Alfa - 2013
HungaryVárpalota/Cseri-parkerdő
Elérkezett a nap én pedig felvettem a dögmeleghez illő rövidgatyát és a kiszáradás ellen pár sört és elindultam a Várpalotától alig 2 km-re fekvő erdőbe. Mielőtt a jegyárusító hely felé vettem volna az irányt, betértem a fesztivál bejáratától 500 méterre lévő Snack Ételbárba.

Ez amolyan várpalotai Üvegtigris. Van itt minden ami egy fesztiválozónak kell. Zuhanyzó, meleg étel no és mindenféle alkohol. Ittam is egy bátorítót és nekiindultam a fesztiválnak. Mindjárt a bejáratnál találkoztam is az első vendéglátó objektummal és a jegyekért sorban álló emberekkel. A fesztivál jegy erősen pénztárca-barát, kb 6000 Ft 2 napra.

A bejáratnál már érdeklődtem a sátrat és bőröndöket cipelőktől, hogy könnyű volt-e idejutni, honnan jöttek stb. Pozitív dolog, hogy a szervezők a Volán és Máv társasággal egyezséget kötve 50%-os kedvezményt biztosítottak a fesztiválra érkezőknek. Respect! Jegyemet felvéve és az első szomjoltó helyet elhagyva bevettem magam a fesztivál területre. Örömmel láttam, hogy a népsűrűség növekvő tendenciát mutat már az első napon is pedig csütörtök van. Kora délután is nagy számmal jelent meg a nagyérdemű aminek lokál patriótaként örültem is! Azt nem tudom, hogy a Konyha, Hollywodoo, Firkin vagy épp a Beatrice koncertje vonzotta a népet a mai nap, csak pár nevet említve a mai nap zsúfolt felhozatalából.

A tercián barangolva azon töprengtem, hogy itt tuti nem halsz éhen ha betévedsz. Kicsit túlzónak is találom, hogy 2 méterenként valami kajáldába botlasz. Biztos van aki örül ennek is de azért szívesebben válogattam volna a sörözők vagy borozók kavalkádjában. A megszokott langalló, lángos, hamburger, kürtös-kalácsos és hasonló létesítmények korántsem voltak egyensúlyban az italkimérő egységekkel. Na de nem mindenki inni jön.

Nekem az első este a Rózsaszín Pitbull koncertje ütött a sörök után a legnagyobbat. Utóbbiból kapható a dobozos és a csapolt verzió. Mindkettőhöz volt szerencsém és utóbbi nem is volt vizezve. Ezt sem minden fesztivál mondhatja el. Ami az árát illeti az sem kifogásolható. Mivel pénteken még munka így hamar hazatérek, hogy péntekre újult erővel térhessek vissza.

A második nap egyik legnagyobb bulijának a 30 éves Auróra ígérkezett. De szintén megtalálhatták a számításukat akik más műfaj kedvelői, hiszen pénteken lép fel többek között a The Carbonfools, Maszkura és a Tücsökraj, Zorall a Bikini vagy éppen Akezdet Phiai. Kicsit csalódott voltam mikor pénteken kora délután kiérve alig láttam lézengő embert. De ezt tudjuk be a rekkenő hőségnek vagy éppen a szervezők egy ismét zseniális húzásának mely keretén belül azon fesztiválozóknak akik bejárják Várpalota nevezetességeit és ott pecsétet kapnak azt a fesztiválon sörrel honorálják. Okos-okos! Ilyen egy igazi kulturális rendezvény, mondhatnánk. :-)

Szerencsére az estére már visszatért a tömeg és ismét rengeteg ember mulatott együtt önfeledten. A koncertek után a bulizók egyik legbiztosabb gyűjtőhelye a Jager-Bár. Itt vártuk meg mi is amíg ismét előbújt a nap és kicsit lepihentünk, erőt gyűjtve a szombati utolsó napra. A meleg az utolsó napon is kitartott, ismét megtizedelve a délelőtti órákat a fesztivál területén tartózkodókat. De annak rendje és módja szerint amint a hőmérő higanyszála és a nap lejebb ereszkedett a tömeg is előjött az árnyákból, hogy olyan koncerteken bulizzon, mint a Belmondo, Lord, Blues Company, Irie Maffia vagy éppen a Republic. Itt is a teljesség igénye nélkül húztam elő pár nevet a kalapból. Az estét és a hajnalt ismét a Jager Bar és a Monster sátor ceremónia-mesterei szolgáltatták a talp alá valót. A jó hangulatot pedig az ott beszélgető, táncoló vagy éppen megpihenő multikulti emberek összessége adta ami jellemezte ezt az egész 3 napot.

Örült a szívem, hogy a szervezőknek sikerült „első” fesztiválhoz képest olyan programokat szervezni és  összehozni, ahol egyaránt jól érezhette magát az ember és a 20 éves punk-tól a 30 éves hip-hop arcokon át a 2 gyermekes családok is megtalálták a maguk kikapcsolására szolgáló programot. Nagyon kellemes 3 napot zártam és azt hiszem ezt rajtam kívül még elmondhatja az a pár ezer ember aki kilátogatott az Alfa Fesztiválra. Nagyon remélem, hogy jövőre is itt lehetek. Köszönjük Alfa Feszt!
rastafest | 14 aug 2013

Photos about the event »