Sziget - 2005
HungaryBudapest/Óbudai-sziget
Épphogy felébredtem az idei Sziget másnapján, már hiányzik is, ugyanúgy, ahogy ez az évek során mindig előfordult. Amíg még frissek az élményeim, megpróbálok beszámolni mindarról, ami történt ezalatt az egy hét alatt.

Nulladik nap kiérkeztem az Óbudai-szigetre, sátrammal elfoglaltam egy kellemes sátorhelyet a nagyszínpad mögötti területen. Ez az este nem volt eseményekben gazdag (az Illés koncertet hadd se soroljam a nagy durranások közé), viszont már gyült a nép, hogy ezen a remek fesztiválon megmutassa magát a nagyvilágnak! Másnap szokásunkhoz híven felfedezőhadjáratra indultunk, hogy felmérjük miben is változott az előző évekhez képest a Sziget belső felépítése! Szerencsére rendkívüli változás nem történt, aminek egy kicsit örültünk is, mert legalább nem kell mindent újra megtanulnunk.

Ezek után kezdtük az ismerősök (és ismeretlenek) megtalálását az pl. infósátornál, a civil sziget egységeinél, hogy alkalomadtán megengedjük, hogy egy-egy jó szót szóljanak hozzánk, amikor épp arra járunk.:) Természetesen régi szigetes és máshonnan való ismerőssel "kellett találkoznunk" a postalálka és a csomagmegőrző bódéjánál! A bazársoron haladva eljutottunk a civil szigethez, ahol most is mint minden évben teszteket töltöttünk ki és világmegváltottunk, mint ahogy azt az első szigetünkön elkezdtük (és folytatjuk, amíg csak lehet...). Lassan de biztosan elértünk krishnáékhoz, akik épp ételt osztottak (mi mást tehetnének, hogy az emberek a közelükbe merészkedjenek). Amíg sorban álltunk, megbeszéltük, hogy ide minden este vissza kell térni, mert az esti krishna gourangázós hc-metálbuli remekbeszabott szokott lenni...

Általában két darab központi bázissal rendelkezünk: sátor és csomagmegőrző. Ez utóbbi fontos szerepet töltött be az egy hét alatt. Naponta többször is itt kötöttünk ki, mivel minden értékünket itt tároltuk. Előttünk volt egy hét "semmittevés", ami mindig nagy élvezet számunkra. Hozzá kell tenni, nem a zenekarok miatt megyünk ki a Szigetre, hanem a Címek. Mivel ez egy levédett tevékenység, itt nem is említenék többet ezzel kapcsolatban, talán annyit, hogy minden nap címeznünk kell, mert ez a mi non-profit tevékenységünk. Ezáltal nagyon sok emberrel kell beszélnünk, ami hosszútávon nagyon megéri.

A miheztartás végett megnéztünk azért pár zenekarok által produkált elöadást is. Ami a legrosszabb volt "A kell egy hét együttlét" alatt, a „legendás” Korn müsora. Ilyen gyenge produkciót régen láthattunk! Viszont a nagyszínpad programjából kimondottan jólesett a Toy Dolls, a Roots Manuva, a The Wailers és megemlítendő a Hives is. A többire nem voltunk annyira kíváncsiak, így ezek a bandák így jártak, mert lecsúsztak arról, hogy megtiszteljük figyelmünkkel őket.

Most így visszagondolván az elmúlt napokra, segítségül hívva a programfüzetet, rá kellett jönnöm, elég silány volt a felhozatal, Persze a kivétel erősíti a szabályt elven idesorolhatom a Resin Dogs-ot Ausztráliából és esetleg a Beat Dis-t Szombathelyről. A zöld színpadon léptek fel azok a bandák, amiket érdemes kiemelni-megemlíteni (azt leszámítva, hogy nagyon rossz hangosítással, de arról a színtérről valók, ahonnan én is „érkeztem”.). Itt lépett fel a csekély embermennyiséget magáhozvonzó, de ennek ellenére, annál jobb koncertet adó Liberal Youth-t és a Wiener Sânger/Slice&Dice-t.

Lapozzunk: Nem lehet panaszom a zuhanyzókra és a vécék tisztítására sem, mert minden nagyon rendben volt, persze ehhez kellett az is, hogy mindig jó időben kellett jó helyen lenni. Megesett ezen a fesztiválon is, mint '99 óta folyamatosan, hogy szombaton jelenésem van a véradó sátorban, mert aznap rendel a Szent István Kórház és mindig nekik adom le a véremet, és az ezért kapott sört és társait elosztogatom, mert rendes gyerek vagyok.

Viszont nagyon sok embert nem bírok megérteni. Többek közt azokra gondolok, akik kijönnek erre a fesztiválra, kiöltöznek és kifestik magukat mint egy szakadt bohóc vagy debil bolond és örülnek neki, mert gondolják nagyon magukénak érzik azt a sokak által emlegetett sziget-feelinget, ami persze nagyon nagy hülyeség, mert ilyen nincs és nem is lesz.

Mindenki sír, hogy a Sziget egyre rosszabb. De kérdem én miért!? Azért mert egy kicsit több a program és nem hívnak olyan fellépőt a nagyszínpadra, ami miatt cigánykereket hányna az is, aki béna hozzá, vagy csak azért mert nem diáksziget a név, hanem átvette a nevét valamelyik nagy cég?! Ettől még minden ugyanaz ami volt és ugyanaz is lesz. Persze régen nem voltak sátorban a színpadok, de az tényleg régen volt... mást nem nagyon érzek... (max a több nagy multicég, akik aljas módon 2002 tájékán befoglalták a jól bevált sátorhelyünket ( jelenleg Kalandpark és Millisátor állt a helyén... mondhatni "vár állott, most köhalom":))

Igazából a jó dolgokon kívül mást nem érdemes megemlíteni. Csak ajánlani tudom mindenkinek, (aki már volt, tudja miért, aki még nem, annak egy nagy téma lesz az tuti). Aki meg csak a rosszal tudja összekötni a Szigetet, az maradjon inkább otthon (megint csak egy idézet: Inkább akkor maradj otthon, nem hiányzol sehonnan).

Nagyon jó a Sziget és a jövő évi sem lesz olyan már mint régen és épp ezért várom (szeretjük az újdonságokat). Én is számolom, hogy mennyi van még hátra a kánaánig, amikor is meg kéne dönteni a címgyüjtés eddigi rekordját és persze végre egy lépésszámlálóval tudnunk kéne a végeredményt, hogy mennyit is sétáltunk, mert azért az nem 2 méter...
Attila H-Szováti | 18 aug 2005

Flyer:

Random photos - 2023