Hegyalja - 2008
HungaryTokaj/Rakamaz camping
2001 óta alapfesztivál a naptáramban, de idén a többi fesztivál és a munkahely végett áldozatot kellett hoznom: másfél nap jutott, ott "ahol a tiszai part szabad".

2008-as év 5. fesztiválom,  ígyhát nem is bántam, hogy nem kezdem már el kedden-szerdán. Kicsit erős volt az utóbbi 4 db 3-4 napos fesztivál. Szerencsére pénteken délután fél 6-kor indulót fújtunk Sebivel. Tityt a Ferenciek terén nehézkesen de felvettük (rohadt főfalusi közlekedés, a sok egyirányú utca) nagyon jól haladtunk. Csak hát nem számoltunk az M3-as kivezető dugóval. 1 órát adtunk arra, hogy kikeveredjünk a városból. Pontosan ennyi idő alatt, 18:35-kor már az autópályán haladtunk.

A sima út egyszeri benzinkúti 10 perces megállást engedélyezett, de azért Miskolc után a semmi közepén még kipattanhattam pisilni. Sikeresen beleálltam egy hangyabolyba, fél perc alatt megmásztak, könnyítés közepette lábcsapkodás, néptánc.

Az utat és a területet ismertük, én kicsit értetlenkedtem: menj a belső parkolóba, húúú televan, nincs hely, de napi 500 ft. na jól van, akkor külső kemping jó? Sebi kissé idegesen de átállt. Jól tettük, nagy fák, elég árnyék. Irány a jegyátvétel és az egész héten várt rendezvény.

Az elmúlt hetek fesztiváljai nagyjából kielégítették koncertigényeimet, ezért ettől a fesztiváltól nem a fellépőket vártam, hanem a sok ismerőst, a jó borokat, magát a fesztivált. Igyekeztünk is a DeWalt sátorba, a pénteki felhozatal szépen odacsalta az ismerősök nagy részét. Éppen beleléptünk egy Neck Sprainbe, ahol Soonchy (írjuk így, na) által támasztott pult közelébe maradtunk. Mit kérünk? Hát 2/1.. Vett is 3/2-t. Mint kiderült, vörösborból csak koccintós volt, mert hogy Tokajba vörösbor? A kérdést nem értettem, miért ne lehetne beszerezni pár üveg "pirosat"? Hajnalig még valahogy bírtam ezt a szó szerinti fost, inkább fehérbor vagy sör.

Visszakanyarodva első esténkre, vártuk a Calibant. Kiváncsi voltam mit tudnak nyújtani egy With Full Force után a magyar közönségnek. Ahogy belekezdtek, feltűnt a gyenge lefelé irányuló hangzás. Direkt a hangosítás előtt középen füleltem, de elszomorító volt a helyzet. Nem vagyok egy szakértő, se kritikus ilyen szempontból de ez az adás elérte a siralmas szintet. A közönség nagy része nem értette a Circle Pit fogalmát, az énekes hiába írt a levegőbe szép nagy köröket és ordibált angolul. Egyszer talán menni fog:) Vártam a 'wall of death' részt, mindig látványos, mégha kis tömeg csinálja is. Itt elég ember állt, sikeresen külön is vállt a tömeg középen egyenes vonalba. "Bal oldalt a spáratiak, jobb oldalt a pezsák" cimkézés (2/4 kameramannal Tamással archiváltuk a jelenetet). A zene elindult, ordítás, majd mikor szembefutást kezdeményez a tömeg, a fények kialudtak, a kamerám semmit sem látott. Két magyarázat lehetséges:

1. a fénytechnikusnak fogalma se volt mi van, bár ezt kétlem, gondolom nem először látott ilyet.

2. egyeseknek bizonyára aggressziót szül ez a "népösszeeeresztés", ezért jobbnak látták ha senki se látja.

Más épeszű okot nem tudok elképzelni. Ami látványos és buliszagú lett volna, azt is eltakarják. Számomra a koncert alulmúlta magát (nem azért mert sokszor láttam őket). Egyszerűen gyenge volt az egész. Azért még maradtunk fotózni, hoztam Titynek egy széket, amire állva tudott kattingatni az unokáknak:)

Koncert után maradtunk a sátor környékén, látni akartuk a Subscribe matinét, ami érdekes mód jobban szólt. Sokat fejlődtek 5 év alatt (ha jól tudom először a mezőtúri tehetségkutatón láttam őket, akkor is tetszett). Az új album hagy maga után némi kivetni valót dehát ez nem egy lemezkritika kérem szépen.

