Kotta - 2005
HungaryHajdúböszörmény/Fürdőkert
Az indulást csütörtök 08:00-ra terveztük, de nekem a szerda ReggaeCamp elég hosszúra sikeredett (reggel 6-ra értem haza), ezért halasztottam a reggeli startot estére. 18:20-as vonattal nekivágtam a 260km-re található Hajdú-Bihar megyei fesztiválnak..

14. Kotta fesztivál - Hajdúböszörmény - 2005. július 28-31. A meleg elől törölközövel vonatoztam Debrecenig, ahol a MÁV 1 db órát akart váratni az átszállással Hajdúböszörmény felé ezért egy szintén Kotta fesztre siető sráccal inkább a 21:40-es buszt választottuk ami a vasúttól 10 percre levő buszpályáról indult.

Célvárosba érkezéskor már 5-en kerestük az irányt, merre is menjünk. Kaptunk egy infot: viztorony. Végülis totál sötétbe semmi ilyesmit nem láttunk, de azért jobbra-balra haladva megtaláltuk a fesztivált.

Én még kisétáltam a vasútig egy két dolgot elintézni. 23:00-kor kezdő Watch My Dyingot már elértem. Nagyon meleg volt a sátorban, az a 80 ember akik nézték a koncertet, szépen megizzadhatott úgy mint én. Egy-két szép felvételt azért sikerült készíteni. Erre a napra még kijutott egy Monchi-chi Potencial matiné ami Laci barátom szive-csücske ezért belenéztem. Majd a csocsóasztaloknál reggel 8-ig szólt a zene, ekkor még táncoltak vagy 10-en.

Mikor elhalkult minden, próbáltam aludni 2-3 órát, ami nagynehezen összejött az árnyékba vert sátramba, de az is kínszenvedés volt. 11 órai ébredéssel elindult a pénteki nap.. A fesztivál második napján végre láthattam a rendezvényt világosban. Dél körül leültem teszteket tölteni, amiért kaptam ajándékokat. A nagy megmérettetés a 10 teszt kitöltéséért járó lámpa volt. Addig fel nem álltam amig ez össze nem jött. Délután kezdődő koncertek annyira nem kötötték le az érdeklődésemet, ezért inkább dumáltam mindenfele.

A első negatívum a pozitívumban, hogy üveges borok voltak, viszont az egyik fajta többek szerint is ihatatlan volt. Fogjuk rá, megromlott, mert még a Koccintósnál is borzalmasabb. Viszont találtam egy jó helyet, ahol koktélok, szörpök, hideg jó borok voltak, ez pedig a bejárathoz legközelebb eső kocsma: "Nagypapa koktélbárja Kitsi segítségével". Itt minden rendben volt, a kiszolgálás, a zene.

Este 9-kor már azért belenéztem egy Depresszióba, egy Spatzen Jodler Sextettbe, amiről nem is lehet mit irni, az egész banda úgy beteg ahogy van: Sanyi király tánca, jodli tudása (elvileg 340 jodli kazettával rendelkezik az illető), a szintetizátoros arc megkérte az éppen szinpadon kamerázó arcot, hogy vegye már fel zongora tudását, de nem igazán állt kötélnek. Minden tag szép beteg fellépő ruhában. Ezt inkább látni kell, mindenki aki teheti nézze meg egyszer.

Majd még megnéztem a Kowalsky meg a vega előadását ami a várt szintet hozta, jól játszanak. Kaptam még az arcomba egy Brains koncertet, ami szintén egészséges volt, bár nem tudom milyen stílusba sorolni őket.

Terveztem még estére egy zuhanyzást (azért nem reggelre mert egy feszten általába mindenki reggel 8-tól megy zuhanyozni, ami egyrészt tömeget eredményez, másrészt ilyen nagyon melegben nem nagyon értelmes dolog szerintem mert úgy is leizzad mindenki 10 perc alatt.) Igyhát hajnal fél 3ra beidőzítettem egy tusolást.

Be is mentem a sátramba a cuccaimért, természetesen reggel 8-kor tértem magamhoz. Igy hát tolódott a tisztálkodás. Neki is vágtam, de mikor bezártam a sátramat, megjelent a Virus zenekar gitárosa Macsinka, aki szerint ajánlatos lenne bedobni 1 db felest. Nem tudtam ellenállni a ténynek. Igyhát gyerünk a pulthoz zuhanyzós cucc a kézben. Beindult a fesztivál zárónapja...

Szombat reggel kifuvaroztak egy bankautomatáig, ami éppen egy nagy bolt mellett volt található. Akkor már enni-inni való is kéne. 3.300 ft-ból sikeresen vásároltam fél liter becherovkát, bort, finom szendvicshez való kellékeket. Visszaérkezéskor reggeliztünk, feleseztünk és most már tényleg zuhany.

