Bánkitó - 2009
HungaryBánk/Bánki-tó
Kevesebb, mint 1 héttel az LB27 Reggae Fesztivál után ismét útra keltem. A helyszín Bánk, Budapesttől 60km-re, szülőföldem, Nógrád megyében.

Egy nappal később érkeztem, mint a többiek, mert még 1000 dolgom volt, de főleg rettenetesen fáradt voltam. Így később visszagondolva, nagy hiba volt nem ott lenni az elejétől. A nyár egyik meghatározó fesztiválja volt ez. Kicsit Rototom fíling: hegyek között, vízhez közel, kedves emberekkel, kreatívan kidíszített helyszín…lényegében csak a zenei tartalom tért el igazán. Ide kell regikempet!! Ugye az a baj a regi fesztekkel, hogy vagy a zenét helyezed előtérbe vagy a barátokat/beszélgetéseket. Lényeg az, hogy akárhogy is döntesz, az egyik tuti hogy a másik rovására megy. Nos, itt az volt a szitu, hogy a zene kevésbé kötött le, a társaság annál jobban. Végre egy feszt, ahol összegyűlünk, hajnalig beszélgetünk (esetleg becsiccsentünk;)), emellett jó a hangulat és még olyan fellépő is beficcen, amit még szeretek is. Lényeges, hogy nem reggae szólt, így nem fájt a szívem sose, hogy lemaradok valamiről.

Reggel indultam Balassagyarmatról busszal, holott a fesztivál szlogenje: „Tekerj a tóra!” (kispajtásaim bicajjal mentek:)) Megérkezés, helyszínkeresés. A táborban is fel volt állítva egy színpad, ill. a tó partján is egy nagyobb. Itt kezdődtek a koncertek, s a kempingben folytatódtak. Kidekorált faházak, ezt már szeretem:)

Kipakolás, sör! Lassan befutott Andris cimborám is… kezdődött a lézengés. A tó színpadon este játszott a Zuboly Busa Pista nélkül. Aki lelkesen olvassa a beszámolóimat, tudhatja, hogy nem rajongok az ájrimafiáért, de Pista Zubolykodását nagyon vártam. Erre nem jött el. S hát így olyan volt a koncert, mint a kakaó „ó” nélkül. Nem igaz, jó volt! Csak azé itt lehetett volna! Ja, délután amúgy volt bicajos verseny, Alexka barátom nevezett rá… s ahhoz képest, hogy nem egy túrdefransz rájder, szépen megállta a helyét. Grat Kobra! Viszont miközben a tekerését fotóztam, orvul megcsípett egy darázs… vagy méh, sose tudom… az a sárga-feka és nem a tigris! Én meg allergiás vagyok a csipkelődésre. Elzúztam az elsősegély pulthoz, ahol elláttak minden jóval-utólagosan is nagyon köszi!:) Szóval este becsiccsentés alaposan. A kemping placcon folytatódott az este…és most átadnám a karaktereket Tornyos Ákos Pimpinek - ő egy cimborám, aki több tudással bír, mint én a következőkről és most ezt a tudást megosztja Veled:

Dj Takeshi: Az érsekvadkeri fenegyerek az s*10 records felkarolásával idén adta ki első lemezét (82828), és ezzel egy csapásra a kiadó által szervezett megmozdulások egyik alapvető figurája lett. Nem véletlenül, hiszen az s*10-et idézve: „Magyarországon a beatkészítés manapság azt jelenti, amit ő csinál ”És mit is csinál ő? Az „öregház” névre keresztelt viskó-műhelyében pakolgatja össze a különféle lemezek összetúrt hangmintáin alapuló sajátos kompozícióit, mindezt hallhatóan magas fokon. Akinek efelől kétségei lennének, elég, ha rápillant a lemezen szereplő vendégművészek névsorára (azur, ponza, balek, busa, vanis, buppa stb.) és megbizonyosodhat, hogy a mai underground magyar hiphop első sorából való termék ez a lemez…A Bánkitó fesztivál második napján a nagyszerű FIXI4 koncertjét keretbe fogva nyomott egy két részes produkciót Takeshi úr az s*10 színpadon (ezek után a közeli Csipáncsap színpadon szolgáltatta a bítet hajnalig) : az első felvonásként egy spontán örömzenélésként is felfogható ráhangolódó zajongást hallhattak a jelenlévők (többek közt az épp odakeveredett Németh Juci kiváló vokáljával megspékelve), másodikként pedig az igazi Takeshi-show kezdődött Bankos és Norba közreműködésével…Lehetett bólogatni, kezet lóbálni, üvölteni a reppet, de legfőképpen az elvarázsolt dallamokra lazulni. / Köszönjük Ákos!

