi is kivettük a részünket:

- The Black Dahlia Murder: ennyi koncerttel töltött év után, az én arcomra is egyre gyakrabban kiülne a fáradtság, ahogy azt leolvashattam a gitáros Brian fejéről. Adok még neki 2-3 évet. Lehet visszakéne venni a lendületből, mert a rock megöl:)

- Hatebreed: olyan jól sikerült, hogy másnap Tanárúrék mesélték, hogy voltunk a koncerten.. jó tudni. Részben mentségemre legyen mondva, az elmúlt 5 évben láttam őket vagy 20-szor, akaratlanul is beléjük botlik az ember, már-már unalmas. Ez legyen a legnagyobb bajom. Mondjuk Zoli nem tudom mivel indokolja a “nem emlékszem” effektust?:)

- Carnifex: ledöngölték a nagyszínpadot, tömeg előtti délutáni darálás.

- Walls Of Jericho: az énekes lány eddig se volt valami nőies, de pár éve el kezdett gyúrni, meg mindenféle divatsportokat űzni, ezért mára olyan karjai lettek, amit egy férfi is megirigyelhetne. Szerencsére a hangja és a lendülete a régi, a koncert tarolt.

- Eskimo Callboy: a cirkuszi sátor természetesen tele, nem meglepő egy német zenekar esetében, ezért nem is kivánkoztunk beljebb jutni, de gondolom Peti és Tanárúr így is élvezte az előadást, végre meghallgathatták az idei WFF slágerünket, az 56-os számot élőben. (Az autónál ezen számú track a We are the mess című dal, ami jópászor lement, tehát mindenki "szerette" :) )

https://www.youtube.com/watch?v=hj7VJnNq6A4

- Malignant Tumour: azt hittük egy jófajta grindcore bandával van dolgunk. Emlékeim szerint néha visszaköszönt az Obscene Extreme flyerről. De mikor beértünk a koncertjükre, kérdőjellel a fejembe rácsodálkoztam, ez mi a szar? Motörhead kinézet és hangzás... Amilyen lendülettel érkeztünk, annál sebesebben távoztunk. Tényleg megérte miattuk fent maradni éjjel 2-ig.



A vasárnapi műsort sajnos nem várhattuk meg, délelőtt haza kellett indulunk, Zolit várta a munka hétfőn reggel. Már most megbeszéltük, jövőre ilyen nem lesz, időbe kikéri a szabadságot. Tanácsolnám ezt mindenkinek :)


With Full Force fesztivál: “You’ll Never Walk Alone
…ha tehetem, minden évben veled megyek…

András Barth | 14 jul 2014

Flyer:

Photos about the event »