Misery Signals, August Burns Red, Emmure, Fallenintoashes
AustriaWien/Aréna
Megint nekiestünk egy orszták bulinak. Apró akadályok elhárítása után (Sebi nem vezet, Zolika kérlek:)) szerda 16:17 után, 5 db nem pont 45 kg-os alakkal megterhelt lada samara csak beállt a helyes irányba, előttünk az autópálya...

A kiutat felesleges is taglalni: minden sima, bár ez - szerencsére vagy sem - hazugság a javából, mivel nálunk ilyen nem létezik. Váltsunk pénzt a határ előtti benzinkutat helyettesítő konténereknél (ahol múltkor még egy szépen berregő láncfűrészt is elakartak adni. More! No, danke!..). Természetesen le volt zárva átépítés miatt, maradt a határ Paprika csárda és társai. Itt 18:00-ig volt váltás. Bekérdeztünk egy élelmiszerboltot és egy Casino kinézetű helységet ( kuplerájban találtuk magunkat, szerencsére üres volt). Sebi örült, na akkor ide is elhoztam:) Persze sehol nem voltak képesek az euro vs forint problémánkat megoldani. Ígyhát maradt a határ túloldalán tankstelle. Sebivel beálltunk a pénztárhoz ahol éppen négerszínű japán-thai kisgyerekek vettek érdekességeket: 5 szelet barnakenyér.. 3,53 euro.. nyugati igény, keleti fájdalom! A sörök is 2 euronál kezdtek, hanyagoljuk. Zolikáék bejöttek és közölték, hogy a kinti matricás bódéba váltanak remek áron: 320 Ft-ba került 1 euro.(hámhúúsz!!) 50 eurot váltott szegény, határátlépés miatt bukott kb 3000 ft-ot az üzleten. Tanulópénz megvolt.

Kocsiba be, sőrt ki, zene, tömegnyomor, Bécs-külváros, lámpánál balos, Aréna-kocsma, jegyátvétel, Fallen into Ashes már kezdett. Hazai alakok a színpadon, nézzünk bele. Át se vágtam magamat a tömeg közepéig, már fordultam is vissza, elég volt. De sokan érdeklődve nézték. Én inkább tartalékoltam az "energiámat" az est további részére.

Koncertek közt dumálás, megjelenet Jakab banda Móvárról. Aránylag sok magyar hangot szűrtem ki a tömegek mellett elhaladva. Majd egyszer csak hallatszik az Emmure. Jó muzsika, megért egy misét. Sokan voltak, nagy nehezen beálltunk helyünkre (szokásos jobb hangfal előtt kb 5 méterre). Nyomorogjunk persze, inkább az elöl kialakult üres kör széléről élveztem az adást. Láttam már jópár ilyen "hardcore arc vagyok, youtube a mesterem, a zenét igazából nem ismerem, de a pörgöket rúgom, menőzöm, uralom a teret". Az egyik alak persze pont előttünk vergődött, pedig ott volt neki az egész pit. Egy-kétszer beljebb löktem de sehogy se akarta az igazat, hát gondoltam rántok egyet a kis ruháján... csuklyája félig leszakadt, majd hátranézet, de inkább távolabbra vonszolta magát. Gondolom pár másodperc kellett neki, mire leesett mi történt a jelmezével. Visszajött panaszkodni, arcjáték, kézbeszéd, kétségbeesett pulcsimutogatás. Hát kivettem kezéből a sérült ruhadarabot és elhajítottam a faszba + integettem neki, hogy takarodó. Végre eltünt. Kezdem nagyon unni ezt a majomkodást. Semmi bajom ha valaki így tombolja ki magát, de ennek meg van a helye, na meg ha látja, hogy mást zavar, nem kéne provokálni, a végkifejlet végett meg sírni. A koncertet magam mögött hagyva (talán az ilyen rehabok miatt) inkább kiugrottam a kocsihoz sörért. Mire viszaértem, a többiek már kifelé tartottak, célirány a dabasi gépjármű. (talán az utolsó számot nem tiszteltem meg jelenlétemmel) Gyors döntéshozatal: rendben, adjuk oda Bernártnak a Parkway Drive jegyek árát (5*18 €). Gondolom ugyse tudja beszerezni. Az idő majd bizonyságot tesz. (pénteki állás: 22 euroba kerül az egyik osztrák jegyirodába. Danke! De még várjunk vele.)

