FeZen - 2009
HungarySzékesfehérvár/Sóstói Ipari Park
Idén nagy lépésre szánta el magát a Fezen szervezőség: új helyszínt talált az évek óta nyárzárónak titulált és hagyománnyá vált fesztiválnak. Bregyó-közből átmerészkedtek a Sóstói Ipari parkon belül az egyik cég üresen álló területére és parkolójába.

A váltásnak voltak előnyei-hátrányai, ezúttal felveszem a kritikus szemüveget: Még távolabb került a rendezvény a belvárostól. Éjszaka egyenesen lehetetlen volt bejutni a központba (csak taxival 1.200 Ft-ért..) Hiába volt jelezve, hogy jár fesztiválbusz, az óránkénti 1 járatot persze, hogy megtöltötte a sok ember, hiszen a fesztiválon éjjel eléggé meghaltak a dolgok.

Visszajutni a fesztiválra szintén nem volt egyszerű, másnap kora délután próbálkoztunk. Elvileg a buszpályaudvarnál megáll a 100 Ft-os fesztbusz. Kérdőre vontuk az információt, ahol a hölgy közölte: 15-ös megálló. Kiültünk, vártunk 20 percet, majd egyre gyanúsabbá vált, ide nem jöhet be fesztjárat, sok diák, folyamatosan foglalt kocsiállások. Visszamentünk hát infóért, ahol a hölgy majdnem leüvöltötte a fejünket: már mondta, hogy a túloldalon a helyijárat 15-ös megállója. Ekkor már nekem is elszakadt az cérna, felemelt hanggal elküldtem oda, ahonnan élete első percében kár is volt kijönnie. Nem tudom mit képzel magáról. Félreinformál minket, 20 percet várakozunk miatta rossz helyen, és Tityvel úgy beszél mint egy útszéli patkánnyal. A váróteremből kifele jövet végig anyáztam neki. Tudom nem szép dolog, de ő is el van tévedve mint sokan mások: nem azért végzi ezt a munkát, hogy másokkal bunkó legyen, hanem hogy segítse az embereket. Festlooserek közt lenne a helye. Végül persze felszálltunk az Auchan buszra (fesztbuszt 1 dkg-ot se láttunk). Szerettünk volna jegyet venni a sofőrnél, de elfogyott, ezért ingyen fuvarozott sok mindenkit:) Köszönet érte. Az Auchantól még 10 perc séta azért kijutott.

Péntek du 2-kor már Kroka úrral tárgyaltuk a fesztivál milyenségét.. ekkor derült ki, hogy talán most már kinyitnak a pultok, lehet italt is venni. Furcsa egy fesztiválhoz képest.. bár ahogy elnéztem azt az 5 embert akik a területen lézengtek. Hát megértem a zárkózás okát.

A sajtós jegyátvételt ismét "kedves" lányok intézték. Bemondtuk neveinket, persze nem voltunk a listán. Direkt lebetűztük, hátha rosszul keresi (előfordult már párszor).. ekkor persze Tity megint megkapta a lebaszással felérő felemelt, bunkó hangot. Utólag e-mailben kérdőre vontam a sajtójegyeket intéző urat, aki elmondása szerint kiadták ezt a melót diáklányoknak akik úgy látszik nem bírtak el 2 db excel táblával. Valóban nehéz funkció a ctrl+f keresés:) Minden esetre nagykegyesen felírták neveinket egy A4-es fehér lapra és kiadták a belépőket.

a füves területnek meghirdetett verzió ott bukott meg, hogy az egész helyet hordalék kövekkel borították le (holdon jártunk...), sehol egy zöld terület. A nagy köveknek köszönhetően nyugodt sétára nem sok esély volt. Motozás, szúró-vágó eszközök bevitele tilos, bla-bla.. minden esetre ha netán balhéba keveredett volna bárki, bárhonnan fel tudott volna kapni a földről olyan "kavicsot" mely emberi élet kioltására simán alkalmas. Ennyit a biztonságról.

Viszont pozitív megvilágításból:
Az egész nyári fesztiválozás után és enyhe hideg miatt vagy a kocsiban alvás vagy T.Zoli által intézett panzió. Ez utóbbit választottuk, reklám helye: Dominó panzió! 3 ágyas szoba 7000 Ft. Végre nem a kocsiban kell forgolódni vagy a sátorba fagyoskodni. Barátságos, 12 szobás (innen az elnevezés, egy dominón 12 pont) takaros, jó arc portás-tulaj alak, aki elmondása szerint sose alszik..:)

A koncertek jól szóltak! A Hangosítással nem voltak gondok. A színpad előtti rész le volt padlózva, itt legalább lehetett járkálni kényelmesen.

A hideg-meleg kölcsönhatásból tisztán kivehető, ha fürödni kéne ilyen hőmérsékletű vízben, megfagynék. Sajnos sok negatívummal találkoztam, de azért öröm, hogy van szeptember idusán is még fesztivál kishazánkba, elérhető árakkal és aránylag jó programokkal.
András Barth | 28 sep 2009

Flyer:

Photos about the event »