SZIN - 2008
HungarySzeged/Újszegedi Partfürdő
Nem igen tudtuk eldönteni melyik nap tegyük tiszteletünket, végül péntek reggel mellett döntöttünk, mivel egész heti melómat túlórával fűszereztem. Délelőtt 10:42-kor kigurultunk Ceglédről, nem kapkodtunk, vagy 3x megálltam dobozos pepsit venni, meglepően nehéz beszerezni, mindenhol fél literes a téma, ami nem olyan finom!
Idén se SZINeztük újra......

Kora délutánra sikeresen leértünk, gyors jegyátvétel a töltésen, majd parkolóba, üvöltő zene mellett megittunk fejenként 2 sört, majd a közeli Tóth Kiskocsmába kisebb-nagyobb elintézi valónk után vissza a járműhöz inni. Azért este 7-re érjünk be a CPG matinéra, mely a baró leengedett medencébe volt megtartva.( Őket vártam egyedül a fesztiválon, a többi zenekart majdnem hogy heti rendszerességgel láthattam volna, de valahogy nem dob fel egy 30Y, Kaukázus vagy egy Kispál koncert.)

Az énekes "csodaszép" hullámos kb 15 cm-es szőke haja csak lobogott a fejpánt mögött. Azért a rasta paróka jobban állt 8 évvel ezelőtt. Jól esett ismét hallani a régi dalokat. A közönséget végignézve, sokan inkább fentről a medence széléről figyelték a történetet, lent levegősen álltunk kb. 60-an, nálam idősebb arcokkal. Néhol persze felvillant 1-2 fiatal tarajos kölyök.

Este benéztünk a Mistery Gang műsorára a Red Lounge sátorba, ahol megint csak kérni kellett külön karszalagot a nyugodt fotózás érdekében, de így is 10 percenként jött egy biztonsági őr szólni, mi a kotta (csak hogy lazán fejezzem ki magam). Majd mikor tudomásul vette a dolgokat, egy mosolyt eleresztve távozott.

Talán hajnal fél 4-ig nyomtuk a kocsinál kicsit nyugodtabb zenékkel, majd a kombi autó hátsó üléseit előre döntve elborultunk aludni.

Reggel természetesen felforrt a levegő, 9-kor más sütött nap, így hát 10-kor léptünk zuhanyozni, irány a városba asszimilálódni. Dél körül elhaladtunk 3 egymás melletti turkáló előtt, nézzünk hát be. Tity itt sem távozott üres kézzel. Ekkor már nagyon úgy voltunk, hogy egy gyors kóla és lépünk haza Ceglédre, mivel a szombat zeneileg nem mozgatta meg a fantáziánkat.

Szokásunkhoz hűen idén is meglátogattuk Sánta Egér barátunkat (kocsma), de csak kávét és kólát bírtunk inni, keményen 20 percig volt maradásunk. Sétáljunk hát vissza a feszt parkolóba, hátha megjön a kedvünk az italozáshoz (ezzel eldöntve a maradunk vs. indulunk témát). Szeged sétálóutcája mindig is tetszetős volt, ejtsük hát útba! Már az elején egy bedrogozott, szétesett gyerek szájharmónikázott. Rá 20 méterre egy furcsa balkezes szintén szájharmónikás alak állva, enyhe sánta break mozgást imitálva, a felismerhetetlen dalokra vergődött. Már ekkor tiszta sor volt: Szeged beteg! Haladjunk tovább ebből a kórteremből...

Félúton az egyik nagyobb elágazóba két furcsa kinézetű, talán meleg csöves újságosztó-versenyt rendezett. Majd 5 lépés után két felnőtt között kézen fogva egy durva autista arcú kisfiú.. Ennyi sokk után vártam, hogy véget érjen eme "remek utazás". A szenvedéseimre az utolsó előtti padnál gyülekező 3 csöves közül a vetkőző alak tette fel a pontot, miszerint polócsere közben megláttuk nagyon gyenge csontos, börtöntetkóval kivértezett testét mely eltorzulását a nagyon felfújódott, kosárlabdát nyelt hasa deformált el teljesen gnóm külsőt kölcsönözve neki. Tity 5 percig nem bírta befogadni a látottakat. Egyértelmű vált: a világ beteg!

