Kaszanapok - 2007
HungaryKazincbarcika/Sportpálya
Lassan minden városnak lesz saját fesztiválja, úgy gondolom, hogy ebben mindenképp az élbolyhoz tartozunk…persze a minőség gyakran hagy kívánni valót maga után…így volt ez a Kaszanapokon is.
Mi az, hogy eltörlik az utolsó napot?...

Nem az első fesztiválja volt ez Kazincbarcika városának, de úgy gondolom, hogy a több éves tapasztalatszerzést, nem tudták kellőképp kiaknázni, így több kisebb – nagyobb hibával lett számomra emlékezetes.

A helyszín megválasztása a KSK sportközpontra esett, ez már tavaly is működött, gyanítom, hogy ilyen minimális sétával egyetlen hazai fesztet sem lehet megközelíteni. A jegyár is teljesen barátinak mondható, elővételben már 5000 magyar forintért meg lehetett vásárolni. A programokat pedig próbálták úgy kitalálni, hogy minden korosztály számára tartogasson látni ill. hallgatni valót.

Szerdán érkezés, gyors keresés, hogy hol is lehet a passokat átvenni, persze a fotós passok elfogytak, sebaj, majd a kezembe nyomnak egy fellépőst, amin a következő felírat szerepel: Photo:) Kicsit furcsa, de lényegen nem változtat.

Gyors terepszemle, mit, hol, mennyiért…az árak nem mindenhol egységesek, és nem szeretik az értetlenkedést. Az első fellépő a salgótarjáni Macskanadrág volt. Bele néztem ugyan, de olyan botrányosan szólt, hogy nem kínoztam magam, semmi gitár…pedig jó lett volna már megnézi a Garfieldékat, de majd egy klub koncerten. A következő fellépő a Szabad Európa Rádió volt, legalábbis papíron, mert nem voltam rájuk kíváncsi, ilyen névvel nem lehet jó zenét játszani.:) A Mantra viszont érdekelt, hangos volt, zajos, kicsit kásás, de élvezhető. Játszottak vegyesen, és bizony nekem egy cseppet sem hiányzott a Kowalsky, valahogy nem illett a képbe.

Csütörtökön a Fürgerókalábakkal kezdődött a nap. Bizony nem játszották agyon magukat a nyáron, vagy csak én nem találkoztam velük, de egy szó, mint száz, már ideje volt, hogy összefussunk. A legutóbbi lemezük elég sokat pörgött a lejátszómban, így kellő ismerettel felvértezve vártam, hogy levegyenek a lábamról.

Sajnos ez elmaradt, itt sem volt valami karcos a hangzás, ráadásul, akkora port csaptak a „táncolók”, hogy oxigénmaszkban kellett végignéznem a bulit. Alapesetben nagyon tudtam volna „énekelni” a Rókamóka, Katasztróka és a Foxabályzó legismertebb számat, de majd legközelebb.

A Watch My Dyingot nem lehet megunni, nem tudom, hogy hányszor láttam már őket, de magyar zenekarok közül viszik a pálmát. Most is hozták a minőséget, és bár nem volt itt sem tökéletes a hangzás - (vagy a keverős volt süket, vagy a sátor nyelte el a hangokat) - mégis vették a népek az adást. Mondjuk, nem könnyítette meg a zenekar és a közönség életét, hogy folyamatosan hallottuk mi is megy épp a nagyszínpadon. Ez majdnem minden zenekar produkciójára rányomta a bélyegét, rendkívül bosszantó hiba. Miért nem lehetett keresni egy távolabbi helyet??

A Blind Myself pedig botrányosan kevés ember előtt lépett színpadra, pedig ők is nagyon kevés feszten játszottak az idén. Nem nagyon értettem az érdektelenséget, talán elfáradtak az emberek?? Nekem mondjuk tetszett, amit láttam/hallottam, eljátszottak minden slágert, de számomra a Heaven’t vitte a prímet…talán több régi, elfeledett számot is elő lehetne legközelebb venni.

Pénteken meghallgatást nyert a helyi gazdák fohásza és eleredt az eső…nem is aprózta el, hatalmas sártenger kerekedett. Nem volt más hátra, mint a sátrakban keresni a menedéket. Míg az I Love Barcika színpadon a Cadaveres zajongott, addig az Akropolisban underground rapperek próbálták elhitetni velem, hogy hitelesek, de nem győztek meg. A nagyszínpadon Replika majd a Tankcsapda toborozta híveket, de igazából nem vágytam rá, hogy bőrig ázzak. Meg kell még említeni a Boney M haknis fellépését, de szerintem inkább illúzióromboló volt, mintsem szórakoztató (elvileg 1500 ember volt rá kíváncsi.. sok sokk)…szakadó eső, inkább egy közeli sátor ahol Palotai táncoltatta az épp arra vágyókat. Én teljesen másra vágytam, séta az esőben, teljesen jó…majd Metálos Zolika hív, hogy megérkezett és kezdjünk el komolyan inni. Persze ebből sem lett semmi.:)

Már csak a szombat lett volna hátra, de a szervetők úgy gondolták, hogy viharveszély van, és senki testi épségét nem veszélyeztetik ezért az egész (!) fesztivált lefújták. Minden zenekart visszamondtak, minden pultot lebontottak, eltűnt minden!! Ilyet sem tapasztaltam még, de bízzunk benne, hogy nem az anyagiak, -(elfogyott a keret??) hanem a tényleges felelősség tudatában hozták meg a döntést. Bár helyette az ember szép elmulatta az időt a sport telep melletti Sport kocsmába ahol azért pár zenekar fellépett. Mi leginkább a felesekre koncentráltunk! (bandi)

Mindent összegezve csalódás volt az idei Kaszanapok, de bízom benne, hogy jövőre ismét megrendezésre kerül, kevesebb színpad, jobb hangosítás és keményebb zenekarok.
Balázs Vincze | 22 aug 2007

Photos about the event »