Bob Marley 65 :Zagastic, Knotty Headz, Menelik előadás Bob Marley életéről
HungaryBalassagyarmat/Madách Mozi
Bob Marley, teljes nevén Robert Nesta Marley 1981. május 11-én, 36 évesen hunyt el. 1945.02.06-án született, ezen a napon világszerte megemlékezéseket tartanak a reggae királyának tiszteletére. 2010. februárjának szombatján, olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy a hivatalos dátumon rendezhettem emlékkoncertet a Mester tiszteletére, szülővárosomban Balassagyarmaton, a Madách Moziban.

6-án délután már nem tudtam hol áll a fejem, folyamatosan tágították az agyamat a különféle információk. Este 6-7 óra magasságában befutott a masszív…az Északi Masszív:) Begurultak a fellépők. Koli foglalás, később beállás. Hála Jahnak mindenki szerencsésen ideért.

Gyűltek az emberek is, pacsizás, sörözés. 20.30-ra volt kiírva Menelik előadása, egészséges fél órát csúszott. A mozi egy kisebb terme adott helyet neki, egész sokan bejöttek megnézni. Örülök, hogy nem merül ki a fiatalok érdeklődése a pirossárgaZÖLDnél meg a rasztahajnál. Sajnos Babylon betalált minket itt is, elment az áram. De vigasztaljon minket az, hogy már nem volt sok az előadásból… s így a koncertek is előbb kezdődtek. A 21:30-as kezdés durván 1 órát csúszott, legalább beért mindenki.

Elsőként a Knotty Headz lépett színpadra. Aranyosak voltak a srácok a beállásnál, nagyon örültek neki, hogy végre van 1 színpad ahol elférnek mind a százan. Ja, a dobos fölé felkerült az Északi Masszív zászló…tudják már azért a fellépők hol járnak;) Elég fáradt volt a zenekar, állította ezt Anna, a fúvósok egyetlen leány tagja, persze ezt a fáradtságot jól leplezték. Szokásukhoz híven 100%-os teljesítményt nyújtottak. Aminek különösen örültem, hogy a közönség bátran beözönlött a tánctérre, s valljuk be a Knottyt csak a nagyon masszívak ismerik-hisz vidéken vagyunk…így is megmozgatott mindenkit a zenéjük. Menelik előadása alatt 2 srác beszélgetett előttem -nem ismerem őket- nem voltak kócik…de csak azt taglalták, hogy mikor kezd már a KH, mert ők nem ismerik, csak látták a beállást és nagyon durva lesz!! Egy szó mint száz, nem kellett, hogy ismerje őket mindenki, így is táncra perdítették a tömeget. Kiválóan szóltak a beígért Marley számok is, valamint új szerzeményeket is hallhattunk. Félelmetes lehet Zsoltinak (dob/ragga) egyszerre ennyi dologra figyelnie… szinte minden testrésze mozgásban van! Sajnos a koncertet nem tudtam teljesen végig kísérni, egyéb probléma miatt. De a végére visszaértem, pont arra a részre amikor egy kis jammelésbe kezdtek a gyerekek. Jó volt látni, milyen lazán tudják nyomni, mennyire nagy átéléssel. Ilyen fiatalon ez ritka. Aki nem tudná, a Knotty Headz zenészeinek zöme még a 20-at se töltötte be:D sőt! Őrület. Amit még eddig nem írtam róluk, mert most fedeztem fel: a koncert alatt többször is figyelmes lettem a következőre: néztem a srácok, leányok arcát s egy olyan fajta alázatot véltem rajtuk felfedezni, amit eddig még nem sok előadónál észleltem. Alázatot a zenével szemben, a reggaevel szemben. De alázatot a Mesterrel szemben is. Úgy éreztem, Ők nagyon komolyan vették ezt a napot. Tényleg megemlékeztek Bob Marleyről. Nem sokszor tapasztal az ember ilyen őszinte…jelenséget. Ettől hiteles a Knotty Headz, ettől igaz és jó! Hatalmas tisztelet nekik! Mondanom se kell, óriási sikert arattak:)

Kis átszerelés után, a Zagastic vette át a színpadot. A feladat fel volt adva, a KH 100%-ot alkotott, nem volt helye bénázásnak.

