Brutal Assault - 2010
Czech RepublicJaroměř/Josefov
15. alkalommal megrendezésre kerülő cseh metál fesztivál elméleti síkon évek óta célpont volt a fesztiválnaptáromban. Idén először végül összejött és foghatom a fejemet, hogy csak most léptem meg a dolgot. Talán nevezhetem a nyár egyik leghangulatosabb fesztiváljának.

Július közepén már eljutottam életem első cseh fesztiváljára, nevezetesen a jófajta Obscene Extremere. Már ekkor tudtam, a helyiek tudnak valamit, amit idehaza nem nagyon lehet érezni. Erősebb, egyenesebb vonalon rendezni egy fesztivált. Talán a magyar feszteken kívül sehol se foglalkoznak holmi ökotudattal, meg napközbeni bögrefestés, zöld pont és egyéb baromságokkal. Rövidre zártan kidobnak egy-két színpadot, egy kajasort, mindenhova pultokat és mehet a móka. Kishazánkban sajnos óvodát csinálnak a fesztivál közönségből: foglalkoztatni kell őket napközben. Erre rátesznek  a megszokott, már-már unalmas, minden fesztiválon fellépő átlag bandákkal, mellyel nem csak megosztják a közönséget de a jegyárakat is növelik. Sajnos külföldön még mindig érettebb a fesztiválhelyzet, mint idehaza.

A cseh kisváros, Jaroměř 500 km-re található Budapesttől. Talán az utolsó 80 km-en kívül végig autópálya, amiből az utolsó szakaszon - Brno város alatti elkerülő utat elhagyva - indul az igazi hullámvasút, speciálisan ocsmányul rázós, beleket megmozgatva haladhat az ember és csak örülhet ha 130-nál nem szalad bele egy kátyúba. Az autópályáról lehajtva végre elénk tárul az igazi cseh külalak. Talán még az ég is szebb, a felhők jellegzetes alakzatba tömörültek, ki mit lát benne.

Már előző este, kedden leutaztunk Ceglédről Pápára, ezzel is időt és energiát megtakarítva a másnapi kiutazást illetően. Mégis sikerült ráérősen szerdán ( feszt nulladik nap) délben elindulni. Az utazás utolsó 5 km-e alatt jöttünk rá, nem igazán néztünk utána, Jaroměřnél hogyan tovább? Az első nagyobb körforgónál kint volt egy egyszerű Koncert feliratú tábla, majd jött Josefov erőd. Elrontani nem lehet.



Szép macskaköves szerpentinen felkanyarogva, balra a kemping bejárat, tovább haladva az emelkedő végén mindkét oldalon napernyős kocsmák az utcán.  Járjuk körbe a környéket, mint tudjuk: „a tájékozottság magabiztossá tesz”. Ezen túlhaladva ismét kocsmák mindenhol. Ökörsütő a sarkon, jobbra végre egy hosszabb parkoló, ami igazából a 3 emeletes régi házak közti utcákon, a falak mellett, ablakok alatt. A sok autó miatt sikerült 200 méterrel eltávolodni a bejárattól, aránylag nyugodt környéken, valami étterem-kocsma mellett. Nem variáltunk tovább, legyen ez a bázisunk 4 napra.

Szerdára kiírt csodaszép angol Ignominious Incarceration (miattuk igyekeztünk nulladik napra), másik három bandával egyetemben valamiért elmaradt. Az avantgarde stílusban utazó První Hoře cseh bandába belenéztünk, de inkább bejártuk a területet.

Az idő vas fogai által göcsörtösre rágott kövekkel rakott utcákat, bástyaként vigyázó, égbe meredő lerobbant házak rémisztő csendet parancsoló képe olyan ízvilágot adott a környéknek, mintha a fesztivál belépőnk tartalmazná a cseh történelmi időgép utazásunk költségeit. Visszaperegtünk az évszámokkal pár tizedet, megállni látszott az idő. Micsoda dimenzionált fesztiváltéma! Néma sötétséget leplező betört ablakok, láthatatlan többszemű szörnyek figyelnék minden lépésünket. Börtönre asszociált magas falak tetején szögesdrót, ódivatú komplex egyszerűség illata. Már ezért megérte kiutazni.

Amerre jártunk, mindenhol fekete ruhás fiatalabb és idősebb rocker-metálosok, szinte mindenki zenekari polóban nyomta. Sok arc megtévesztésig hasonlított hazai haverokra, számolgattuk kiből hányat láttunk. Jó érzés volt, hogy végre egy őszinte, zeneileg erősen egy síkon mozgó fesztivál. Nem kell mindenféle szar bandák által bevonzott barmokkal foglalkozni.



