EFOTT - 2008
HungaryDunaújváros/Szalki-tó
Évek óta reflex: milyen lesz kis hazánk adott évi utazó cirkusza. Az elnevezés jogos, hisz minden évben más város, más helyszínen kapjuk az "arcba IQ"-t a Höok-tól.

Régóta poén a dolog, miszerint az Efott teljesen más világ. Ez persze nem igaz, de sajnos a közönség tényleg szelektálja magát. Gondolataimban átviharzó mozgókép: a főiskolás meglátja a tanintézményi faliújságon a fesztivál plakátot, 'Csak szabadon!" (persze korlátok közt...) a tudatában ez az egy fesztivál létezik. A nyár legnagyobb kalandjának írhatják majd a naptárba. Valahogy mégse adja ki magát, mint eddig soha, mégis mindig megnézem. Lehet velem van a baj...!?Ismét egy munkával teli hetet hagytam magam mögött, péntek délután 4-kor hazaértem az albérletbe, ahol próbáltam megnyugtatni a tudatomat, nem kell rohanni, Dunaújváros nem a világ vége, megvár. Választhatok: vonat, busz, stoppolás. Utóbbi két lehetőséget kihúztam az opciók közül, legyen hát a sínes öntranszportálás. Menetrend elő.. hoppá! 16:54 után csak negyed 8-kor indul. Gyors 7 perc alatt összepakolás a már földön heverő, előző fesztről áldott jó szokásomhoz híven saját rendszerbe szedett dolgok: 1 pulcsi, tisztasági csomag, wc papír, fotógép, 4 sőr. Más minek?

A vonatot elértem, érkezett is az újfajta 2. osztály (egybeépített modern XXI. századi csoda... Nem kell! Sokkal jobb volt a fostarkazöld ülés, vagy akár a fülke, itt csend és nyugalom pihent a fapados üléseken.). Ahogy felszálltam, 1 db 2 méteres alak integet... hát Szesz Károly és Bobó(?) ismerőse. Szimpla nyár múlt-jelen-jövő átértékelés. Pusztaszabolcsi kis pirosra átpattanás (ez már jobb). Újvárosi resti, feles becher 250 Ft-ért szerencsére nem volt készleten. A fesztivál busz az orrunk előtt elhaladt, ugorjunk hát vissza sört venni. Ekkor érkezett egy sárga járat, ingyen kirepített a gyár- és kertvároson át a Szalki-tóhoz. Csodaszép hely, kellemes csalódás, szembe parton a rendezvény. Nagyléptű séta a tó mellett, pénztárak, ahol enyhe népfelkelés, forgó szemes lázadás, forradalom: Több embernek leszakadt a műanyag patentos karszalag (a tapasztalat hiánya...). A szigetjegyekre mindig rá van írva, ha sérült vagy leszakadt, nem váltják vissza. Itt se volt más a helyzet. Ennek ellenére volt aki a helyi TV-t, a polgármestert akarta kihívni. Felesleges lett volna, a papír jegyen ott állt feketén-fehéren a szabályzat. Vitának helye nincs! Én azért tudtam segíteni egy 15 éves fiúnak, aki ballagására kapta az EFOTT bérletet. Persze a sajtó pénztár a tó másik oldalán. Séta megint!

Irány be Zsolti haverommal. Pepsi Színpadon Kowalsky meg a Vega. Elég is volt, nézzük már meg a fesztivált. Találtunk nagy tömeget magába ölelő Kozel sörfalut. Beugrottunk a partysátorba ahol ilyenkor még kevesen vannak, így hát gyorsan kaptunk italt, ismét mászkálás a Pepsi színpad körül. A wc-k szerencsére tiszták voltak. Nem sok ismerőssel találkoztunk, így legalább maradt időnk sztorikat csattogtatni egymásnak.

Éjjel-hajnalba volt egy pult ahol üvöltött a moslék zene, a pultosok felajánlották, ha adunk cd-t, bekerül a lejátszóba. Pont ezen a feszten nem volt kéznél a jó kis "Teadélután", vagy a "Fosmoslék" című válogatás albumaim. Maradt az MR2 szemét. Ez is jobb mint a semmi, enyhe sörözés, hajnalba eldőlés, amit persze egy aránylag korai kelés követett. Érdekes mód Rasta Sanya, Ervin és pár ember távozóra fogta a dolgot. Furcsa volt, hogy mindenki maga mögött hagyja a fesztivált. Nem így ismertem őket, szerintem ők se engem.:) Jó volt együtt kiOFFolni a dolgokat. Még egy tornasor belefért a bejárat előtt, ahol Ervin Berlin nevű hálózsákján fekve befoglalta az első sort. Nem mintha más oda akart volna állni:)

Sanyáék egyik jóarc haverja Csepelre ment, felajánlotta, hogy elrepít Budafokra. Út közben nem értettünk egyet a Motörhead zenéjéről, én még 2004 Vekerin utáltam meg 2 perc alatt Tanárúrral. Azóta mindig menekülök ha egy feszten a koncertjük elé sodor az ital!:) Szerencsére inkább Manu Chaot hallgattunk.

Pár órás pihenő után kicsit bántam, hogy ilyen szép időben magam mögött hagytam egy jó fesztet (kellemes csalódás volt! Jó szervezés szép helyen) de kárpótolt a tudat, hogy Cegléden vár Tity és a barókafa májas-darálthúsos spagettije na meg egy közel 20 fős kertiparty, ahol minden jó számot 2 perc után kikerült a "zenegépből", ezért bosszúból a kertbe is rendeztem egy tornasort...

Efott továbbra is a főiskolásoké marad (még mindig zavar a sok újságolvasó antifesztiválos, csajozni vágyó nyomorék), ha nincs más műsor az adott hétre, érdemes lenézni, egynek jó. Nagy a hasonlóság más hazai rendezvényekkel (színpadok száma, jellege, nézőszám). Lassan maga a fesztivál neve nem az adott rendezvényt fémjelzi, hanem a teret és az időt.
András Barth | 23 jul 2008

Flyer:

Photos about the event »