Hegyalja - 2010
HungaryTokaj/Rakamaz camping
Ismét eltelt egy év és újra elérkezett a Hegyalja fesztivál.Az előzetesen bepromotált program a fellépőket tekintve nem igazán fogott meg de borvidék feelingje mindig felülkerekedett számomra ezen az apróságon.

Már induláskor is ittam elég hangulatot a fejembe de ez az út során egyre csak kezdett kiteljesedni. Minden pihenőnél szippantottam az arcomba égetett szeszeket és a 32 fokos meleg ezt sikeresen bele is verte az agyamba. Mire odaértünk,már nem igazán volt parkolóhely és a szokásos tömeg is az utcákon mászkálva cipelte a kimért fehér szőlőlét.

Amikor sikerült valami magánháznál találni 1 üres parkolót, el is indultunk venni muskotályt és kora délelőtt elütni az időt a tiszában megáztatni a zsákot. Még soha nem volt ilyen koszos amióta járok erre a fesztiválra, de ez a rendezvény előtti áradás miatt lehetett. Nem problémáztam vele, mert hideg volt és a melegben az jót tesz,meg a bort is tudtam hűteni.

A fesztiválterületen belül is csináltak egy elkerített „medencét” ha azt lehet annak nevezni de mindenesetre jól eltalálták és mindig ázott benne egy rakás fesztivállakó. Amikor már kiáztattam magam és a sátram is kapott árnyékos helyet, elindultunk megnézni a területet.

Szomorúan láttam,hogy a DeWalt szinpad nem kapott helyet az idei rendezvényen és mintha kicsit szűkösebb is lenne az egész. A magyar fellépőkre nem sok szót pazarolnék, mivel a szokásos formájukat hozták. A Black Out reunion pontatlan volt és hamis a Cadaveres ismét zseniális a Neck Sprain felemelő de a pálmát a Kovbojok vitték mind hangulatban mind előadásmódjukban.

A fedett sátrakban ömlött mindenkiről a víz és szagok is voltak nem beszélve a forró töményekről amit az ottani pultokban lehetett vásárolni. Este megnéztem az Ektomorfot de én személy szerint nagyobbra számítottam, annyira nem varázsolt el. Az új dobos a Gergő ,aki régen a Cadaveresben volt, ő nagyon odatette magát. Még mindig nagyon jó ebben a stílusban.

A továbbikaban kicsit el fogok térni az időszakoktól, mivel a fehérbor elhomályosította az elmémet így kisebb időzavar lépett fel. Amit külön kiemelnék az a Messugah bulija volt. Katarzis élmény. Profi zenészek, nagyon nagy rutin, eszméletlen hangulat. Ha csak ők lettek volna, már azért megérte eljönni. A Motorhead vonzotta a legnagyobb tömeget de számomra már elcsépelt, hogy sokadjára is ezzel az egy névvel kell szinesíteni a fesztet. Hatást nem gyakorolt rám kicsit sem.

A malátabárban volt még IHM ami nagyon tetszett és a FISH is remek hangulatot csinált. A Pepsi színpadnál esténként néztem Underground Hip-Hop –okat is mint a Hősök vagy a Kezdet Phiai és Copy Con amik igazából nem az én kedvelt előadóim közé tartoznak, de sok embert vonzottak és ha belegondolok, hangulatos volt és dimanikus.

Volt egy szerencsétlen baleset is amit a mai napig nehezen tudok megérteni. A katapult kilövőből egy pilisi srác kiesett, mert állítólag kicsatolta magát menet közben. Számomra nem túl hihető és nagyon nem is tudok mit hozzáfűzni, mert nem láttam az esetet csak akkor értem oda amikor már kiért a mentő. A társa,akivel együtt katapultoztak, még mindig fent volt kb 2 méter magasban és nem engedték le.Ezt sem igazán értem. Bizonyára emberi mulasztás lehetett. Szerintem a jövőben katapult nem lesz Tokajban. Még egy sajnálatos haláleset is történt. Egy arlói srác belefulladt a Tiszába. Nem értem,akkor minek az a sok motorcsónakos rendőr és,hogy ilyenkor hol vannak. Mindenesetre szomorú,hogy ilyen megtörténhetett.

Elérkeztem az utolsó naphoz is amikor legalább volt a Funeral For A Friend. Nagyon szeretem őket és még eddig nem sikerült elkapnom egy bulijukat sem. Nagyot vártam. A buli számomra a várt eredményt hozta csak a közönség volt szánalmas de a srácok odatették magukat a kevésbé jó hangosítás ellenére is. Ezek után a búcsúitalozás elkezdődött és eszméletvesztéses véget ért.

Másnap kábultan ébredtem arra, hogy a 12 éves Emok szerencsétlenkednek a sátrak összerakásával és vihognak. Tudom,hogy ilyen koromban bizonyára én is ilyen voltam de most felettéb feldühített. Az első az volt, hogy hívtam a sofőrt aki hozott és majd de jó lesz ilyen másnaposan kocsival hamar hazaérni. Na ez a project meg is bukott, mert a srác már le is taposott előző nap és ott maradtunk hárman 105 HUF összvagyonnal. Innen volt csak igazán kalandos hazajutni de vonaton blicceléssel és stoppolással 6,5 óra alatt ott voltunk a keletiben. Ez rakta fel az I-re a pontot. Menet közben még a Restiben meg is ebédeltünk, mert volt még kajajegyem ami aranyat ért.

Jövőre ha kicsit nagyobb költségvetésből tudják csinálni a fesztivált és tudnak kicsit szinesebb programokat felvillantani, akkor nagyobb intenzitással indulok neki. Összefoglalva a fesztivál feeling megvan és vannak jó áron finom borok csak a generációk cserélődtek ki, ami természetes és a program lett gyengébb számomra.
István Fazekas | 20 jul 2010

Flyer:

Random photos - 2023