Színpadok felé haladva elénk tárult az erőd egyik magas fala, sejtetően: itt valami készül! A fal végén kirajzolódott a bejárat, pénztár, talált tárgyak, infopult. Meglepően nagy sorok kígyóztak, nem nagyon értettük az okát, beálltunk hát a press bódé előtti rövidebb sorba, ahol enyhe káosz szag csapta fel fejét, mindenki össze-vissza kevergett, kezdetleges tébolyda. Tetszett, hogy a kiváltott jegyhez automatikusan jár egy Brutal Assaultos fesztivál nyakpánt (passtartó), amin egy 5 oldalas Infocard lógott. Mindig kéznél legyen minden fontos tudnivaló. Ezt kötelezővé tenném minden fesztiválon.

A kempinget a fesztivál területétől egy nagy, meredekebb domb választotta el. Kicsit mérlegelve, elhatároztuk, kihagyjuk a sátortábort, ezen az emelkedőn is találhatunk egy kevés teret, ezért végigsétáltunk a már kitaposott gyalogos úton. Kalandos, fás, vadregényes történet 10 percen keresztül, azt hiszem már sötétedett. Végre megtaláltuk a nekünk megfelelő részt, ahol sok kisebb fa gyökere kiállt a földből. Enyhén befröccsözve, erősnek érezve magamat elkezdtem kitépkedni amennyit csak bírtam. A végén már a karjaim is remegtek. Jövőre baltával megyünk!

Nulladik nap varázsa, nyugis őrület, mindenki várta az elkövetkező három csodás napot. Bejáraton áthaladva (egyszer beengedték a műanyag kancsó fröccsöt, máskor határozottan elzavartak. Majd mikor visszakérdeztem: You speak english? Inkább tovább engedtek:).

Bent balra egy nagy sörsátor, utána nagy merchpult. Jobbra a nulladik napon még lezárt két színpad egymás mellett (utólag: abszolút nem zavarták egymást). A kettő közt  egy darab kivetítőt használtak. Remek ötlet, költséghatékony és profi kivitelezés.

A cseheknél bevett szokás, hogy a feszt területén egyetlen fizetőeszköz van, a zseton ( továbbiakban: ž ) vagy más néven kupon, amit az erre kijelölt feszthelyeken lehetett megvásárolni. Az árfolyam nem volt valami kedvező: 1 ž = 30 cseh korona = 330 ft. Ellenben ha euróval vettünk egyben 10 ž-t, akkor 1,2 EUR / kupon azaz 300 ft, amennyiért már 1 db sört kaphatott az ember. Ez barátinak mondható. Tovább haladva egy nagy kajasor. Magyar lángos (2 ž), gyros (3-4 ž), vegan szendvicsek (1-2 ž), komolyabb babos, sültes kaják (3-4 ž), 2 db hotdog = 1,5 ž.


A feszt hátsó területén volt a Horror Cinema House, ahol reggel 8-tól lökték a mindenféle nemzetiségű filmeket (angol, olasz, norvég, cseh, francia), de nagyrészt csehül.

Örültem, hogy nem nagy fesztiválról van szó, mégis szépen el lehet férni. Ráadásnak csütörtökön kiderült, sajtós karszalaggal ingyen felsétálhatunk a színpadokkal szembeni lelátóra, (az erőd egyik nem téglázott falának teteje) ami azt hiszem 3 ž-ba került volna. Nagy frankó volt innen figyelni a zenekarokat, látni mennyi ember tömörül, hogy lélegzik a fesztivál centruma.

3 napra összesűrített 70 banda. 5-6 féle metál, némi grindcore, enyhe hardcore. Tényleg jó volt tudni, hogy nincs a fellépéseken átfedés és mindez egy helyen, még vándorolni se kell 15 méternél többet. Nem sok értelme lenne kielemezni az általunk látott zenekarokat, talán csak pár szót (programfüzet alapján időrendi sorrendben):

Disfigured Corpse (cz): fesztiválnyitó szerep rányomta bélyegét. Már ekkor látszott, hogy remek napok előtt állunk. A déli kezdés ellenére sokan nézték. Talán a hazai pálya előnye.

