SZIN - 2007
HungarySzeged/Újszegedi Partfürdő
Hát fussunk neki magyarország legidősebb fesztiváljának... Tavalyi tapasztalatok, hőséggel átitatott utazás. Szerintük nyárzáró, pedig még van hátra pár "műsor".. Ceglédi légkondícionált sörözés, majd szétolvadva leesés a szegedi vasúton.
SZINezze újra, aki akarja.....

Na jó akkor már igyunk meg a teraszon néhány finom bort. 4 óra alatt - az 1-se villamos + lábaink segítségével - csak kiértünk a fürdőhöz ahol a rendezvény található.

A VIP-Press-Zenekari jegyek persze a töltés felől, magyarán kerüljünk egy keveset. Itt minden zökkenőmentes, maradék sör elfogyasztás és irány kedvenc időtöltésünk, a sátorállítás. Talán célozzuk be a tavalyi részt... hoppá, full tele mindenhol. Egy évvel korábban kb 6 órával késöbb értünk le, mégis volt helyünk. Így kiszorultunk a perifériára, legszélén a nádas mellett a göröngyös szántófőld.. dejó. Gyors építkezés és takarodás koncertre, inni.

Tetszett a programfüzet: kinyitva népszabadság nagyságú 4 oldalas történet, szép színes (gondolom a név kötelez) és szépen vonalba behajtható az aznapi matiné. Tehát egy oldalon volt minden aznapra tervezett program. Ezt minden feszten kötelezővé tenném, nem jó mindig keresgélni.

A csütörtöki koncertekből persze csak a Tankcsapda végét láttuk, inkább egy boros bódé mellett ittuk a csongrádi minőséget sztorireptetés közepette. Pedig Isten látja lelkünket, tervbe volt a Balkan Fanatik, Belga is. A fogyasztott mennyiséggel egyenes arányba szartuk le a programokat:). Azért pont odaértünk hajnal 4-kor a Palotai elköszönésre. Láttuk a lényeget, ahogy lemegy a színpadról. Még egy jó kajálás, aztán sátor... "hazafele" menet láttunk egy fel nem állított nagy sátrat, ami szétvolt szakadva. Szomszéd srác elmondása szerint, nyugodtan költözzünk oda (fák alatt, közelebb). Nyakamba a 3 személyes szállodánkat és beparkolás az új platzra. Jól is jártunk, mert szokásos 10 órai nap megérkezett, árnyékban is hőség volt. Gyors összekészülés és irány a medence.

Kora délután szépen szétáztunk a max 1 méter mély termálféleség, ahol éppen aquasportos edzés folyt. Egy srác járkált mikrofonnal és próbált szépeket és jópofa dolgokat böfögni, de valahogy lehangoló volt az egész, nem hogy hagyták volna a zenét szólni. Poén volt, hogy a fürdő saját felfújt dolgait használhattuk, mint pl: nagy delfinek, uszógumik, nagy hangya stb...

Este 6-kor azért kiléptünk a városba ahol már-már hagyomáscélpont a Sánta Egér kocsma. Egyfajta gyülekezőhellyé avanzsáltuk. Kapásból kezdésnek megittam 8 dl körtelevet.. utána "most már kezdjünk el keményen inni" lendülettel nekivágtam a boroskóláknak. Jég terén kifosztottuk a helyet, majd 9 fele irány vissza, kezd Kosheen. (Azért még betértünk a Tóth Kiskocsmába a bejárattól nem messze). 22:14-re a fesztivál területén végre.

Gyors italvásárlás és gyerünk a koncertre. Igazából többet vártunk volna.. minimum működjön a nagy kivetítő, nagyobb hangzás, több fény. Összességében elfogadható, de kicsit egyforma számok. Természetesen a Catch című számmal zártak. Ezek után ismét nem sok dolgunk volt, zeneileg most nem kényeztetett el Szeged. Többiek a medence szélén áztatták magukat én velük szembe boroztam. Jó kajálás és ismét vége egy fesztnapnak, alvás. Szombaton is kiokádott magából a sátor a megszokott időtájt, még dél előtt.

