SZIN - 2006
HungarySzeged/Újszegedi Partfürdő
Hát akkor nekiesek a SZIN kivesézésének, bár mivel 2,5 nap jutott, nem lesz eseménydús. Csütörtök sokáig meló, ezért a 20:20-kor Zuglóból kigördülő MÁV géppel célba vettem Szegedet. Cegléden csatlakozott Tity...

Ketten Dankó bort fogyasztva, akaszófajátékkal az időt mulatva, 11-re be is értünk. Minek siessünk, villamos nem járt, ezért lassan nyugodtan éjfél után beestünk a pénztárhoz. Kaptam az arcomba az infót, hogy éjfélig lehet átvenni a sajtós jegyemet (kb negyedórás séta után a feszt másik bejáratánál) Legközelebb reggel 8-kor. Erre mit lehet mondani? Szopó!:) Majd még azért osztottak tippeket: vegyem meg az aznapi jegyemet 4000-ért (azaz arra a pár órára). Könnyedén szereztünk aznapi karszalagot és irány Covenant. Sátorral, cuccokkal, boroskolával a színpad előtt, végigálltuk. Jó fények, normál hangzás. Utána nagyduzzogva sátorállítás. Direkt a Tiszára nézett a bejárat. Persze 3-4 méter le volt kerítve a parttól, ha kiálltam a szélére azonnal ott termett egy biztonsági, hogy visszazavarjon. Valami árvíz téma miatt volt a szigor.

Azért sajnáltam hogy The Toy Dolls-t nem láttuk (21:30-tól játszottak) ennek így kellett lennie. Az estéből még kijutott Adam Freeland a Party Sátorban, ahol valamiért évek óta nem lehet csak úgy fotózni, külön papírt kell aláírni. Mi ehhez is lusták voltunk. Persze nem álltuk végig, menni kell, menni kell. Hajnal 7 fele alvásra adtuk a fejünket, a feszten se volt már nagyon semmi.

Voltak jópofa dolgok, amit más fesztiválon nem igen láttam:
1. Az egyik nagy medencében volt kialakítva az egyik DJ pult+tánctér+pultok természetes vízmentesen. Első nap reggae, második nap goa, harmadik napot passzolom.
2. Másik, kisebb, alacsonyabb medencében melegvíz, sötét, pont elegendő ember. Velük szemben a mozi. Magyarán medencéből nézhette az egyén a filmeket.

Péntek délkörül kimentünk Szegedre enni-inni. Elsőnek belefutottunk egy aranyos hajléktalan bácsiba, akit mindketten egyből megsajnáltunk. Adtunk is neki pénzt. Próbáltunk neki ennivalót venni de nem élt a lehetőséggel, mert nincs foga. Látszott, hogy nem sok mindenki állt vele szóba, mert folyamatosan beszélt. Azért pár perc múlva léptünk a Ham burger nevű kajaellátó egységbe, ahol akkora kaját adtak, hogy nem bírtam megenni, inkább megetettem Lacit, a galambot, aki folyamatosan körülöttünk hiénázott. Idővel távozzunk végre borozni. Nem sok jó kocsmát vágtunk a hírős városban, egyet viszont igen: Sánta Egér. Kicsi hangulatos pincekocsma, zenegéppel, olcsó árakkal, normális pultosokkal, jó nyerőgéppel:) Pont annyit nyertünk, mint amennyit fogyasztottunk. Titynek problémái voltak az emésztéssel, ezért kapott az arcába széntablettát, meg 2 unicumot. du. 4 fele visszanéztünk a fesztiválra.

A bejáratnál találkoztunk Cadaveresékkel, beültettek a kisbuszba és egészen a Megawatt színpadig fuvaroztak, ahol éppen a Variola formáció nyomta. Számomra teljesen idegen csapat, csak a zenéjük maradt a füleimnek. Hát nem fogott meg, totál üres és átlagos zenét nyomtak. Ezért inkább pakoltattam egy hotdogot a színpaddal szembeni gyrososnál. Alap "melegkutya" + majonéz, zöldségek, paradicsom, gyroshús kemény 300 pénzért. Nagyon finom volt és az árával sem volt semmi gond. Kb. félórás csúszással neki kezdett a Cadaveres. Nagyon jók voltak, mint mindig. Világosban játszottak, ami alapból persze nem egészséges de a fotógépem örült neki. Sajnos a zenekar hamar lelépett, pedig jó lett volna meginni velük is pár kört. Az este folyamán belenéztünk egy Belga, Anima Sound System, Replika, Depresszió, PASO, Tigris, Transglobal Underground koncertbe. Aránylag mindenhol jól szólt a hangosítás. A minden fesztiválon fellépő zenekarok "tracklist"-jét már-már fejből vágtam, mint pl. Anima utolsó száma a '68. A Belga Nemzeti Hip Hop kezdését is betájoltam. Rövid videorögzítés mindenhol és tovább-tovább. Persze megint sikerült reggel 6ig fent maradni. Végre alvás.