Suicidal Angels (gb): nem ismertem, de mivel nem okozott maradandó károsodást, talán az utánuk következő banda miatt néztük végig, aki a:

The Black Dahlia Murder (us): láttam már párszor őket, de most valahogy megfáradtnak tűnt az egész. Főleg az egyik gitároson – Brian - volt érezhető, mintha bele akart volna hányni a mikrofonba. Tippem szerint drogozik is a kicsike, mert évről évre nagyobb lesz a feje:) A koncert jó hangulatban telt, a közönség vette az adást. Circle pit, miegymás.



Obituary (us): nem tudom, minek néztünk bele. A bőség zavara talán.

Sepultura (br): lelátóról néztük a néger létrát és kiscsapatát. Nekem már unalmas témák. A tömeg élvezte.

Fear Factory (us): divatmetálnak mondható. Többet vártam volna. A tőlük egyetlen kedvencnek nevezhető számomat se játszották. Fekete pont nekik:)

Children Of Bodom (fi): pár éve koncerteken kedveltem meg a jó hangulat és hangzásukért. De kövezzenek meg a rajongók: nem vártuk meg a végét, fontosabb volt a szesz.:)

Despised Icon (ca): mindig is voltak fenntartásaim a koncertjeiket illetően, ám végül mindig jó érzéssel távoztam az előadásaikról. Tudtam azt is, hogy többet nem fogom őket így viszont látni színpadon, de nem hatott meg.

Bleed From Within (uk): mondhatni: „Ki korán kell, leszakad a feje!”. Reggel kezdtek (10:00-kor ), aminek köszönhetően a nyitó dalnál azt se tudtam mi van, de a gyönyörű témáktól hamar észhez tértem és hidegrázás közepette felállt a szőr a karomon, amivel alig bírtam kitörölni a szememből a csipákat:) Nekem már ekkor vitte a „fesztivál legjobb koncertje” címet! Egy szép nagyra duzzadt, aktív tömegnek játszhattak. Le a kalappal mind a zenekar, mind a közönség előtt. Mily szépen indul a második nap!

Ill Nino (us): Tity kiváncsisága rávett, hogy belenézzünk a lelátóról. Számomra gyenge, egysíkú és unalmas történetet produkált. Nem az adott koncert minőségével volt a gond, hanem maga a zenekarral. Legalábbis nekem nem ad semmit. Kifejezetten csajos zene, seggig érő rasztahajú tagokkal.

Converge (us): a chaotic hardcore jelzővel illetett banda mindig lenyűgöz. Az énekest egyszerűen nem tudtam lefotózni (fogjam csak erre, jó?:)). Úgy futkározott a színpadon, mint valami veszett róka.



Lock Up! (uk): mai napig nem tudom miért cseréltek napot a sepulturával. A Programfüzet alapján szimpatikusnak tűnt. Emlékeim szerint beteg témákkal hozakodtak elő, ennek ellenére inkább elmentem sörért.

Napalm Death (uk): szerintem a gitáros az előzőleg említett zenekarban is tolta, jellegzetes hullámos parókája erről tanúskodik. A zenéjük beteg, aggresszíven pihentető.

Ragnarok (no): szombaton 10:35-kor kezdtek, véletlenül mentünk el előttük, de a fekete-fehér-véres mintázatú, elfolyt festékes arcok 2 szám erejéig megálljt parancsoltak. Tipikus skandináv téma.
Macabre (us): murder metálnak nevezett szörnyűség. Inkább lapozzunk.

A számunkra érdektelen zenekarok fellépése alatt a benti és kinti kocsmák közt ingáztunk. Próbáltunk minél több italkimérőt letesztelni. Végén már több helyre is visszajártunk, meg se lepődtünk, mikor mindenhol Sepultura, Soulfly témájú muzsikák üvöltenek. A finom és változatos csapolt sörök ára 20 és 25 korona közt mozgott (240 – 300 Ft). Nekem az olcsóbb trutnovi nedű testesebbnek tűnt.

Néha elfogyóba volt a koronánk, ezért próbáltunk pénzváltót keresni, ami elmondások szerint 2 km séta lefele. Na nem! Onnan fel is kell gyalogolni, ezért inkább veszteséggel eladom az eurónkat valami kocsmába, ami az Usatana nevű ivóban 25 cseh korona =1 EUR árfolyamon össze is jött. Osztás-szorzás után kiderült: jobban jártam, mintha itthon váltottam volna forintért.

