War From A Harlots Mouth, Burning Skies, Pandoras Dawn, Inarcadia
AustriaWien/Viper room
Nem volt reklámozva, véletlenül szúrt csak szemet egy hónapja eme remek matiné. Gyors belehallgatás a még nem ismert bandákba, máris eldőlt, menni kell, 12 euroért kötelező!
Bécsbe megint lefostuk a bokánkat...

Viper Room Bécs belvárosa, ami nagyban növeli a eltévedés arányát. Aréna és Planet már kisujjból kihányva.. De a Viper még tanulószakasz. 2x jártunk itt, kavarodás, máshol parkolás.. ezek után is az ellenkező irányba sétálás. Nem lett volna jó, ha megint tartjuk magunkat iratlan szabályaink egyikéhez, miszerint az első zenekart le kell késni.

Kezdésnek az osztrák Inarcadiat kaptuk. A közönség kicsit beindult rá (alapból nem voltunk sokan.. 150 fő) volt egy fiatal arc aki nagyon nyomta a hardcore dance-et. Végig tornászta az estét, jó ha van mozgás, de nekem szokás szerint ez sem tetszett. Eröltetett menetnek tartottam. Buzi vigyorral a fején, mint valami debil pucértestű homokos. De a koncert volt a lényeg: Jófajta muzsika, remek hangzás (bár ez jellemző volt az egész estére). Nem tűnt hosszúnak a produkció, lehetett vagy 22 perc, majd távozóra fogtuk a dolgot, irány ki a gépjárműhöz italért.

Kicsit persze problémás volt a piabevitel, de kiscsapatunk alkoholista tagjai szívbaj nélkül szartak a kasszánál ücsörgő pufi hölgy véleményére:) A nagydarab kidobó alak, mint kiderült a kislánya Sopronba lakik, ezért "kicsit beszélni madzsar" történetet tolta. Gyorsan a szívébe zárt minket, tetszett neki hogy flakonból folyik a bor, utcán ital, szarás a szabályokra, miszerint ne vigyünk be szeszt:)

Második mókát szinté egy "ösztereih géj bend" adta, színpadon a Pandoras Dawn. Tanárúr szerint az énekesnek mozgásügyileg lenne mit tanulnia. Fiatal tagok egészséges muzsikát nyomtak (a középső gitáros lehetett max 17). Kár, hogy kishazánkba nincsenek ilyesfajta megoldások, eféle zenekarok. A bő félórás műsor után megszokott kör a kijáratig, a hely melletti kajálda utcai négyszemélyes kerekasztalánál értetlenkedés (tanárúr próbált beszélni egy osztrák legénnyel angolul: "I dont speak understand".. na helyben vagyunk..:) ez kb olyan lehetett, mikor én a Raised Fist bulin megmondtam egy csávónak hogy "fájv táuznd km"..-ről jöttünk a koncertre (500 helyett). A lényeg: káosz okozni a külhoniak agyában, összekeverni mindent ("konfjúz dö ket" effect by Monty Python)

Ekkor már jobban oda kellett figyelni, nehogy lekéssük a kezdést. Elfoglaltuk jobb oldalon helyünket és indult a Burning Skies. Hát aki ismeri, tudja milyen remek muzsikát nyomnak. Ehhez adja hozzá a remek hangzást, a profi témákat, az énekes jófajta színpadi jelenlétét (grimaszok, légdob szemtől-szembe arcunkba bele, pofájából kicsorduló hangjegyek, malacvisítás). Kisebbfajta káosz a levegőben. Egészséges volt az egész. Már megérte kiutazni! Szép volt...kész...PONT.

Olaj volt boldogságunkra, hogy előttünk volt még a War From a Harlots Mouth. Kis szünet és kezdtek... Hát igen! Totál eljátszották a számokat, ahogy az albumon. Az énekes egy enyhén Converge frontarc imitátor. rózsaszín polóban, össze-vissza mindenhol varrás a kis testén:) 160 cm-es kisemberből brutál hang. Voltak belassulós blues-os részek, amire mint a buzik táncoltak, aztán hirtelen visszaváltások brutál, köcsög ordítás, hörgés, visítás. Néha bevonta a Burning Skies énekesét is, aki felvette őt a nyakába és a jazzes részekre ketten buzertáncot lejtve nyomorultak:)

Az egész este alatt jó volt látni a közvetlenséget a zenekar és a közönség között. Sose értettem miért kell egy zenekart úgy tisztelni mint valami isteneket (bár Tanárúr szerint néha Istent látta a színpadon aki átváltott Sátánba de ezt Sebyúrnak nem mondhattam el:). Majd kicsit késöbb elkezdte fojtogatni Sebyt a rastáival hátulról). Kár, hogy nem voltam berúgva, akkor szerintem nagyobb káoszt okoztunk volna (egymás köpködése, rugdosása és egyéb nyalánkságok) De megérte áldozatot hozni, valakinek vezetnie is kell. Geciremek koncerteket láttunk. Eddig az év matinéja nálam.

Furcsa volt, hogy a főzenekar végén kb 40-en maradtunk a teremben. Magyarázzuk meg azzal, hogy másnap hétfő, iskola, munka, utolsó metro stb.. dehát na már na! Mintha a közönség nagy része az első két zenekarral lett volna kiváncsi. Volt egy alak aki a terem szélén ült üveges sörrel a kezében és bambult maga elé, nyitott szemmel aludt. Hazaút simára sikeredett, már ha a 3/4 órás bécsi eltévedésemet vehetjük annak:) Majdnem lementünk a térképről. Végre átkeveredtünk az autopályára és 90-100-as tempóval hajnal fél 5-re hazaértünk.

Figyelem! Wanted! Achtung! Tanárúr az úton szörpöt ivott! Na jó, volt mikor meghúzta a boros köcsögöt, de akkor is... ritka látvány, csak bennfenteseknek!:)

Összességében bekezdés: szép hétzárás-kezdés, Csodakoncertek. Nem tudok hibákat, bár ha megkérnek rá, találok simán:) Aki kihagyta, sajnálhatja: amig otthon ült és bámulta a köcsög TV-t, mi egy gecijó adást láttunk LIVE!
András Barth | 23 mar 2008

Random photos - 2023