Veil of Ignorance Tour :Raised Fist, Deez Nuts, Endwell
AustriaWien/Szene
2007 St Peter am Wimberg. 2008 Nyírbátor. 2009 Szene. Hogy mi a közös bennünk? Természetesen a Raised Fist! Aztán persze teljesen véletlenül keveredtem a zenekar Myspace oldalára, ahol már az új lemezt felvezető oldal fogadott.

Új lemezhez (Veil of Ignorance) járt egy rövidebb lemezbemutató turné is, amely Bécs egyszerű megközelítésével nem jelentett nagy kihívást. Az eredetileg a Viper Roomba meghirdetett buli hamar kinőtte magát, így a Szene lett a legideálisabb, a közel 500 fő befogadására.

Az elővételben 13€-ért kínált jegyek hamar elkeltek, így nem maradt más hátra, minthogy a szerencsére bízzuk magunkat. A szerencse viszont hamar a kegyeibe fogadott, így közvetlen a koncertszervezőtől (nem mellesleg egy 18(!!!) éves magyar származású srácról beszélek) kaptunk engedélyt a bejutásra. Pontos kezdés volt meghirdetve, így az elsőnek a színpadot magáévá tudó Endwellt simán buktuk, de ez láthatóan senkit nem ejtett pánikba. Mivel ez volt a turné 3. vagy 4. állomása, joggal reménykedtem, hogy majd nem térek haza üres kézzel. Sajnos azonban a vásárlásra szánt összegből semmivel sem gazdagítottam a zenekart. Se új lemez, (lemezbemutató koncert cd nélkül??? Ki érti ezt?) se szememnek kedves póló, esetleg egyéb ruhanemű…csalódás…

Na sebaj, majd a másodiknak fellépő Deez Nuts feledteti a merch pultban való csalódásom. Az szinte biztos, hogy a zenekar nem frizbizésre használta a Biohazard lemezeket, tökéletes stílusgyakorlatot mutattak be az Urban / State albumok vonalán. Már itt meglepett, hogy milyen szépen szól a cumó, és ez bizony az eredetiséget 100%ban nélkülöző zenekart, az élőben bárhol – bármikor (bár fizetni érte semmiképp) átbillentette a mérleg pozitív oldalára.

Teljesen megidézték a 90es évek old school hardcore életérzését. Az énekes mintha Evan Seinfeld kisöccse lenne, szemöldökig húzott kötött sapka, atlétatrikó, teljesen kivarrt szúnyogtest, még a ritmusozása is megtévesztésig Evan volt. Dalaik sem tértek el a kitaposott ösvénytől, egyszerű riffelés, de tökéletes táptalaj a mozgásra fogékony embereknek.

Nem valószínű, hogy egyedül valaha is megtöltenek egy komolyabb helyet, de a célnak tökéletesen megfeleltek, kellemes hangulatot teremtettek, és felvezettek minket a Raised Fistre.

Akik egy rövidebb introt követően, ( pont mint Azfeszten) percre pontosan a kiírt időpontban a Sound albumos Ignore Them All / Perfectly Broken kettősel vették birtokukba a világot jelentő színpadot. Tökéletes, kristálytiszta hangzás, hatalmas lendület és Alle kimagasló frontemberi teljesítménye, így lehetne röviden jellemezni a koncertet, de ehhez bizony kellettek a többiek is. Folyamatosan mozgásban, hatalmas pózokkal, látványos előadással hálálták meg a jelenlévőknek, hogy jegyet váltottak. Remekül használták a fényeket, így téve még látványosabbá az előadást. Remekül variálták az Ignorance lemez dalait a régiekkel, finom potyogtatták el az új szerzeményeket (they can’t keep us down, wounds, friends and traitors, sleeping into coma – számomra az est fénypontja) így nem tört meg a lendület, egységes, erős koncertet kaptunk.Akik a korai lemezeikkel is tisztában vannak azoknak volt két – két szám a Fuel ill. Az Ignoring lemezekről mutatva, hogy nem felejtették el, hogy honnan jöttek.

Borítékolható volt, hogy a Killing it-tel zárják az estét, és ez így is történt, erre még az is beindult, aki eddig csak a háttérből figyelte a koncertet. Itt jegyezném meg, hogy nem volt a mostanában oly divatos circle pit, sem wall of death…sem a magamutogató színpadi majmok. Már ezért megérte kijönni, senki nem mászott a zenészek arcába, mindenki tudta, hogy hol a helye. Így van ez jól. 50 perc zajongás után hagyták el a színpadot, majd még visszatértek, hogy elnyomják a Running man/ Breaking me up kettőst, így téve fel az i-re a pontot.

Ha hinni lehet a híreknek, akkor talán márciusban pesten láthatjuk őket, amennyiben így lesz, és Te nem leszel ott akkor divatember vagy és meg kell halnod.

Itt szeretném még megköszönni a Zolinak és Anitának, hogy szállást adtak, etettek – itattak, végig odafigyelve ránk. Megyünk máskor is! Köszönjük!!!
Balázs Vincze | 27 oct 2009

Flyer:

Random photos - 2023