Yard Vibes - Roots Edition :Israel Vibration, Melchizedek, Hi-Powa
SwitzerlandArrau/Kiff
Jamaicai roots reggae zenekar. Tagjai Lascelle „Wiss” Bulgin, Albert „Apple Gabriel” Craig, és Cecil „Skeleton” Spence. Mindhárman gyermekbénulásban szenvedtek és egy rehabilitációs központban ismerkedtek meg. Útjaik később különváltak, de mindhárman megtértek a rasztafári valláshoz, és Kingstonban újraegyesülve megalapították együttesüket.

Ennyit a hivatalos részről. S most jöjjenek a személyes élmények. Amióta reggae zenét hallgatok, közel tíz éve… nos, azóta Ők a kedvenceim. 2010.11.11-én az álom beteljesült, láthattam az Israel Vibration-t élőben. Egészen Svájcig kellett utaznunk, Aarauba ahol is egy helyi soundsystem felvezetésével – Hi-Powa Sound – fellépett a két öregúr. Igen, kettő… mert Apple Gabriel pár éve kilépett az énektrióból. Sok mindent megadnék, hogy lássam őket trióban… fiatalon ;) Na, de így is felejthetetlen élményt okoztak.

Svájc messze van. Kb. 10 órát utaztunk s elég szar időben értünk oda, szakadt az eső. A Kiff nevű clubban volt a koncert. Ez egy A38 színvonalú club, „szocialista” építésű kocka épület. Alsó szinten d’n’b luk, fent rege koncert. Nem lehet az utcán dohányozni, az épületben sem. Az árak elképzelhetetlenül magasak… 1 kávé kb. 1200Ft. A hangtechnika kifogástalan, a fények… lehetnének jobbak is. Mikor odaértünk már tolta a Hi-Powa. Olyan Mc énekelt… azt hittem lemezről megy. Zsír volt eléggé. A közönségről pár szót: semmi herma arc, mint itthon kb. mindenhol. Semmi divatember… a rajongók nagy része 30-as és a felett. Családok. Pár korombeli. Ezek nem isznak! Józan tekintetek. „Autentikus arcok” főleg. S viszonylag kevesen voltak. Olyan 80-100ember. Max! Nem tudom, hogy ez azért volt mert nem ismerik az Israelt (bár mivel kívülről tudta a nagyrész az összes szöveget ezt nem nagyon hiszem) vagy azért mert Svájcban nem olyan ritka a nagyobb reggae történelmi figura, mint nálunk… s egy Israel már meg se kottyan… úgyis láttuk már 100x :)

Lehetett kapni IV-os szuveníreket, a zenekar árulta:) 22-kor kb. pontban kezdtek.  Skatalites Rock for Rock-al kezdtek, majd elkezdtek felbicegni a színpadra. ÚrIsten… karnyújtásnyira volt tőlem Cecil Spence. Majd érkezett Wiss. Mire feleszméltem, már a Get up and go szólt. Láttam a dalsorrendet s kicsit elkeseredtem, hogy a kedvenc számaim nagy része nem lesz. Volt. Máshogy írták ki a címeket, kis hamisak. A koncert eleje kicsit nehézkesen indult, fáradtak már, öregek. Most láthattam testközelből, hogy az a mankó nem vicc… ha az nem lenne, elesnének. Aztán belejöttek. Táncoltak a mankóval. (ha valaki kíváncsi rá… ilyesmit toltak spárga nélkül:

http://www.youtube.com/watch?v=dx_WZ2Eh04o

... de volt közös tánc a gitárossal:)) Sokszor elábrándoztam erről, hogy csak lássam őket… Példaértékű az a hit és akarat, ami bennük izzik. Nem hiába lettek világsztárok. Leküzdötték a korlátaikat. Felváltva énekeltek, s egymásnak vokáloztak.  A zenekaruk a régi, minden tag őskövület. Zseniális zenészek. Olyan klasszikusok hangzottak el, mint az On The Rock, Licks & Kicks, Exploitation, Vultures, Same Song, Why Whorry stb.

Figyeltem Wiss mankóját, sufni tuning;) valami vízvezeték szerű csövekből készült és bicaj kormány markolat van rajta. Yeah. Skelly meg amikor nem énekelt folyamatosan csettintgetett a ritmusra. Tiszta rootsot játszottak, a Vultures végét kicsit megbolondították de nem dancehallal, mint Horace Andy a Skylarking-ot Rototomon… Rub-a-dubbal, csak úgy szállt a vibráció. Ha lenne rá lehetőségem, annyit beszélgetnék velük… hogy tanítsanak. Legendák. Ők is olyan emberek, akik jobbá tették..teszik ezt a világot.

A koncert kb. 1,5 órás volt. Utána léptünk is tovább, mert másnap még dolgunk volt ;) Még most sem igazán tudtam felfogni, hogy láttam Őket. Mindenesetre köszönet mindenkinek, aki részt vett ebben a csodában, mert ez tényleg az volt. Elhozom az Israel Vibrationt Reggae Campre!:) Jah bless Israel Vibration_farek
Máté Farkas-Kontra | 16 nov 2010

Flyer:

Random photos - 2023