Huszonhét Tour :LB 27
HungaryBalassagyarmat/Madách Mozi
„1985. augusztus 3-án este 8 órakor születtünk egy ladánybenei építőtáborban, amikor is ezen a néven először adtunk koncertet társainknak„ idézet a Ladánybene 27 zenekar biójából. 27 év sok idő én még csak 24 vagyok, lehet hogy tervben sem voltam még mikor Tibiék már zenéltek. Fontos nekünk a 27-es csapat, számos pozitív emlék fűz hozzájuk.

Az 1. reggae koncert, az 1. Reggae Camp… sok mindenben segítettek nekem, sok közös munkánk volt s remélem még lesz is a jövőben. Fura, hogy a zene mennyire össze tudja kötni az embereket. A következő kis írás, nagyszerű barátaimról a Ladánybene 27 zenekar születésnapi koncertjéről fog szólni, az Északi Masszív szülővárosából, az én alma materemből, Balassagyarmatról.

December 8. havazik. A magyar busz társaságnak köszönhetően igen kalandos módon jutottam haza Budapestről, de végül is sikerült. Összegyűlt az Északi Masszív java, sajnos országos cimborám Yeti nem volt jelen. Viszont eljött kisvárosomba a kedvesem, szal jól folytatódott az este. A bulinak helyszínt adó Rock Táncház már-már kongott az ürességtől, a sovány jegyárak ellenére csak szálingóztak az emberek.  Pedig 2 szempontból is fontos estének néztünk elébe: egyszer ugye az említett zenekar születésnapjára volt hivatalos a masszív, a másik meghatározó alkalom szomorúbb témájú volt: a balassagyarmati származású Kinopuskin búcsúkoncertjére készült. Egyébként a 2 zenekar nem ismeretlen egymásnak, anno koncerteztek együtt többször is. Itthon is valamint szerte az országban. Amúgy a Kinopuskin több figyelmet érdemelt volna… Nyugodj békében Kinopuskin.

Elérkezett a várva várt 22 óra, kezdés. A nagy színpadnak köszönhetően jól elfért a banda, a nagy tánctérnek köszönhetően viszont nagyon kevésnek tűnt a táncos lábú tömeg. A mozi előnye, hogy a nagy tér mögött van egy csomó ülőhely. Ebben az esetben ez inkább hátrányos volt. A sovány tömeg nagy része inkább ült. A koncert elején elhangzott egy nagyon durva dal: a Freedom. Ha jól emlékszem ez a Reggaekirakat albumon szerepel és egy eszméletlen jó, érzésekkel teli szerzemény. Örülök, hogy bekerült a koncerten eljátszandó trekkek közé.

Elhangzott a Csak veled, szerintem ez a dal a magyar Wainting in vain, mindenféle túlzás nélkül mondhatom. Kiváló dalszöveg, zene, szívhez szól de nem csöpög még. Respect! Megszólalt a zenekar egy másik szintén a maga nemében kiváló nótája a Fürdik a lelkem. Mióta állandó fúvósokkal egészült ki a Bene ez a szám is új köntösbe bújt. Alapvetően is világi szintű szerzeményről van szó, talán az utóbbi idők legszínvonalasabb magyar reggae dala lett ez. Pásztor Ákos „Pászti” viszont még magasabbra emelte e nóta csillagát fuvola játékával. Olyan dubwise keveredett belőle… elképesztő. Leírhatatlan, megfogalmazhatatlan, ezt hallani kell. Ha már Pásztit kiemeltem, fényezném egy kicsit a dobost is. Krecsmáry Zsolt dob játékát el tudnám hallgatni több óráig, csak a dobot. Pedig én nem vagyok egy kifejezett dob rajongó. A koncert egyébként réges-régi dalok újrahangszereléséről és az újak népszerűsítéséről szólt főként, a Ladánybene mindig megújul. 27 év alatt nem tudtak megöregedni :) Az utolsó előtti nóta a legendás Kell egy ház volt. Amit már megint máshogyan szólaltattak meg:) mintha egy Skatalites koncerten lettem volna, színtiszta tra. ska, aktív fúvósokkal, nagyon tetszett. Csak azt sajnálom, hogy „a rastaszív örökké dobog” legendás mondatot, ill. ezt a részt kihagyták, elhagyták ebben a verzióban. Ez nagy kár.

Minden pozitívum mellett, volt sajnos negatívum is: a koncert felénél valami technikai baki keletkezett, elment az áram vagy mi. Ez láthatóan eléggé felhúzta Miksát, hozzáteszem jogosan. Ez egy kis árnyékot vetett a jó hangulatra. Ennek ellenére – biztos elfogult vagyok, de – szerintem itthon szólt a legjobban a Ladánybene 27. Jobban szólt, mint a hajó 2 hete, biztos a hazai pálya vibrációja :)

Köszönöm RigóZolinak a Táncház vezérének ezt az estét, a Kinopuskin meg ne oszoljon fel! ;) A Ladánybene 27-nek pedig boldog HUSZONHETEDIKET, s még minimum ugyanennyit!!

Jah bless_farek
Máté Farkas-Kontra | 11 dec 2012

Flyer:

Random photos - 2023