Volt - 2007
HungarySopron
Nagyritkán bevállalok egy-egy fesztet kocsival, hogy a luxusérzet meglegyen és elkerüljem az évek óta már megszokott vasutas tumultust. Így utólag belegondolva jól tettem, mert a vonatok tele voltak szokás szerint.

Ceglédről tekertem szerda reggel fél 10-kor, Sima autopályázás, már már untam, de jól bírta a lada szamara a 100-as átlagot. Majd Csornán a vasúti kocsmába felvettem Soriot és asszonyát egy kóla lenyelése után, majd irány a sima főuton Sopron. Persze a következő faluba stoppolt egy 30 éves alak, aki mint kiderült leszállt a vonatról pisilni mert nem fért oda a wc-hez , csakhát nem megállóban állt a vonat és elindult, emberünk meg a falu szélén. De szerencséje volt, mert mi rendes emberek vagyunk és felvettük. Majd kimentünk a barátosnőjéért a vasútra és végre irány a 2 km-re levő 4 napos élménycentrum.

Már ismerős terep, gyors parkolás és fesztivál! Egyedül kerestem magamnak sátorhelyet, de végülis majdnem Sorioék mellett sikerült tábort ütnöm. Mivel már 14:20 körül ketyegett a moslék óra, siettünk mert 15:00kor kezdi a fesztivált a Cadaveres. Egész meggyöző hangzás, szinte teljesen józan közönség, bennem is 3 sör volt csak, bár kicsit vizes volt a téma de azért ütött. Szeretem a Cadaveres zenéjét mert még mindig tolnak régi számokat is, márpedig nekem a CDT nóták sok emlékkel vannak kivilágítva. Koncertjük után még ittunk egy italt (Balázska rondán átvert ám a pultos csaj, a 200 ft/ deci koccintós bor egyáltalán nem volt korrekt ár, utána mindenhol 120 volt. Ha lett volna nálam fotógép, tuti felteszem a festlooserek közé.)

Ezek után elkezdtem átnézni a müsorfüzetet, ami számomra nem volt átlátható. Bal oldalt egy színpad line-up, másik oldalon az adott színpad fellépőiről leirás azaz ajánló. Szeretem 1 oldalon átlátni, mi a napi kínálat, mint ahogy a szigetes füzetben szerepel.

Szerda délután 5-kor már tolta is volna a Blind Myself, de még nem voltak sehol. Egyszer csak előkerültek és máris szólt a Circle of Pain és tsa. Korai kezdés ellenére az ő müsoruk is tetszett. A nagyszínpad nem győzött meg, de azért belenéztem a Yonderboi témába és a The Roots müsorba. Ez kb 2x 10 percet vett el az életemből, de a sörsátorból szinte láthattam volna az egészet ha akarom de a háttalülést és hallgatást választottam. De még hátra volt az esélyesek listájáról egy Belga amit persze lekéstem, egy Anima Sound System amiben most csalódtam (nem kellemeset). Általába minden feszten ha eszembe jut, megnézem mert igaz nem SCHC tag de valamilyen szinten kötödése az van, meg vannak jó számai. Gyenge volt női ének nélkül, csak a bohóc afroféle ugra-bugrált. Hol volt ő mikor elkezdődött? Azt hiszem sehol (ha jók az infoim), de már a 3. női énekest rakták ki a zenekarból. Hát ők tudják. Láttam már zenekart haldoklani, már nem lepődöm meg ha ismétlődik a dolog. Majd még belenéztem a Pendulum Dj Set feat Mc Verse matinéba. Nem az én stílusom, de ha mások képesek kifizetni csak ezért a koncertért más helyeken napijegy árának megfelelő összeget, lehet nem véletlenül. Mivel nem ez a zene amit hallgatok, nem vártam sokat, de egész jó volt. Rengetegen ember. Még megnézhettem volna a Megawatt színpadon az Ossiánt, Moby Dicket, Kalapácsot de valamiért nem kértem belöle, inkább a dolgozói kajáldába éjjelente dübörgő zenét hallgattam. Voltak jó számok. (szinte minden este itt kötöttem ki). Sajnos voltak helyszínek ahova egyszer sem jutottam el a sok ismerős miatt, inkább velük dumáltam, italoztam.

