EFOTT - 2007
HungaryDebrecen/Vekeri-tó
Kishazánk utazó fesztiválcirkusza idén Debrecenbe parkolva megint megrendezte a dolgokat. Mondjuk kicsit furcsa, hogy egy évre letolta a Vekeri-tó fesztet a felszínről, dehát manapság ki lepődik meg ilyeneken?

Mivel minden évbe megyünk a tóhoz fesztiválozni, a helyszín nem nyújtott sok újat, mondjuk trükkös, hogy tónál lesz a feszt, közbe mellette, tehát fürődni nem igen lehet stb.. Hiányzott, mert az utóbbi 3 évbe csodaszép strandon volt az egyetemisták mulattsága. Dehát ki lepődik meg ezen?:)

Szokás szerint itt is felvonult a hazai zenei élet krémje, mondhatni a fesztzenekarok (Furcsa, hogy külföldi fellépőket nem hívtak). Nem is érdemes sorba venni őket, mivel semmi, de semmi extra nem történt ilyen téren. Talán két dolgot érdemes: Subscribe-ék próbálták megtanítani a népnek mi az a Circle of pit, az ózdi Morass koncertre délután 4-kor egy ember se volt kiváncsi. Totál üres terület. Szegényeket sajnáltam, de dolgom volt, nem volt maradásom. A Zúzda névre keresztelt metál-rock színpad aránylag pont megfelelő közönséggel volt megáldva, legalább nem volt tömeg, volt levegő, átláthattuk kik vannak jelen. Mondjuk az egyetemisták nagy része nem az ilyen zenére gerjed vagy mi. Dehát ki lepődik meg ezen?:)

Végigfutni a napokon felesleges lenne, egyformán teltek. Hajnalba az elöző nap zárásaképpen a kőkocsma bázisunknál elövettük a magnót és üvöltött a magnómetál muzsika. Aki volt már, látta már, tudja milyen. majd még reggel is szép napfelkeltében ordít a lejátszó. Majd délelőtt 10-kor - sajnos vagy sem - bekapcsolták a fesztivál rádiót, amit szinte mindenhol kénytelen voltál hallgatni. Néha idegesítő volt az értetlen arcok üres, semmitmondó beszólásai, mint pl. Kecskemeleg van.. Mondjuk már megszoktuk, hogy az egyetemisták 90%-a elég szar humorgyáros (egyetemista mint olyan, nem bántás, de jópár történetem van velük kapcsolatban.. nem vagy egyetemista? akkor nem beszélek vele...). Tehát nincs ki meglepődjön ezen. Persze voltak jó számok is, meg valamiféle hangulatot azért adott a fesztiválnak, nincs csend és ez jó.

Dél fele célbavettük a közelbe levő boltot és lángosost. Az 580 Ft-os hamburgert, 380 Ft-os sonkás bagettet nem fogok venni. De volt 680 Ft-ért szép nagy adag megmelegített tál kaja. Az megérte. Mondjuk kint a bejáratnál levő Bóbita étteremben a 750 Ft-os tál kaja + üdítő se volt vészes, de azért leginkább konzerven él az ember fia, hisz fesztivál van. Így is ettünk csodaszép paprikás csirkét, raviolit, húsgombócos káposztát, rizseslecsót. Jobbat nem is vehettünk volna he!

Majd kora délután össze-vissza sétálás, hisz jó idő van, civil szervezetek kipakolása (hatkor elpakolása... de miért csak ennyi?). Mondjuk nem nyerte el tetszésünket, hogy a feszt közepén található pultok nagy része délután 4-kor nyit, ez mi? Ha jól tudom két helyen tudtunk italt vételezni az egész területen. khmm.. mondjuk efotton ki lepődik meg ezen? Nem elöször láttunk ilyet.

4-5 körül már kezdtek a zenei programok. Nem emelek ki senkit külön, átlagos hangosítás, átlagos arcok, hisz ez egy fesztivál. Mondjuk még mindig tartom, hogy az osztrákok, németek jobban tudnak bulizni, dehát ki lepődik meg ezen?:) Azért adjak már magamnak egy pofont, hogy kedd óta a feszten voltam és csak csütörtök este 20:45-kor találtam meg a nagyszínpadot. Kicsit el volt dugva na. Szeretem ha belesodor a tömeg:)

Titynek minden nap este 6-kor festenie kellett a partisátorba éjfélig. Eddig szerettem ezt a sátrat mert úgy korrektnek tünt az egész. Az se utolsó, hogy tiszta. Elég az összes többi színpadnál nyelni a port. Csakhát most sikeresen csalódtam. Öröm volt, hogy van flakonos Lédig néven futó vörösbor 90 Ft/dl na meg két féle üvege bor (Merlot, Egri bikavér) 110 Ft/dl. Bázisunknál mindig remek 2/1-et kaptam. De a partisátorba szépen ment a lehuzás. Volt mikor vissza kellett zavarnom a pultost a redvás átveréses borával együtt. Merthogy kértem üveges egri bikavérből boroskólát. Ő hátramegy, kikeveri és persze, hogy a flakonosból adja, de nekem meg az üveges árat számolja fel. Nem értem! 60 Ft a különbség, miért jó ez?! Utolsó nap láttam, hogy a rekesz üveges bor mindegyike kibontott dugóval ellátva. Persze fogjuk rá, ne a pultosnak kelljen vele bajlódnia (kb 4 másodperces mozdulat) de gyakorlatilag az üres üvegeket feltöltötték flakonos borral. Már azon agyaltam, kihivom a fogyasztóvédelmiseket, mert láttam azt egyik fejest a feszten. Mindegy, lapozzunk! Ki lepődik meg ezen? (akkor, ott én igen:))

Majd éjfél után még koncertek, keményen bepizzázás 400 Ft-os szeletekkel (szerintem korrekt ár), majd néha magnózás reggelig, vagy alvás mert öregek vagyunk már és kötelező sokat aludni. Napi 4 óra kijutott azért a kisállat-határozós sátrunkba, ahol nagyon sok apróbb pók volt. Eleinte költözésre akartuk venni a dolgot a Dorcas kempingbe ahol jobb a zuhany és a wc, na meg medence is volt mint kiderült, de lustaság az mindig győz, föleg, hogy kényelmesen lécci, lécci!