Megszokott testmozgás ( wc, fogcsiholás, kajálás) majd irány a medence. Ekkorra már kevesebb levegővel megtömött játék uszott a kezekben, de mégis sikerült egy spidermanes labdát nyúlni, amit elcseréltünk két félig leeresztett hangyatémára, amivel 3 óráig uszkáltunk. Rádöglés és majdnem alvás. Szerencsére mára kevesebb szöveg volt a rádióban, több zene, szokásos aquasport móka, egy pár lökött arc a medence szélén. Majd 4 körül szétázva, étkezés: 550 ft-ért csodaszép nagy mexikói hamburgert kaptam + 60 ft/dl-es áron meleg tea.. gyors átöltözés és irány a feszt melletti Tóth kiskocsma.

Ekkor már több punkos életvitelű szétesett alak volt jelen. Kint a padokon tele, bent se volt sok hely, de 1 óra múlva mindenki lekopott szerintem a buliba. Mi összetolt asztaloknál gyüjtöttük az ismerősöket. Szerencsére itt hideg volt a bor és a kóla is. (miért is kell ezt kiemelni? a válasz a végén).

Mivel a szombati program se nyűgözött le (ennyi fesztivál után, nem igen dob fel egy Junkies.. mondjuk alapból sem). De most korábbi visszaérkezést hoztunk össze, a 21:00-kor a Red Lounge partysátorba kezdő Anima Sound Systemet már láthattuk is. Van pár jó számuk, aminek nagy része szerintem női énekessel az igazi, jó lenne tudni ennek hiányának okát. Szépen előre furakodtunk a jobb hangfalhoz ahol hatalmas ventillátor fújta ránk a hideg levegőt. Pont a pultnál álltam, messze se kellett mennem, szolfézs órán megtanult módon jelentkeztem és máris jöttek kiszolgálni. Hideg jéggel tömött boroskóla jóleső érzéssel csavarodott le a torkomon. Itt legalább élvezhető volt az italozás. Freestylerst is ebből a szögből néztem végig, természetesen folyamatos borkéréssel kibővítve.

Sajnos Tity is, én is megtapasztaltuk a szombatos paraszt arcokat. Bejönnek mert hétvége van, szépen lekezelően beszélnek, arrébb löknek, de ha kicsit furakodsz már rondán néznek rád. Azon gondolkodtam, tanítani kéne a koncertezés és fesztiválozás etikáját:) Még korábban kijutott az Apollo 440, ami kétess érzéseket váltott ki, szerintem nem csak bennem. Jól szólt, annyira nem ismerem, vannak jó számai de végül inkább elmentünk borozni:) Körbejárkáltuk a fesztivált, ettünk valahol valamit majd 4 fele elhajlás.

Vasárnap furcsamód nem voltam másnapos, talán a jó italok számlájára irhatom (mondjuk szépen meg is látszik a kiadásaimnál: sima lédig koccintósféle 100 ft/dl, a minőségi borok általába 180 ft/dl, a borbódéban 150 ft.). Senki se siettetett szerencsére, nyugodtan lezuhany. Lassú sátorbontás, kupakgyűjtés Tity anyukájának, majd szép nyugdíjas tempóval fesztivál elhagyás, irány a Boci Tejívó, ahol igaz majdnem 1 órát kellett várnunk a rántott pulykamell krumplira, de megérte mert nagyon jól laktunk. Szegedi túránkba még a sportolás is belefért: 15:42-kor indult a vonatunk Ceglédre, amit futással elértünk. Miattunk állt meg a vonat:)

Szokásos "összességébe" rovatunkba ismét sok pozítív mondat szerepelhet. Minden rendbe volt, viszont durván felháborító, hogy nem lehetett hűtött üdítőt kapni a feszt kocsmákba. Hütőbe voltak az italok, de nem üzemelt! Szerencsére néhol akadt megfelelő hőmérsékletű kóla. Hamár a negatív szemüveget felvettem, említést érdemel ez az egész SZIN téma, hogy Badár Sándor a fesztivál arca, SZIN himnusz, aminek a szövege mi más lenne, mint: szinezd újra.. bla bla bla mert megfakulna.. nem tudom pontosan. Valahogy ez a mindenhol mindenbe rejtsünk poént megoldás valahogy nem jön be! Erőltetett menet. Viszont vegyük vissza a "meleg" hemüveget: Jegyárak nem voltak annyira vészesek: napijegy 4000 ft, bérlet elővétbe 8000.-, helyszínen 9900.-. Ezért az ember egész nap strandolhatott is akár. SZIN jövőre lesz 40 éves, szerintem várható valami nagy zenekar nagy műsorral. Aki teheti nézzen le, már a medencék miatt megéri.
András Barth | 19 sep 2007

Random photos - 2023