EFOTT - 2011
HungarySzolnok/Tiszaliget
Régóta adok esélyt az Efottnak, ha nem esik egybe más fesztivállal. Idén ez még jobban sikerült, egyszerre rendezték meg a tokaji Hegyalja fesztivállal, ezzel remekül kiütve egymást. Nem mondom, hogy egy azon közönséget vonz, de aki alapból szereti a fesztiválokat, szívesen ellátogat mindkét helyre, bár az utóbbi pár év ezt meghazudtolta, nem sok haveromat csábít az egyetemi atomszféra. Lehet meg tudom őket érteni.

Maga a történet, miszerint minden évbe más város egyeteme szervezi ezt a pár napot, remek ötlet, még egy ok az utazásra, kishazánk megismerésére. Ellenben itt rányomja bélyegét az a hozzáállás, hogy ki van hangsúlyozva, kiknek is "szól a film". Sajnos korhatár karikát nem raktak ki sehol, ezért láthattam nem messze a bejárattól homokozót! Emberek most fesztiválozni jöttünk vagy egymással játszadozni?? Egyszerűen nem értem a mai napig miért tartják a látogatót fogyatékosnak majdnem minden hazai fesztiválon? Az még rendben van, hogy zeneileg nem az én világom, de ne építsünk már együtt homokvárat, ne fessünk üveget, ne rendezzünk rajzversenyt, ne prédikáljanak nekünk a zöld életről és az alkohol ártalmairól, közbe minden sarkon sörreklámokkal bombáznak. Nem is merülök bele, lerágott csont, inkább ne menjek ilyen helyre, tudom! De ha egyszer imádom a fesztiválokat??:)



Magát a fesztivált személy szerint kocsival közelítettem meg. Első nekifutásra nem volt egyszerű, kapásból a Tisza liget elején betereltek egy parkolóba, menjek gyalog átvenni a jegyemet. Fél km-es séta befigyelt. Majd próbáltam megtalálni a főbejáratot, ami elég jól el volt dugva. Csodaszép nagy bokros-fás területet kellett megkerülni, sehol egy tábla, most akkor merre? Végül is a kitaposott út elvezetett célomig, ahol a pénztárak előtt elég jól lézengtek az emberek. Egy csöves brigád beköltözött a bokrok árnyékába és az egyikük 10 percenként körbejárt kéregetni. Elég fárasztó volt mikor harmadszor is megtisztelt társaságával, jelzem neki, hogy az előbb beszéltünk, erre ő elmeséli a fél életét. Megértem a nyomorát, nem cserélnék vele, szoktam is adni, ha úgy alakul, de ez már sok volt. Legalább arra emlékezzen, kihez ment oda az elmúlt negyed órában.

A beengedés hamar lezajlott, majd jöhetett az egészségügyi séta. Mivel a lényeget, a nagyobb színpadokat a terület másik végébe pakolták a lehető legtávolabbi pontra. Értem én, üzleti fogás, sétáld csak végig az egész fesztivált, de én személy szerint utálom az ilyet. Miért kell nekem 20 percet gyalogolnom akármiért is? Nem volt annyi minden ezen a fesztiválon, hogy erre feltétlen szükség legyen. A Szigeten megértem, de itt...

Fesztivál karszalaggal ingyenes volt a kb. 200 m-re található strand ami természetesen csurig volt. A bejáratnál ácsorgó ott dolgozó nénik húzkodtak valami strigulákat, hányan mennek ki-be. "Most bejöhet két ember". Ez valami vicc? Nem hiszem, hogy pontos létszámmal tudtak volna szolgálni. Azért befele menet kaptunk szép papírkarszalagot, aminek semmi értelme se volt, hiszen ott volt rajtunk a feszt szalag, minek két egy?

A zenei felhozatalt szokás szerint nincs értelme kielemezni. Néha világsztárok is döngettek a színpadokon, számomra nem alkottak maradandó károsodást. A koncertek elég jól megszólaltak, még a kora délutáni matinék is. A legnagyobb agysokkot csütörtök délután 3 körül kaptam (felért egy fejlövéssel). Az elkövető banda - a nevüket nem tudom - egy tipikus egyetemi koleszszobában alakult brigád lehetett, akiktől már ránézésre is okádnom kellett volna. Annyira üres szar semmit csináltak a pódiumon, hogy rossz volt nézni. Teszem hozzá kb. 3 "rajongónak" játszottak (gondolom a tagok barátnői). Az egyik gitárost majdnem ledobáltam a színpadról. Igen, ezzel kapcsolatban szigorú vagyok! Mert aki eljut egy olyan szintig, hogy egy fesztivál egyik színpadán játszhat, akkor igenis csináljon valamit, ne úgy gitározzon mint akinek feldugtak valamit éppen oda:) Inkább vettem egy italt és magam mögött hagytam ezt a vérleszívást. Az tény, hogy maradandót alkottak, csak negatív értelemben:)



Következő kérdés: mi szükség van egy fesztiválon a dumaszínházra? Mert itt minden nap kora délután a 40 fokos sátorban fellépett valamelyik Cool tv-s szökevény. Ráadásul ahogy a programfüzetet nézem, erre két helyszínt is biztosítottak. Nekem az igazi műsort általában a haverok vagy más fesztiválozók adják. Rohadtul nem tud lekötni ez az előre megtervezett, humorparádénak nevezett valami. Szégyen, hogy erre van igény...

Maga a terület szerintem nem fesztiválozásra termett, túl keskeny és hosszú, pedig Szolnok elég jól megközelíthető. Az árak tipikusan fesztiválhoz mértek. Egyik legnagyobb sérülést az okozta, mikor kértem egy sört, a hölgy az arcomba tolt egy már korábban kicsapolt fost és nem volt rajta hab. Pikk-pakk sikerült kivernem a balhét. Még egy biztonsági őr is odalépett, hogy mi a bajom. Hát neki is elmondtam és visszaültettem a helyére, miszerint ez egy fesztivál és ha már egy hangos szót hallanak, paráznak, hogy gond van? Szegény alak nem is állt le vitatkozni, szerintem felfogta, hogy igenis aki csapolt sört kér, az kapjon rá habot is.

Valahogy elegem lett a történetből (gondolom ez érezhető volt az eddigi sorokból, amiért ezúton is elnézést kérek, de ilyen szemüveg volt éppen rajtam:)) és szombatra átütemeztem magamat Hegyalja fesztiválra. Meglehet Efottot kilehet húzni a listáról és ennek most jött el az ideje nálam? Nem tudom, de ez most nem adta magát. Bízom benne, hogy jövőre - ha eljutok addig – ezen a fesztiválon újra feltalálom magamat. Sok sikert a szervezőknek!:)
András Barth | 01 aug 2011

Flyer:

Photos about the event »