Péntekre dél körül beiktattunk egy igényes zuhanyzást de az időpont miatt a kempingben nem is próbálkoztunk. Helyette kint a táblákat követve eljutottunk egy panzióhoz, ahol a bejáratnál található ablaknál tusoló jegyet kellett előre váltani, 50 korona / fő (600 ft). A sor persze az utcán kígyózott, kb 2-3 ember lehetett bent egyszerre. Másfél óra ácsorgás után Tityvel úgy döntöttünk, nekünk jó lesz 1 fülke is, legalább mások is hamarabb bejutnak. Szó szerint jött a hideg zuhany! Ennyi pénzért se melegvíz, se tükör,  semmi megszokott extra, csak egy nyitott ablakú szocreál fülke, ahova simán beláthattak a szomszédos emeleti házból, mivel az ablakot nem lehetett behajtani. Remélem már felkerültünk a youtubera:)

Aránylag sok magyarral találkoztunk. Volt mikor nem tudatosan, de belefutottunk egy párbeszédbe, ahol az egyik alak azt részletezte, hogy előző este miként ragadt a szar a körme alá:) A sok pozitív hazai nyelvű történet mellett elszomorító volt, mikor az egész fesztivál ideje alatt egyetlen indulatos, verekedésre kezdeményezést láttunk, amit sajnos egy magyar tag provokált. Az első „ellenfele” nem vette fel a kesztyűt, ezért tovább haladva a következő szembejövőbe belelépett vállal. Majdnem odaléptem elmagyarázni neki, hogy ez nem az állatkert paraszt!

Furcsamód a cseh metálosok voltak a legbarátságtalanabbak. Szerencsére érkeztek Európa távolabbi pontjairól is (pl: spanyolok, franciák, olaszok) akikkel igaz nem sokat, de annál vidámabbat lehetett beszélgetni.

Félidő tájékán azért mi is megkaptuk a pofont: péntek reggel ébredés után kisétáltunk a kocsihoz, ami körül „remek” szag terjengett, valaki odaszart az autó ajtaja elé! Nem nagyon értettük az okát, hiszen az igényes és szép étterem-kocsma kb 20 méterre volt. No komment! De nem hagytuk, hogy ilyesmi megpecsételje jókedvünket, ezért tovább élveztük a fesztivált!

A péntekről szombatra virradó esőzéses beázások után úgy döntöttünk, leszedjük a sátrunkat – ne ázzon szét jobban – és a kocsiban alszunk. Így kevesebb elpakolnivalónk lesz, aminek köszönhetően vasárnap már reggel 9 óra körül magunk mögött hagytuk a fesztivált. Csak hogy ne legyen egyszerű és unalmas a hazaút, kis kerülővel beugrottunk a Prágától 70 km-re található Kutna Hora nevű bányászfaluba. Itt 30 koronáért megnéztük a 14. században épült Csontkápolnát, ahol az 1318-as pestisjárvány 30.000 áldozatának csontjaiból alkotásokat emeltek (címert, piramist, csillárt). Lenyűgöző és kötelező!



Eredeti Marlenka elfogyasztás után következő célpont a pozsonyi UFO watch.taste.groove névre keresztelt belvárosi híd, melynek egyetlen tartó pillére tetején közel 75 méter magasan egy csészealj alakú étterem található. Menjünk hát fel lifttel (6,5 euro / fő). Látványos kilátás tárult a szlovák fővárosra. Próbaképpen beültünk az étterem büfé részére egy 2 dl-es, üveges kólára. 2,32 euróba került ez a hatalmas üdítő. Mivel nem aprózzák el a dolgokat, nagymenő éttermekhez mérten külön kis könyvbe rakva adták a blokkot, (neked meg a könyvbe rakva kell fizetned, tehát közvetlen pénzforgás nem történik) kénytelen voltam borravalót adni, 3 euróra felfelé kerekítetni. 420 ft / dl kóla. Urak vagyunk!:)



Este 6 fele értünk Budapestre, jó volt ismét a dugóban ülni. Fél 8 körül már a Sziget fesztiválon sétáltunk, ám az egész napi utazás okozta fáradtság miatt nem pörgött fel a dolog, ezért fél 10 fele elindultunk haza Ceglédre.

Nálam Brutal Assault felkerült a top 5 fesztivál közé. Maga Csehország már alapból megér egy utazást. A fesztivál igen jól szervezett, nagyon hangulatos az óváros és az erőd. Sörök szempontjából olcsó, zeneileg évek óta elég erős felhozatalt produkál. Aki kicsit is szereti a metált, kötelező! Aki nem, annak is, max kinti kocsmázással üti ez az időt.

András Barth | 17 aug 2010

Flyer:

Photos about the event »