Először idegenbe CéAnneal kiegészülve! Zagáék is boldogan nyugtázták a színpad méreteit. Első buli vidéken, az is Bob Marley szülinapján, fontos esemény! Most láttam először CéAnneal a Zagasticot, s hát mit mondjak…durca volt! Kicsit paráztam, hogy nem lesz olyan ütős-nem tudom miért gondoltam amúgy ezt. De pozitívan csalódtam…egy óriásit! A zenekar együtt, összeszokva, Meszi mozog- a Zion Villas klipbe a saját ragga részénél alig mozdul, itt pörgette a nyelvét, a testét:) a tömeget. Anna teljes átéléssel táncolt, ide-oda járkálva, kihasználva a színpad adottságait énekelt. Voltak régi-új Zaga számok, új CéAnne, régi Bob Marley;) minden a helyén volt. Keko büszke lehet rájuk! Megérte a sok munka! Azt sajnálom, hogy Bodnár Tibi nem jött el, jó lett volna, ha látja őket… ha látja ezt a tüzet! Izzot, lángolt a zenekar a színpadon! Vince itt volt a Pasoból, reméljük ő elviszi a híreket;) A hagosító sráccal beszélgettem, ő mondta hogy neki kicsit lassú volt már a Knotty Headz, de ez nagyon jó s ott táncolt a keverő mögött!:) Én köztudottan nem csípem a dancehallt, de Annáék egészséges kereteken belül tettek a műsorban dh-t is. Volt tánc, ugrálás. De volt lassú elgondolkodtató track is. Alaposan kifárasztották a tömeget. Ami különleges volt: előadott a két énekes egy duettet vagy hogy hívják ezt. Egymásnak felelgettek egy Lauren Hill & Bob Marley dalban. Show volt…de nem olyan show, ami ratyi pulluppp-okból áll. Így is lehet műsort csinálni! Ezt már szeretem!:)

Elsöprő siker! A koncik után Menelik barátja Selekta Illés (Selekta DreadHead öccse) pörgetett még pár riddimet, aztán átvette a hely apukája: Rigó Zoli és autentikus TáncHázas slágerekkel szórakoztatta a jó népet. Északi Masszívunk haza ballagot, én még Annával maradtam zárásig. Anyagiakat rendeztük, még tánciztunk egy keveset…aztán irány haza. A fennmaradó erőkkel még hajnali hatkor hóba ugráltunk, s valamikor reggel szunya!

Valaki a mozi wc-ben készített egy feliratot, hogy „Éljen a Bob Marley emlék nap!” Éljen, éljen! Nem tudtam meg a mai napig, hogy ki volt ez az aranyos…de meghatott, köszi!:)

Ja, Knottyék kocsijába befeküdt egy részeg skinhead féle arc, semmi para a biztonsági bácsi kiszedte… na erről csak annyit, hogy ez a vagány ember volt vagy 1 tonna, s az 50 kilós rastába kötött bele. Szánalmas.

Még 1 negatívum: sok volt nagyon a füst, alig bírtam átvillantani. Máskor kevesebbet léccci. Köszönöm Jahnak, a Knotty Headznek, a Zagasticnak, Meneliknek, Illésnek…Rigó Zolinak és a Mozinak, valamint a masszívnak, hogy létrejöhetett ez az este! S hogy ilyen pozitív volt! Hatalmas energiabombát Meneliknek!!!

S most már tényleg Boldog születésnapot Bob Marleynak!!

Békesség, tisztelet! Jah bless_farek
Máté Farkas-Kontra | 09 feb 2010

Flyer:

Random photos - 2023