Marley 65 - Hungarian Tribute to Bob Marley :LB 27 meets Another Day, G.Ras, Liló & Sziszi, Paso Brass, CéAnne, Krecsmáry Zsolt, LB Reggae Sound System meets JahFar
HungaryBudapest/A38
Bob Marley 65. Ismét elérkezett a nagy nap. A tavalyi emlékkoncert, az egyik legtutibb buli volt a múlt évben. Ha még emlékeztek, rengeteg fellépője volt a műsornak.  Idén kicsit soványabbra sikerült a felhozatal, viszont 2 „egészen új” előadóval egészült ki a koncert.

Csütörtök este, hétköznap. Nem szerencsés ilyen időpontra tenni egy ilyen nagyszabású koncertet. Másnap még ált. mindenkinek dolga van. Többek közt nekem is volt, de mégis vidékről felutaztam a fővárosba, mert ott akartam lenni, Bob Marley szülinapi buliján. Ami egy évben egyszer van. Ezt csak azért tartom fontosnak leírni, mert sokan mondták, hogy tré időpont, másnap suli, munka_pestiek mondták. Pont. Ja, meg valaki az egyéb szórakozóhelyet választja, az egyéb fellépővel… másnap meg nekem papol arról, hogy ő ekkora meg akkora autentikus arc. Pedig aki megteheti, hogy megy valahova… az válassza már ezt! Aki reggaet hallgat érezze már „kötelességének” a megjelenést! Bocsánat.

Na, hajóra megérkezés, karszalag. Anna lement beállni, mi is a skacokkal egy közeli ivóba. Lassan befutott mindenki, vissza az A38-ra. Már szépen gyűlt a tömeg, jöttek a szokásos arcok, viszont hiányoztak is egy csomóan. Igazolatlan! Nagyon picit spiccesen betaláltam Bösze Balázst, hogy mi lesz idén a Rototommal, mivel elég messzire tették tőlünk. Lelkes beszélgetésünkbe egyszer csak, beleszólt egy nagyon ismerős riddim... irány a koncertterem! A többiek már bent nyomták, fotógépet elő, indul az este!

A zenélés előtt Miksa köszöntötte az egybegyűlt masszívot, nagyon jól beszélt. Majd kezdetét vette az a zenei kavalkád, amire annyira ki volt már éhezve mindenki. Egymást követték a zseniálisnál zseniálisabb Marley klasszikusok. Az Another Day Rolija már évek óta az egyik erős színfoltja a magyar reggae világnak, sejtelmes hangján csütörtök este is bizonyította, hogy a szíve még kócosabb, mint a haja. Hihetetlen átéléssel tud énekelni, az egész forma egy spirituális bomba. Jó választás volt a Ladánybenétől, hogy anno velük „szövetkeztek”:) Miksa hála Jahnak a régi elsöprő lendületével tolta. A két zenekar és persze a Paso Brass már úgy össze vannak olvadva, mint egy nagy család. Rutinosan váltogatják egymást, profi előadás. Kicsit kevésnek tűnt nekem a Pasos fiúk szereplése, és ha már a skanál tartunk;) > nem volt a Simmer down! Az egész este a roots reggae jegyében telt, nem kis örömömre, de mivel velem mindig csak a baj van… most azt hiányoltam, hogy nem volt szinte semmi pörgősebb szám.

No, mindegy is…mert volt viszont CéAnne! A kishölgy egyre több helyen feltűnik, a rajongótábora is duzzad. Fellépésről fellépésre rutinosabban mozog a zenekarral, nagyon jól megtalálta az összhangot a Lilóval és Sziszivel, én különösen akkor imádom, mikor kiereszti a hangját… hadd szóljon -ha már van! S a tánca meg, egy külön tanulmányt megérdemelne:) G.Ras nagyon frankó bulit csinált, ilyet még sokat! A party után voltam annyira bátor becsiccsentett farek, hogy „letámadtam” Gerit- ha rossz fej voltam bocsi:) és megkérdeztem, miért ez a dancehall mánia. Geri kielégítő választ adott. Köszi!

Na, s lássuk a legtitokzatosabb vendéget: Zsolti – Knotty Hesdz. Régen mindig volt bennem egy rossz érzés, hogy itt a Knotty, milyen durcák…s sose vállalnak ilyen vegyülős fellépést, mint ez csütörtöki emlék buli. De eljött az idő, Zsolti dobolt a tőle megszokott „nincs felesleges beszéd, csak a zene” stílusában. Azt kellett volna lefotózni, amilyen büszke arccal nézi Őt RasTamás:) Voltak közös éneklések, s ez a fiatal emberke nagy öregeket megszégyenítő módon vette ki a részét az egészből. A vége felé pedig, kilépett a dobok mögül s „szólóban” énekelt. Többen felujjongtak, hogy „juhé van lába” :) Respect!

A Redemption song is elhangzott, bár a tavalyi „mindenki a színpadon s fogjuk meg egymás kezét” verzió jobban átjött…viszont most voltak nem csak Bob Marley számok! A családjából is szemezgettek Tibiék. A hajót feltöltötte a masszív, de sajna a vége felé elhömpölygött sok arc. Ja, ami még egy jó húzás volt: 2 blokkban dübörgött a koncert…így volt 1 szusszanatnyi idő 1-2 söröcskére. Bodnár Tibi bemondta a gyarmati Marley65-öt, ezúton is köszi!

Az estét Jahfar zárta húzós rootsos riddimjeivel, még csörögtünk rá egy kis ideig, aztán haza indultunk a hideg pesti éjszakában.

Így a végén összefoglalva, remek estét zárt a hajó. A fellépőknek maximális tisztelet, méltó emléket sikerült állítani ismét a Mesternek! Boldog születésnapot Bob! Jah bless! Szombaton találkozunk!:) farek
Máté Farkas-Kontra | 08 feb 2010

Flyer:

Random photos - 2023