LB27 Jubileumi koncert :LB Reggae Sound System és barátai, Budapest Riddim Band, Ladánybene 27, Liló & Sziszi (Riddim Colony), MC Columbo (Irrie Maffia, Brains), Copy Con c Legoman, Mr. Roul 'NO'(NOsick) (Another Day...
HungaryBudapest/A38
Boldog születésnapot Ladánybene 27!! Negyed évszázad reggae. Vágjunk bele: szombat este, a szellő már a tavasz illatát hozza. Legutóbb akkor voltam a hajón, mikor még zajlott a jég.:) Karszalagot fel, gyógysört le, szép számmal érkeznek a barátok, ismerősök.

Halkan nyugtázom magamban: végre ez az este csak az LB27-ről szól. Nem közreműködők, nem soundsystem, nem Bobra emlékezők… most Rájuk gondol mindenki. Kicsit késve érkeztünk, s még így is sokáig csak Áfonya tekergette a bakelitet. „Műértők” kedvéért;) : Áfi egymás után több Israel Vibrationt is leadott, köszi!:)

Olyan fél tíz körül birtokba vette a színpadot a Budapest Riddim Band. Vokalista leányuk, Juli, megérdemel pár szót… jó párat megérdemelne. Most figyeltem fel dinamikusságára, igazi energiabomba. A BPR visszafogott, komoly zenészei mellett olyan, mint egy eleven kislány, akinek karakteres hangja átjárta a hajó minden szegletét. Koncertjük érdekessége az volt, hogy túlnyomórészt régi LB27 dalokat játszottak el, vendégművészek kíséretében. Hallhattuk Rolit, az Another Dayből, Ákost a volt Jah’s Warriorsból, Mátét a volt Újkút HKból. Máté végre kiélhette magát az áhított poszton (vokál-gitár), talán jobban is állt neki, mint a frontemberi szerep. Ők elég keveset énekeltek, nagy bánatomra.

Annál többet szerepelt Copy Con és Lego. Copy Con Üres a ring feldolgozásával feltette a mércét a többieknek, jó magasra. Valószínűleg Jah akarata volt ez, a szolnoki raggamanhoz eddig elég „negatívan” álltam, de ez a megmozdulása belopta magát a szívembe. S Jah tovább folytatta küldetését: megszólalt az az LB dal, amit még sosem hallottam élőben, s direkt kértem Tibit, hogy ha egy mód van rá, játsszák. A legszebb Ladánybene dalról van szó: Csak veled. Copy és Juli duettje az este egyik legmeghatározóbb pontja volt. Két tehetséges énekes, egy profi backing band és egy gyönyörű dal… s már kész is van a csoda. Copy Con bébinek volt egy szövegrésze benne, ami már majdnem csöppent, de belefért. Respect! S köszönöm.

A másik szolnoki fenegyerek, Lego levágatta dreadlock tincseit. Érdekes profilváltás, kicsit komolytalan. Pedig jól állt neki az a style, amit felépítgetett az utóbbi időben. Ez a nagyon laza „gengszter-repper-hiphopper” dolog most kicsit kiesik az összképről. Kb. egy órás pörgés után átszerelés, közben szól az Áfonya sound.

Színpadon a 25 éves Ladánybene 27! A zenekart kiegészítve Huba Zoli és Vókó Peti színesítette a bulit. De nem hiányozhattak a vokálos lányok sem; Liló & Sziszi. Tibinek egészen jó zubbonya volt.;) Egy teljes történelmi áttekintést láthatott és hallhatott a megjelent masszív, olyan klasszikusok váltogatták egymást, mint az Új Ska, Rastafari, Látlak Afrika. Ezek mellett megszólaltak a nélkülözhetetlen LB27 slágerek: Van még a világon, Kell hogy szállj, Zöld az élet. S természetesen nem hiányozhatott a Még csak álom, Kell egy ház sem. Kb. minden albumról elhangzott egy-egy meghatározó szám. Fantasztikus hangulatot teremtett a zenekar. Mindenki igazán elemében volt. Zolcsiról még mosolygós képet is lőttem, sőt egyenesen hahotázott.:) A közönség többször spontán belekezdett a „Boldog szüüülinaaapot…” című nótába, ezt a pozitív vibrálást valószínűleg Jamaicán is érezni lehetett, mert még King Yellowman is küldött egy hatalmas Big Up-ot Miksáéknak. Majd Junior Tshaka is elénekelte részét a hiányozhatatlan Color Dem riddimből.

Viszont ezen az estén hallottam a legszomorúbb Rajzomat, ugyanis ez alatt a dal alatt jelentette be Miksa, hogy Lewy döntött, nem folytatja tovább. Annyi év után kilép a Ladánybene 27-ből. Eléggé elszomorított ez a hír. Egyrészt Lewyvel volt meg az egység, én így ismertem meg őket, igazi színfoltja volt a bandának. Másrészt ő annyi mindenért volt felelős a zenekarban, hogy… pótolhatatlan lesz. Az biztos. Mindenesetre köszönjük Lewy mindazt, amit értünk tettél. Egy örök rajz maradsz a falon, leradírozhatatlan. Elhangzott még - vagyis inkább eldübörgött - az este vége felé a Barna lány című kultusz szám is. Ugye ebben a számban Levvynek külön szövege van… s úgy nyomta a kis ember! :) Respect Lewy!

Óriási örömömre hosszúra nyúlt el a koncert, de még így is lehetett volna hosszabb.;) A buli végén közös meghajlás-mindenki a színpadon. Méltó módon „megemlékeztünk” a Ladánybenéről azt hiszem.:) Egy utolsó közös meghajlás; Ladánybene 27: Bodnár Tibor, Árokszállási RasTamás, Bokó Zoltán, László M. Miksa, Hertelendi ”Rasta” István és Lewy Brandy.

A folytatásban Selekta Áfonya darálta a talpalávaló dancehallosabb ütemeket, ezzel alaposan megmozgatva a fennmaradó masszívot. Hála Jahnak az Északi Masszív megint szép számban képviseltette magát a bárkán.:) Visszatérünk A38… a fényeid miatt biztos!;) Olyan klassz világítás van itt, olyan élfények…csekk the gallery!

A reggel a hajó végén ért minket, celebekkel való sörözés közben.;) Olyan 5-6 óra körül felkelt a rastanap, mi pedig haza zötyögtünk Babylonba.

Köszönjük Ladánybene 27! Köszönöm. A rastaszív örökké dobog. farek
Máté Farkas-Kontra | 06 apr 2010

Flyer:

Random photos - 2023