Takarodó vissza, mert Arénába nem kukoricáznak az átállással, kezdett az August Burns Red. Jó hangulat, megszokott remek hangzás, csakhát megint megkaptuk a balfaszolást a pit szélén: általába 3-4 fős szerintem SXE társaság (Straight Edge = no alkohol, no drog, szent életnek hitt hazugság). Köztük egy majdnem 2 m magas rövidhajú, szemüveges, ujjatlan polós mosolygós gyerek na meg körülötte 3 alacsony hardcore csicska. Mert mindig a létra volt a központban. A "főnök" is eljátszotta a kör szélén állók rugdosását, lökdösését durvább módban (medium level hc face :)). Ő végigment a fél íven, mindenkit hátrébb tolva kb fél méterrel. A piám persze félig kiborult. A koncert vége fele odamentem és kicsit meglöktem a fejét, hogy be lehet fejezni. Persze nyálas vigyort eleresztve eltűnt, vele tartott a kis csapata. Gondolom ha náluk fiatalabb és kisebb ember megy oda véleményezni, odaállnak mindannyian, mint a cigányok. Egyedül egyik se mer így viselkedni. Szánalomra méltó közönség kezd kialakulni osztrákiában is. A koncert viszont meggyőzött, kár, hogy ennyi rehab zavarta köreinket.

Zárásképp a deszkákra lépett a Misery Signals. Hát nem főzenekarnak való banda, legalábbis egy ilyen Line Up-on. Gyenge volt, betudtuk egy szervezői hibának, mert a londoni "tudósítást" elolvasva, ott se jött le a dolog. Talán nem bennünk van a hiba. Jakab úr mellettünk állt, ami persze rásegített, hogy Sebiből elöbújt a seggmutogatás örgöde...

Aréna sose arról volt híres, hogy koncertek után buli orrvérzésig. Meg se vártuk a kitessékelést, egyből kocsiba pattantunk és megszokott útvonalon haza. Lámpánál jobbra, felüljáró. Elkezdtem zenét keresni a CD káoszban, de mire felnéztem, nem igazán tudtam hol járunk. Utólag átgondolva, Zolika nem fordult le az autópályára Budapest felé. Urak vagyunk, ígyhát negyed órás városnézést megint megengedhettünk magunknak:) Majd beállunk a helyes irányba.

Jól haladtunk, gondolkodtunk egy győri hamburgeren, de maradt a Bábolna környéki benzinkútas pizzaszelet 2db / 520 ft.

A hátsó sor (Csirke, DSAW Atti) bealudt. Sebi kérésére Tisztán a cél felé a lejátszóban. Énekelte is a szöveget, "nincs Isten", Zolika kijavította, hogy "ifjúság", majd 3x visszahallgatva próbáltam igazságot tenni, de nem hallottam a megoldást. Zolika kicsit mintha ideges lett volna, miszerint Sebi szövegértésének semmi értelme. Eme szócsatához nem kivántam hozzászólni (ami nálam ritka). Számomra felesleges vita számcímeken és szövegeken vitatkozni, mindenki azt értelmez egy számba ami neki jól esik. (Kijavítani oké, de ezen vitázni...)

Mérlegre rakva a szerdai bécsi történetet, döntetlen a helyzet. Pozitív serpenyő: 12 euros belépő, 2640 Ft-os út, August Burns Red, Emmure. Negatív tányér: egyre több majom a közönség soraiban, gyenge Misery Signals, túl sok józan ember. Zolikának van mentsége, ő vezetett, de Tanárúron semmi alkoholkihatást nem észleltem, zavarta is, hogy Sebi nyakonhányta és arconköpte sörrel:) Tanárúr helyett egyszer válaszoltam, visszaköptem. pedig jó is az, mikor káosz van köztünk, itt elmaradt a "földrengés".

Kicsit átértékelődött bennem a koncert téma Béccsel kapcsolatban. Kezd higulni és nyálasodni a réteg, de még mindig jobb a helyzet mint itthon. Valószinűleg szimplán szigorúra és túl kritikusra söröztem magamat.

Vendégeinket 1 méteres plüss Nyuszinkkal elszállásolva, hajnal 4 körül mindenki bealudt, mint a jógyerekek az óvodában.
András Barth | 10 may 2008

Random photos - 2023