Rock Im Park - 2012
GermanyNürnberg/Zeppelinfeld
Az idei év első külföldi fesztiválja számomra a nürnbergi Rock Im Park volt. Már nagyon vártam, mint minden szezonban számomra az elsőt. Tavaly sajnos nem tudtam kijutni de idén semmi miatt sem hagytam volna ki. Bandiék már jártak itt és csak jókat hallottam. Minden évben egy időben van a Rock Am Ring-el és ugyanaz a felhozatal zenekarilag mindkettőn. Már a fesztivát megelőző egy  hónapban sold out volt.

Győrből indultunk ketten elég korán. Az út nem volt túl rövid de elszórakoztattuk magunkat. Én a Lics féle védőitallal próbáltam karban tartani a szervezetemet :) Nulladik nap előtti éjszaka értünk oda és a rend őrei jelezték is,hogy nem mehetünk még be a parkolóba se. Kicsit szétnéztünk a helyszínen és nekem nagyon tetszett amit láttam.

Közel voltak kajáldák, boltok és beton placc volt nagyrészt..legalább nem poros. Az első éjszakánkat a kocsiban kellett tölteni de nem volt ezzel sem probléma. Reggel már elég korán rengetegen voltak. A beengedés is elég káosznak tűnt de a németek nem parasztok és szépen sorban állnak még a napon is és türelmesen kivárják a sorukat. Sikerült nekünk is bejutni de a sátor leverésnél azért akadt némi probléma. Itt sajnos már kicsit parasztabbak voltak a friccek. Volt aki csak a székeinek meg az asztalának tartott fenn 2 sátorhelyet, de volt olyan is, aki külön két személyes sátrat hozott a szemetesnek. Akárhová akartuk rakni, mindig az a válasz jött, hogy foglalt. Legközelebb a tolerancia szintem nem rakom ilyen magasra. Végül is sok idegesség árán megoldódott. A szomszédaink rendesek voltak és többször is megkínáltak hideg sörrel. Ezért is megérte.



A nulladik nap csak felmértük a terepet és a party sátorban "mulattunk" este a már megszokott slágerekre.  Az első nap számomra azért volt fontos, mert Boyce Avenue és Tenacious D koncert volt,ami nagyon ritkaság és még soha nem sikerült elcsípnem őket. Bandi nagylelkű volt és elkísért. Boyce Avenue 28 percet játszott és nem túl nagy közönség elött de én nagyon élveztem. Nagyon rádióbarát de valamiért én kedvelem. A kevés játékidőt hibapont nélkül csinálta végig.



A Tenacious D-re viszont már jó sokan összeszaladtak és zseniális koncertet adtak. A film is remek de a zenekarban sem lehetett csalódni.Látszik Jack Black-en a színészi véna és a szórakoztatóipar.Itt is ment neki. Vettem volna Merc-et is de arany áron mérték...

Az első Center Stage élményem az Enter Shikari volt, amin egyből lehetett érezni a sold out adta tömeget. Elképesztően sokan voltak. A zenekar nem igazán az etikettnek megfelelően viselkedett de megmutatták, hogyan is lehet rendesen kihasználni egy road munkaerőt:). Repültek a mikrofonok, ládán gördeszkáztak. Rossz gyerekek voltak.

A kiszolgáló személyzettel sem volt gond, mert mindig adtak jeget a Licsbe és volt aki Lime-ot is. Szerencsére a campingbe be lehetett vinni italt és a közelben volt is egy viszonylag olcsó lerakat ahonnan  be lehetett szerezni szinte bármit.



A következő napok koncertjei kicsit összefolynak, mert ismét a bor irányított a napok nagyrészén. A Refused koncertjét vártam, de igazán nem varázsolt el, így kb 2 szám után ott is hagytuk. Számomra a Killswitch Engage volt még egy nagyon várt produkció. Főként azért is mert Jesse Leach újra a frontvonalat erősíti és így még nem volt alkalmam látni őket. Olyan erő van még mindig bennük mint az Alive or just breathing lemeznél. Élvezet volt minden perce. Itt már azért esett az eső is de ez ilyenkor nem mérvadó. Nálam minden KsE 10-ből 10-es.

A további fellépéseket nem vesézném ki csak talán a neveket. Volt Metallica, Linkin Park, Machine Head, Trivium ( felettéb felejthető...), Marilyn Manson és a németek kedvence a Die Toten Hosen. Még a Club Stage-en tartott As I Lay Dying volt igazán nagy durranás. Jól meg is telt a fedett aréna. Simán legközelebb nagyszínpadon a helyük. A fenti leülős „páholyok” is fullon voltak. Tim Lambesis jól kigyúrta magát, mert nem így van az emlékeim között :)

A Periphery sajnálatomra elmaradt és nem is volt igazán magyarázat rá. Azt pedig nagyon vártam. A Devildriver untatott végig, viszont nagyon jól szólt. Sajnos az utóbbi lemezeikkel is ugyanez a gondom.

Szereztünk kis ismerettséget 2 columbiai kisgyerekkel akik mulattatak sokszor csak a megjelenésükkel is. Pablo és Nicholas a sangria varázsában töltötte el ezt a pár napot.

A fesztivál nagy részén esős idő volt és szét is áztunk rendesen. Ennyi negatívumot tudnék mindössze felhozni. A Security nem volt paraszt és elég jó volt a fizetős zuhanyzó is. Mindent összegezve nem sajnálom,hogy itt voltam és jövőre is itt a helyem.

István Fazekas | 09 jul 2012

Flyer:

Photos about the event »