Szombaton déltájt azért felkeltünk, már gyakorlott módon fordítva aludtunk, a fejünk a bejáratnál, mert fullasztó melegben, napon volt a sátor (hol máshol, mindig oda kerül). Ismét kifele vettük az irányt immáron Totya is csatlakozott. Első célpont a Boci Tejívó, ahol mindenhol tehenes képek, vidám színek. A wc-k is igényesen kipingálva. Egészséges bezabálás után lépés.. Becherovkát próbáltunk felhajtani a szegedi non stopoknál. Egy dohányboltban sikerült behűttetni, amíg kocsmázunk a "rokkant egérbe". 2 óra dumálás, zenehallgatás után fél liter becherünk társaságában célbavettük a fesztivál melletti kiskocsmát. Ott kisajátítottuk a zenegépet, és sikeresen elhúztuk a mókát éjfélig, pedig a 21:30-kor kezdő Zagarra vissza akartunk érni de akkor már senkit sem érdekelt:) Igazat megvallva a szombati fellépők közül semmi se fogott meg, ezért sem kapkodtuk el a dolgot. Nagy üzletemberrel találkoztunk: vagdalthúsos konzerveket árult boroskóláért. a végeredmény: 8 db 130g-os finom konzerv 550 Ft-omba és 1 szál cigibe került.

The Tarantinosra azért visszaestünk, én inkább a pultnál dumáltam, amíg Tity számokat rögzített, majd elhúztunk a medencés mozihoz, ahova ő beült, én csak lábat lógattam, majd rávettem magamat ismét a kocsmázásra, ő maradt Nórikával Kill Billt nézni. Nekem elvből nem fekszik a feszten filmezés. Totyával nyakunkba vettük az éjszakát, mászkáltunk. A medencés disconál kóstoltattak velünk finom koktélt, de nem vettünk, mert 600 Ft 2 dl piáért? A "kék arénából" kifele menet látjuk, hogy egy előbb még padon alvó srácot két másik fiatal kölök teper le éppen. Mint kiderült el akarták vinni a táskáját. Ezen nagyon bedühödtem és elkezdtem osztani a két neveletlen gyökér szegedi parasztgyereket. Türelmesek voltunk mégis bunkón viselkedtek, kihívtak verekedni a sötét, füves részre. Már-már kínunkba röhögtünk. Majd nagyduzzogva kijelentették hogy egyikük apja a szegedi polgármester, meg elmennek szólni a haverjaiknak. Mi persze helyeseltünk. Majd egyikük visszatért hogy "testvérem akkor béke". Ezen már nagyon kellett röhögni, mert szánalmas volt szegény. Utána ráadásnak megint elhívott verekedni. Na ekkora lehetőséget most már nem hagyok ki. Odaálltam vele szemben de nem tudott mit tenni, kérte hogy üssem meg. Ekkora hülye hogy lehet valaki? Meginvitál egy verekedésre, és én kezdjem? Persze hogy nem csináltam semmit, csak megkérdeztem hány éves és hány kiló. (20 év, 50 kg). Ezért inkább felhívtam a figyelmét, hogy lásson már tisztán. Majdnem kétszer többet nyomok a mérlegen és mikor ő megszületett én már iskolába jártam. Erre megint előjött a "béke, peace" szöveggel meg kezet rá. Ekkor már elzavartam oda, ahonnan életében először kijött és léptünk tovább.

Sok alvó, ittas arcot láttunk, hát odaültünk/feküdtünk melléjük, fotók meg csak úgy készültek. Benéztünk mindenhova.
Hajnal 5 fele pakolták ki a Party Sátorból a zsák szemeteket egy villanyoszlop mellé. Megkértünk egy fehér ruhás arcot hogy kamerázza le, ahogy a hátasokat ugráljuk a szemétbe. Vagy 4 kört futottunk, nekem a bal hát-oldalamat sikeresen felvágta valami, de túléltem. Fél 6 fele Tity már remegett a medencébe, ezért takaróval a kezemben visszamentem érte és irány a megőrző, majd a sátor, ahol reggeliztünk másoktól kért fonott kalácsot és májkrémet.

Vasárnap dél is a forróság jegyében telt. Végre jött egy nagyobb fekete felhő, ami egy időre árnyékot osztott ezért gyors összecuccolás és kullogás a hamburgeres és a vasút felé. Még bedobtunk egy jófajta piros szivecskés bögre teát, 15: 18-kor elhagytuk Szegedcityt.

Összességében jó volt a fesztivál, bár meglepő, hogy Magyarország legöregebb (1963 óta) ilyen típusú rendezvénye itt tart. Kemény beléptetés (normál motozás, fémdetektoros testsimogatás:) nagyon sok por az arcba a homoktól (ami részben érthető a strand miatt). Szerintem nagyon szét volt húzva az egész a sok színpad miatt. Tulajdonképpen baráti volt minden, normális ott dolgozók (nem sok mindenkivel vesztem össze, ez már jól jel nálam), a csomagmegőrzés ingyenes volt, lopásról nem hallottam, jó sátorszomszédok stb... az árak se voltak vészesek: 1 dl bor 90 Ft, 1 dl kóla 60 pénz. Viszont a 650 Ft-os egyszerű gyrost nem értettem. Kint a tejívóba ennyiért kaptunk 1 adag krumplit + savanyúság + ketchup + rántott sajt. Mint minden feszten: pozitív és negatív élmények tömkeleg.. számomra tökéletes fesztivál ugy sem létezik:) Szegednek (SZIN-nek) is jár a + pont.
András Barth | 28 aug 2006

Photos about the event »