Csütörtökön már kicsit másnaposan, enyhén melegebb időben. Meglepően kevés koncertre jutottam el így visszagondolva (és a programfüzetet nézve). Délután messziről lehetett hallani, hogy Ákos hangolta a Main Stage-et. Nem meglepő, mivel régebben évekkel ezelőtt is ezt tette hegyalján, meg hallottam róla storikat, mennyire komolyan veszi a dolgokat ilyen téren. Mondjuk meg is látszott az előadásán. Ilyesmiket mint Kiscsillag, Supernem, Brains (sajnáltam, hogy lemaradtam róluk), Quimby, Emil Rulez!, Zanzibár, Magna Cum Laude nem tolhatta az arcomba mert inkább mászkáltam. Szokásos napzárás és alvás pár órát.

Pénteken is ugyanazzal telt a nap: mászkálás, néhány koncert, ismerősök érkezése. Szerencsére mivel sokat sétáltunk, egész sok haverral futhattam össze. Volt olyan aki furcsa volt, hogy nem van, mivel minden évbe megjelenik. Mivel tudtam, hogy a Prodigy egész szépen adja magát, ezért inkább a nagyszínpad felé orientálódtam, kényelmesen a sörsátorba. Elötte még kaptam az arcba Neot és Tankcsapdát persze csak mértékkel.

Szombaton már kicsit megfáradva de fesztivál-tudat végett nem vett erőt rajtam a kimerültség (csak vasárnap de az nem számít). A hazai pop-rock élet krémje persze ezen a napon is adta magát mint például Heaven Street Seven, Colorstar, Animal Cannibals, Depresszió, Kispál és a Borz. Szokásos fesztiválritmus zenekarok által. Öszintén szólva nem dob már fel annyira mint 10 éve, bár ez érthető. Talán a Kornra lehet mondani, hogy jobb volt mint szigeten 2 éve. Volt szerencsém elöző héten is látni németeknél, talán egy szinten volt a két müsor, bár az 5. sorból nem csoda, hogy többet ad mint hátul állva.

Vasárnap fél 10 körül magamhoztéréssel zártam a fesztivált (by Sorio). Gyors összepakolás, fesztivál szétszedés ON, irány haza. Elötte még benzínkút, Mosonmagyaróvár és nagy nehezen négyszeri pihenéssel hazaérkezés. (nem akartam elaludni).

Szokás szerint nem a Volt a kedvenc fesztem, de tetszett mert sok ismerős, rendes rendfenntartók, barátságos ottdolgozók. Pozitív élmények sora, de mivel nem kis fesztivál, persze, hogy negatívumok is érkeznek az ember arcába, mint ahogy az elején már egyet kiragadtam, a végére is hagytam némi "bunkót": évek óta feszteken járok a Meghallgatlak sátorba dumálni, beköszönni. Ismernek is, hogy nem én vagyok az emberük. Pont a wc-k mellett voltak, Levi haverom beugrott egy körre, könnyiteni, addig gondoltam helyet foglalok náluk a legszélén egy széken. Erre egy idős fazon akit még egyszer sem láttam, beszól mellém ülve, hogy ez a szék nem a wc-re várakozóknak van fenntartva. Nem igazán értettem, mert azt hittem örülnek ha valaki bemegy és dumálhatnak velük 2-3 percet legalább. Dehát neki a kötekedés jobban tetszett. 2szer is burkoltan megfogalmazta, hogy huzzak már a kurva anyámba. Gondolom kb fél éve tért meg, mert előtte egy rohadt moslék alkesz volt és akkor már nem marad más hátra csak bízni Istenbe. Én legalább enélkül is hiszek, de nem csinálom ezt amit ő. Jár neki a fekete pont. Talán szerencséje, hogy nem voltak ott azok akikkel minden évbe találkozom, lehet megkapta volna a lebaszást. Már elnézést a nem éppen szép szavak használatáért, de talán a primitivség a legöszintébb kifejezőeszköz ilyen helyzetekbe, na meg nem érdemli meg, hogy jobbat mondjak róla. Ugyis összefutok vele más feszteken, ott majd megkapja élőben is.

De tudom, nem érdemes ilyeneken idegeskedni és talán megkapja amit megérdemel. Csak az ilyen ember ne fesztiválra jöjjön prédikálni. Jövöre én ott leszek, ő lehet már nem:)
András Barth | 09 jul 2007

Flyer:

Photos about the event »