Pár érdekességet:

- Haverom talált Kispál koncerten egy telefont. Persze a tulaj ismerőse hívta folyamatosan. Majd gondolta, visszaadja, ezért felvette. A fiatal részeg lányhang megörült, neki mindent megér a telefon. Lebeszélték, hogy 1 óra múlva találkoznak hajnal 2-kor a pizzás előtt. Erre 01:10-kor az értetlen megint telefonál, hogy na hol van, adja már vissza. Mivel nem arra jár éppen, emiatt nem fog odamenni, majd csak a megbeszélt időpontra. Erre közli, hogy jó akkor hivja a rendőröket. Jha? Akkor kikapcsolja a telót. Jaj persze, jön a könyörgős rész, hogy ne. Hát ismerős letette. Poénból hagyta, hogy a fiatal picsa (mert az ilyen értetlen nyomorult lány az) hadd hivogassa a lenémított telót, majd a reggelre érkezett 78 nem fogadott hivás után kikapcsolta:) Kérem szépen, így kell ezt csinálni. Aki hagyta már el a telefonját és mégis visszakapta, az tudja, hogy nem ő szabja a szabályokat. Én 2004-be Vekerin focizás közben ilyen sorsra jutottam, de amit a megtaláló mondott azt teljesítettem. A végén csak 1 szál cigit kért. Hát doboz lett a vége meg pár feles. De sajnos ez a lány buta volt. Hegyalján találtam a földön egy telefont, a gazdája vissza is kapta postán rá 2 napra.

- Karesz haverunk butára itta magát, a sorban leköpött egy srácot, kárpótlásképp vett neki 10 sört:)

- Kroka elsö nap megdobott kakaóval. szerencsére a frissen felvett polóm nem lett olyan. Rá két napra már sörös dobozzal nyomta, be is dagadt a homlokom kicsit, de legalább kaptam rá tőle csókot:) Most megusztam szemöldök leverés nélkül. Furcsa is volt.

- Szegény magnó is megkapta. 3 napig csak nézte, mindenki mennyit iszik, ő meg csak üvölt nekünk hűségesen. Ezért Zolika vasárnap hajnal 3 körül - véletlenül - beleborított 1 dl becherovkát. Elvileg kicsit füstölt. Azóta nem ad ki hangot. Tuti még mindig részeg szegény

- ZOlika leszopta Bozóbéka nagylábujját.

- Elvileg nézőszámot döntött az eddigi Efottokhoz képest. Tankcsapdára 15.000-en voltak kiváncsiak (mondjuk debreceni a banda, így érthető)

- Kedden egyből odatett az áramszünet, megbélyegezte a szerdai korai koncertekre, Black Out elmaradt.

- napijegy 3.500 Ft, fesztivál bérlet elövételbe 9.500, helyszínen 10.500 Ft, hétvégi jegy 6.000 Ft. Ha úgy vesszük, hogy csak egy Tankcsapda koncert kerül 1.500-2.000 Ft-ba, nem olyan sok. MOndjuk ez jellemző minden fesztiválra.

Meglepően jól volt megoldva a fesztiválbusz a vasút és a rendezvény között. Mikor kiértem kedden, szinte azonnal indult. Hazainduláskor vasárnap délelőtt, már tartottam, hogy húú megint nyomorgunk mint Vekeri feszt után szoktunk. Itt sorakoztak a buszok, várták a népet, amint megtelt, indultunk is. Teljesen rendben volt.

Megjegyzendő, hogy mindenhol rendes pultosok (leszámítva a flakon vs. üveges témát), rendes securitysek. Magyarán nem volt alkalmam összeveszni velük, de így van ez jól. DE! Nem úgy mint a Meghallgatlak vallási sátrasok. Tudja jól Vili és a régen ott dolgozók, hogy engem nem kell oltogatni és bepróbálni. Ők tudják kezelni ezt a "szembenállást" (mondjuk hiszek Istenben stb..). De az, hogy egyre több feszten kell olyan friss arcokkal összevitatkozni akiknek semmi keresnivalójuk egy fesztiválon. Beszélgetek Zolival (egyik hittérítő) a pizzás előtt kajálás közben, Tity mellettem, nem szól bele, mert ez egy kétszemélyes beszélgetés. Erre Zolival álló 3 öntelt alacsony lányból az egyik belebrekeg, ítélkezve (sajnos nem emlékszem pontosan mit mondott). Hát vissza kellett, hogy kérdezzek, hogy "Téged meg ki a picsa kérdezett?". Sajnos ekkor már eldurrant az agyam, Zolitól elnézést kérve távoztunk.

Összességében jó fesztivál volt, Debrecen szép város, jó arcokkal tele. Igaz a fesztivál töle 11 km-re volt, kicsit erdős részen, de aki szereti a fesztiválokat, az nem foglalkozik ilyen részletekkel. Mi ezen nem lepődünk meg!:)
András Barth | 31 jul 2007

Flyer:

Photos about the event »