Végre olyan fesztivál ahol beszólhatunk a másiknak magyarul :) Éltünk is a lehetsőséggel megszólalni németül: "Csííírsz mádáfáká" (ahogy a germánoktól tanultuk). A koncertfolyam tovább sodort minket: Cool Head Clan mindig is ellenszenves volt, de valahogy a sátorba ragadtunk.. DeWalt végeztével benéztünk a Zöld sátorba, ahol rockdiszkóféleség. Örömünkre pár lépés és máris a magnómetálba csöppentünk. Tity reggel 8 fele elálmosodott, ígyhát segítettem neki sátratállítani (amire nem adott sok esélyt elöző este). Majd 20 perc pihenő után visszaléptem magnózni. Egész délelőtt fehérbor és társai. Majd kora délután Tityvel lenéztünk a tiszapartra árnyékba aludni. Jót tett ez a fél óra, föleg hogy egy fűkaszás ember járkált és nyírta a zöld gyepet, berregett tőlünk 10 méterre. Pont mire abbahagyta, kedvünk szottyant visszaindulni. Jó hideg sör + hamburger a baró Tiszavirág kempingbe. Ismét magnó, vizzel brazulás, Ricsárd életmentése aki a tűző napon bealudt az asztalon. (Bevizeztük a buzi, napégette, golyó fejét.)

Délután 5 körül mászkálóra fogtuk a dolgot, majdnem eljutottunk a nagyszínpadig, de inkább kinéztünk a bejárati kocsmához, Bedlammal sör, Bozó béka és kiscsapata kihívott egy csocsómeccsre. A tét: nyalogatni egy banánízű gumióvszert. Szerencsére 5-4-re aláztuk az ózdi különítményt. Guminyálazás megvolt a másik oldalon, fél 7 fele magnó replay. 20:25: gyerünk Don't Say A Word koncertre az India színpadhoz. Talán őket vártam leginkább ezen a két napon. Hát megérte! Simán gyalultak, remek hangulatú koncertet adtak, jó közönségnek (még szép hogy jó, mi is köztük álltunk:)). Rövid levegővétel, elpusztulás és dumálás a fűbe, nézni a fesztivált sötétben. Szép nyugis árnyalakokkal megtelt látvány. Majd Tankcsapda környéke, ahol a pultnál szintén beállítottam egy tornasort. Imádom!

Még kijutott egy Katatónia, amire benéztem mivel In Flames tribute témát véltem felfedezni bennük.

Jó volt mászkálni, nem koncertek után rohangálni. Ismét magába szippantott a Zöld sátor egy kis időre, mindenféle zenéket a fülünkbe tolva. Hajnal 2 körül leléptünk aludni, bár az időpont képlékeny, mint ahogy ez rendjén is van fesztiválokon. Sokszor problémának tűnik, hogy miért is nem tudom mikor hol voltam.. aztán ráébredek: az egész életem az időről szól, egy fesztiválon hadd szarjam már le:)

Másnap fél 8 körül ébredés, fogmosás, sátor eltűntetés, átlépés a Tiszavirág kempingbe. Ismét hamburger-krumpli-rántotta menü, amiből persze alíg bírtam enni, viszont az 1 liter 100%-os narancslé 550 ft-ért nagyon baráti és finom volt. Majdnem húzóra elfogyott.

Sebiék is felébredtek, ígyhát fél órán belül magunk mögött hagytuk a fesztivált Árpival és Zolikával kiegészülve (aki a buli elején az 5. kör "decire pálinka" után betörte kicsit a fejét, elhagyta a kulcsait, az mp3 lejátszóját. Költséghatékony Rakamaz:))

Sajnos idén rövidre sikerült a Legalja (ami manapság sajnos már ne szolgál rá erre a becenévre nálam). De a jó idő, a sok ismerős, és maga a fesztivál valahol kárpótolt, megért egy misét.
András Barth | 14 jul 2008

Flyer:

Photos about the event »