5. Győri Ska-Reggae Fesztivál :Green Synapsis, Dubaku, Malacka és a tahó, Ocho Macho, Lions of Suburbia, Zion Guide Crew, LK-Beat, Riddim Colony, Selecta Yaman 
HungaryGyőr/Bridge
Elérkezett ismét a téli szezon reggae time-ja. Idén 5. alkalommal rendezték meg Győrben a ska-reggae fesztivált. Mivel tavaly olyan jól éreztük magunkat, sőt valaki már idén harmadszorra ment… szal, nem volt kérdés hogy megyünk-e.

Mivel sajna-bajna már a csapat nagy része nem egyetemista, így a szervezés kicsit el lett szúrva. Konkrétan nem volt senkinek ideje kolit foglalni, ami alvás szempontjából kínos kérdés. Sebaj, egyszer élünk alapon péntek du. 17h-kor bepakoltunk a kocsiba és neki vágtunk a túrának. Necces volt a lejutás, mivel az útvonaltervező 1,5 órát írt… s mi természetesen sörözgettünk útközben, ami a folyóügyeket érintette+Bp.-en elég nagy dugó is volt… a Dubaku meg elvileg 19h-hor kezdett volna. Aztán 20h fele elértük a várost.

Még egy gyors Lidl, alkohol vásárlás majd irány a Bridge. Ez a club közel áll a szívünkhöz, mert egyrészt olcsó a sör, jók a boxok és nem utolsó sorban árulnak életmentő melegszendót. Je :) Leparkoltunk a parkban, gyors telefon hogy állunk… 21h de még Dubaku a kanyarban sincs. Miután elfogyasztottuk az italokat belevetettük magunkat a fesztiválba. Kicsit átrendezték a belteret, tavaly tán jobb volt. Sajnos a csocsó asztalt kivonták a forgalomból nagy bánatunkra.

Lassan kezdett is a Dubaku. Ismét hozták a már megszokott magas színvonalat, bevették a repertoárjukba Bob apó legendás nótáját a War-t. Ezt csak azért emelném ki, mert sosem hallottam még ilyen tökéletesen feldolgozva. A tömeg lehetett volna kicsit sűrűbb is, de azért nem voltak kevesen. A Dubakuról sosem tudok írni… nagyon szeretem és tisztelem őket, hibátlan roots reggaet játszanak. Nem is tudom mi lenne velünk nélkülük.

Utánuk következett volna a Malacka és a Tahó, de szerencsére ;) nem jöttek el. Helyettük a Re-G állt színpadra megint egy újabb énekessel. Hosszú évek óta változik a Re-G arculata, de a mostani formációt valahogy eddig a legjobbnak érzem. Az énekes srác még kicsit talán nincs úgy rajta ezen a vonalon, de úgy éreztem ígéretes is lehet akár. Na, lényeg a lényeg nekem tetszett a Re-G koncert. Jó lenne ha megállna ez a folyamatos tagcsere hullám, ami mostanában olyan jellemző Mo.-on.

Az este utolsó fellépője az Ocho Macho volt. Vicces hogy a Dubaku volt az előzenekaruk…

Hát az Ocho Macho nekem nem… Nem is értem, egyáltalán őket. A koncertek után a Kool Running-os Selecta Yaman tolta a talp alá valót. Mi meg partyztunk hajnalig. Befutott koncertek közben Miksa és Zolcsi a Ladánybenéből, ez egy nagyon szimpatikus húzás volt tőlük. :) Jókat kacagtunk és beszélgettünk… de szállásunk még mindig nem volt :P

Aztán Arnold, a győri Zion Guide Crew egyik tagja mentett meg minket. Nála aludhatott a józannak egyáltalán nem mondható díszes társaság. Na, igen… ezért mondjuk, hogy egy család vagyunk. Segítünk egymásnak, ahol lehet. Köszönet Arni!!!!

A másnap, ami kb. reggel 7kor ért véget és 16h fele kezdődött elég durva volt. Kicsit nagyon végünk lett. Mikor haza jöttünk még sötét volt, mikor elindultunk már. Arni kecója vagy 40perc sétára van a belvárostól, szal volt időnk magunkhoz térni. Beültünk egy étterembe, ahol jól bekajáltunk s már csúszott is az 1. gyógysör ;)

Lassan beértünk a Bridgebe, deja vu… tavaly is ugyanennyire életképtelenek voltuk és nem akartunk alkoholról hallani, aztán mégis beadtuk. Idén is így történt. Az első zenekar alatt magunkhoz tértünk, amúgy a Lions of Suburbia játszott. Nem igazán győzte meg a roots orientált fülünket. Majd kis csúszással kezdett a Zion Guide Crew.

A RooTreaterzből és egyéb más helyekről összekovácsolt formáció igen nagy hatással volt rám. Régen roots reggaevel próbálkoztak, hozzáteszem nem rosszul de most váltottak egy ici-picit: conscious reggaet tolnak, saját számokat – amit nagyon becsülök. S persze jól bejáratott riddimeket is. A csapat élén Shiloh Kaleb áll aki boboshantis turbánjában méltó vizuális élményt nyújt a táncolható, néha-néha siránkozó muzsika mellé. Nagy respect Negrusnak, eddig ez a crew a legjobb, mely kikerült az óriás rasta műhelyéből. Hajrá! Ja s itt még megemlíteném Arnoldot is aki Negrus mellett üti a bőrt – hisz nála aludtunk ;) Köszönet :) Ami kicsit nem olyan jó, van egy srác aki reppel… a stílusba belefér, de nekem kicsit széthúzza a magabiztos összhangot.

Az este utolsó előtti fellépője volt a házigazda LK-Beat zenekar. Ez a vonalú mulatós, punkos ska nem az én világom. Sokan elmentek rá, sokan élvezték. Nem az én világom. De mindenesetre maximális tisztelet Totyának, a zenekar gityósának, amiért így összehúzta a fesztivált! Köszönjük szépen!

A fesztivál záró zenekara a Riddim Colony volt, rengetegen ott voltak nagy sót csinált G.Ras megint. A Colony sem feltétlen tartozik a kedvenc bandáim közé, mert napról napra zúzósabb dancehallt játszanak. Olyan jó volt még mikor rootsosabb nótákat hallhattam tőlük. Viszont elnyomták az MR2-s feldolgozós izéről a Skatalites Rock fort rock riddimre a KFT. sikerdalát az Afrikát. Ezen behaltam, szerintem ez egy nagyon jól eltalált dolog volt. Nagyon élveztem, óriásit denszeltem rá :) Jó volt! Hát dióhéjban ennyit ;)

A záró riddimeket ismát Yaman pörgette, mi meg lassan haza vettük az irányt… miután az este folyamán 2x becsicsóztunk, majd 2x ki is józanodtunk. Hosszú séta a kecóig, ott még egy kis borozás és alvás. Reggel Arni faterja levágott nekünk szerintem egy egész szárnyas farmot, krumpli, kávé… fuu. Teli hassal a nyakunkba vettük a kilométereket és ezeket a sorokat már itthonról írom.

Nagyon köszönöm, köszönjük mindenkinek, aki valamivel hozzájárult ehhez az ütős hétvégéhez. Nem kérdés hogy megyünk-e jövőre… záróakkordnak pedig: ahogy drága barátom Geri mondta: „megcsinátuk Győrt megint, mint a k*rvaélet! DZSÓKA SZMÓKA!!”

bless_farek
Máté Farkas-Kontra | 14 dec 2011

Flyer:

Random photos - 2023