Szombaton kezdetét vette az utolsó nap. Ami igazán meghatározó volt számomra, az Vitéz László báb előadása. A közönség zöme pici gyermekekből állt, de tiszteletét tette a nézők sorai közt Tornyos Celeb Marci is. Őt csak azért említem, meg, mert ő egy igazán belevaló fenegyerek, nem éri meg packázni vele…mert fasírtot csinál belőled…ok nélkül!:) Szenzációs volt a báb előadás… kell ilyet csinálnom! Lassan megérkeztek az egri, de nagymarosi pajtikák is. Kezdett beindulni az esti pörgés, italozás. Most pedig szeretném felkérni Varga Alex kisbarátomat – a babaarcút, ossza meg Veled élményét a Másfél zenekarról…ugyanis e formációról én szintén keveset tudok…hisz nem reggi:P:)

Liszön: Nagy érdeklődés kísérte a Másfél fellépését, akikre szintén nem lehetett panasz. Ezzel az alkalommal debütált a zenekar új gitárosa, aki az énekesnő Gaja testvére. Kezdetben talán kissé izgatott volt, de a zenekar többi tagjához hasonlóan jó teljesítményt nyújtott, sikeresnek tűnt a "beilleszkedés". A jópár éves múlt és többszöri átalakulás ellenére is látszott, hogy a tagok lelkesek, fut a zenekar szekere és továbbra is várhatók új zenék és jó bulik. / Köszönjük Alex!

Alekszka kispajtás részletes beszámolóját sajnos hely hiányában nem tudom begépelni, viszont itt van egy kis ízelítő, a többi zenei programról dióhéjban…a cimborám szája íze szerint: A fesztiválon elsők között lépett fel a Kardos Négyes és Dresch Mihály nevű formáció. Játékukat a népi motívumok, a változatos ritmusok és a zenekari tagok játékának igen jól megformált egysége jellemezte, melyben pl. a szaxofon, a gitár és más szólamok is időnként egymást váltogatva kerültek előtérbe vagy játszottak együtt érdekesen és változatosan.

Első estés fellépő volt a Santa Diver. A fiatal hegedűs szólista hölgy nem mindennapi módon bűvölte hangszerét különféle gitáreffektekkel, ehhez jól jött a billentyűs kísérete. Néhány lassúbb számtól eltekintve a koncert igencsak lendületes (a dob és basszus játékának köszönhetően is), de egyben lazítós hangulatú is volt. A Smárton Trió kellemes, gitározós élményt nyújtott, jó néhány pörgősebb muzsikát is felvonultatva. Zenéjükben a '60-as, '70-es évek rockos hagyományait ötvözik a lágyabb jazz témákkal, profin előadva, már csak emiatt is érdekes, na meg a dobosuk miatt, aki a klasszikus Jimi Hendrix korabeli RnB-szerű ritmusokkal eléggé egyedien szabdalja meg a zenefolyamot.

Még rengeteg programból mazsolázhattak az ide érkezők, sajnos mi nem tudtunk mindegyiken megjelenni. A fesztet rengetek élménnyel zártuk, másnap dél fele magunkhoz tértünk. Aki 2keréken jött, nekivágott az útnak, aki nem;) az is:)

Elnézést kérek mindenkitől a kissé hebehurgya beszámoló miatt, ez csak azért lett ilyen-eltérő a többitől-mert különféle világnézetű embert, más és más módon érintett meg ez a fesztivál. Köszönöm a szervezőknek, remélem jövőre ismét találkozunk! S gyertek minél többen, megéri!

Tisztelettel: farek…valamint pimpi & kobra
Máté Farkas-Kontra | 17 sep 2009

Flyer:

Photos about the event »