Végre tisztán, sima arccal, új ruhában nekikezdhettem a napnak. 10-kor már toltam az arcomba a söröket, feleseket. Bort nem vállatam, merthogy Nagypapa koktélbárja csak délután 3 fele indult. Igazából nem értettem miért tolják a dolgokat délutánra. Se reggelizni, se teázni nem lehetett (elvileg volt Zöld teaház), pedig mindkét dolog fontos lett volna, minden pultnak non-stopnak kéne lennie egy feszten.

Délelőtt ismét teszteket töltöttem, Fekete Péteres kártyáért. Sakkozni nem volt kedvem. Be akartunk nevezni csocsóversenyre, de erre nem volt lehetőség, mert nem volt hol (pedig kivolt írva). 400 ft lett volna és 20 doboz sör lett volna a fődíj. 13:00-kor a moziban vetítés (Szöke András: Zsiguli), ami közvetlen Nagypapa koktélbárja mellett volt ami nagyon pozitív helyszínválasztás.

Párszor kaptam a ventillátoruk által generált levegőtömegből. Kitsi - Nagypapa segítsége - elmagyarázta, hogy az nem venti, hanem kintilátor. Igazság szerint véletlenül reflektornak néztem a háztartási kisgépet:). A moziban a műsor igazi régi vetítőgépről ment, ami nagy hátrány volt, mert igaz így jobb volt a hangulata, csak annyira kerreget a gép hogy szinte semmit sem lehetett hallani a szövegből. A kép is gyenge volt mert egy fehér lepedő volt kifeszítve a falra. Túl nagy volt az oldschool!

10 perc után meg is untam, kimentem, amit részben elősegített az is, hogy iszonyat meleg volt itt is, pedig még tálcát is kértem kölcsön az egyik pulttól, hogy majd legyezőnek használom. Dél derekán volt egy rögtönzött koncert egy hangszer nélkül szájharmonikázó tag előadásában. Komoly volt látni az egészet. Néztük vagy 10-en, azt a 3 db A/4-es kiragasztott papírt leszámítva, meg se volt hírdetve.

15:00-kor már a Hopika koncertjét néztem kb 5 ember társaságában. Gondolom a nagy hőségben senki sem akart a "melegsátorban" tartózkodni. Este 8-kor kezdett a Tigris, ami remélem majd valamelyik feszten nagyszínpadot kap, mert hatalmas. Kijutott még egy Lyuhász Lyácint Bt. matiné, amit a Spatzen Jodleres tagok csinálnak kiegészülve a szájhangszeres arccal. Gázmaszk, overall, beteg témák. Beparkoltak egy régi motorral a közönség közé, pont egy biztonságiőr elé, aki nem értette mi történik és gondolom kiakarta zavarni, de egy kevés szóváltás után ráébredhetett milyen koncerten van és kiment, a motor persze maradt. Laci barátomat vitték is egy kört, ő meg rögzitette az egészet kamerával:) A Blind Myself sajnos nem játszotta a két kedvelt számot, nem volt "vissza" se, helyette kitolták a színpadra a szájhangszeres egyént akinek a nevét sajnos - vagy nem sajnos - nem jegyeztem meg. Hamarosan úgy is viszont láthatjuk a Balázs Showban:)

A napot és a fesztivált Dj Palotaival zártam. Dumáltam egy széken, háttér zenének tűrhető volt. Jó volt látni a táncoló arcokat. Volt akit lebuziztam, mert mi mást mondhattam volna?:) Érdekes volt olyan arcokat látni akiket egész fesztivál alatt nem vettem észre, szép tiszta fehér cuccban pörögtek. De legalább jelen voltak.

Nagy nehezen sikerült pár órát aludnom, reggel 8kor már bontottam is le a szállásomat. Körbesétáltam utoljára a fesztiválon, ahol jött az info, hogy vonat csak 12:20 körül indul Debrecenbe. Igy hát maradt a busz. 5 perc séta után oda is értem, ahol kb 40 ember várta a Debrecen felé tartó járatot. Körültekintésnek köszönhetően rájöttem hogy fél órán belül jön 4 busz is. Igyhát szépen megvártuk 3-an, hogy a várakozó tömeg nagy része feltolakodjon és elsiessen. Öröm volt nézni ahogy nyomorognak és izzadnak egymás mellett a meleg tömegközlekedési jármü hátsó részében. A 3. buszra simán felfértünk. voltunk vagy tizen.

12:50-kor Debrecenből induló gyors vonattal magam mögött hagytam Hajdú-Bihar megyét és az egész fesztivált. Jövőre ismét Kotta feszt. A sok negatív véleménnyel ellentétben nekem nagyon tetszett az egész rendezvény, csak ajánlani tudom mindenkinek. Igaz kis helyszín, 3 színpad, de közel a vasút, a buszállomás, nem kellett 10 perceket sétálgatni, hogy egyik színpadtól eljussak a másikig, minden 1 perc távolságra volt. Tiszta, melegvizes zuhanyzó, tiszta wc-k (nem toi toi), jófej dolgozók, jó hangulat. Jó fesztivál. Next level: Azfeszt...
András Barth | 02 aug 2005

Random photos - 2023