Ismét a kocsinál, majd ugorjunk be Tóthékhoz ahol Gyula megvette nekünk a nap első traubis fehérborát. Leültünk hát a közeli Ligetstrand bejáratához a padra, brazuló verseny indult! (volt aki SZIN jeggyel a kezébe, itt próbált meg bejutni a fesztre. Mondjuk mellékes, hogy kb fél méteres betűkkel volt kiírva, hogy LIGETSTRAND, azért próbálkozni lehet) Fél óra elteltével az autónál zene mellett folytattuk a témát, boltba vásárolt borok fantával. 20:45-kor indulót fújtunk, Belgát poénból nézzük meg. A sátorplafonon geometriai idomok baró megvilágításban úszva...

Ezek után a "durva" zenei felhozatalnak köszönhetően nem igen tudtam 3 irányba szakadni, maradt a szimpla össze-vissza járkálás. Lessük meg a számomra ismeretlen Mattafix nagyszínpados fellépését. Talán ha egy szám ismerős volt, azok is szimplán az egyik hazai fos rádióból. Az énekes csávó "szép" lányos hanggal rendelkezett.

Koncertek után végre csak sikerült összefutni a Fedor családdal. Velük fél órás pletykálás után hajnal 2 körül lámpaoltás a mobilsátrunkba.

Vasárnap - hála a napsütésnek - ismét korai kelést imitáltunk. Gyors zuhany után végre medencézés. Furcsa volt, hogy senki se lubickol, mi azért bemásztunk, csak miénk volt a kb 372 m2-es tükörsima vízfelület. Persze 10 körül technikai okok gyanánt lezárták, bár visszamászhattunk volna, de inkább irány gyrostálat reptetni az arcunkba.

11:48-kor Gyulával és fesztivál családdal (Karszalag Tamás és Kata asszonya) kiegészülve nekivágtunk a közel 140 km-es távnak. Tity kérésére felkerestük Balástya (irányítószám: 6764) falván a Hindu templomot. 3. megfordulás után irányba álltunk , 3 km-t gurulva (egy cigánycsaládot majdnem elütve) balra virított a rendezett parkkal körülvett épület, melyen idegenvezető körbeterelt minket. Bemerészkedtünk mezítláb a szent helyre, ahol egy hölgy folyamatos csilingelésbe kezdett, ami során majdnem idegvért kaptam. 10 perc elteltével, aláírásomat és e-mail címemet hátrahagyva (mint kiderült, az infó szót a rendszerük szemétnek tekinti ezért nem tudnak felírni a hírlevelükre.. de "kár":)), tolat, fordul, takarodik.

Fesztcsaládot Szolnokon, Gyulát Cegléd határába kiszórtuk. Végre home, sweet home.

Sajnos idén kevesebbet strandoltunk, kevesebbet ittunk. Nem is csoda, hisz csak koccintós-flakonos borok 130 ft/dl-es áron repkedtek. Egy sima dobozos borsodi 340 ft-ot kóstált. (Az mellékes, hogy még induláskor 140 ft-ért vettünk jéghideg dobozos arany ászokot egy ceglédi boltban). Nem értem, miért kell minden fesztiválon kisemmizni az embert, miért akar mindenki 2-3 nap alatt meggazdagodni. Nem is csodálom, hogy napközbe teljesen üres volt a rendezvény, mindenki inkább a városba lógott.

Ahhoz képest, hogy 40 éves lett kishazánk legrégebbi múlttal rendelkező fesztiválja, hát semmi extra dolgot sem láttam. Szerencsére idén nem írtak SZIN himnuszt se. Nagyban hasonlított az Efottra a rengeteg egyetemistának köszönhetően. Nyárzárásnak talán elment, talán emészthető. Aki akarja jövőre SZINezze újra, így is elég fakó folt a fesztiválpalettán, hiába nyomják a reklámot orrba-szájba. Lehet jobbat ütött volna egy osztrák Two Days a Week Wiesenbe.
András Barth | 02 sep 2008

Photos about the event »