Novarock - 2006
AustriaNickelsdorf/Pannonia Fields II.
Mivel hárman is jelen voltunk eme remek rendezvényen, 3 részre osztjuk a beszámolót. Szabi csütörtökről adja a szöveget, Sorio és Bandi az egészről...

Szabi: akkor kezdem én! Délután találkoztam Bogyóval, majd irány Kelenföld. Ekkor +2 arc és máris 4-en ülünk a Körmi kocsijában (Hendrix, Körmi, Bogyó és én) haladunk kitüzött célunk felé.

Az autóban rögtön elkap a fesztivál feeling, ahogyan Bogyóval a hátsó ülésekre paszírozva isszuk a dobozos söröket. Itt jegyzem meg kedves András barátom: végig, ismétlem VÉGIG én ültem a napos oldalon az autóban, és izzadtam, mint k..rva a templomban, te pedig hüsöltél az árnyékban, na ezt még lejátszuk:) (mondjuk a Vekerin egy kung-fuval?:))

Pár sör után: megérkezünk az óvári kishatárhoz, ahol a kedves határőrnő!!! bájosan közli velünk (vagy a bájos határőrnő kedvesen közli? mindegy), , hogy az autót bizony le kell raknunk a határon, és csak gyalog mehetünk tovább. (ha 30 km-en belül laknánk, akkor mehetnénk át személygépkocsival) Így jártunk........10 perc múlva, mikor az osztrák autópálya mellett épp megszabadulni készülünk a bennünk a sőrtől felgyülemlett káros anyagoktól vesszük észre, hogy hatalmas kocsisor áll, és gyalog sokkal hamarabb bejutunk....mindezek ellenére az a 3 km gyalogtúra rekkenő hőségben, és 2 langyos sörrel a kezünkben elviselhetőnek tünik, nem is beszélve a hosszú farmeremről:) 16:30 már benn vagyunk!!!:D első fesztivál a nyáron. Szokásos akklimatizálódás: gyorsan vegyünk egy sört (a sógoroknál már bevállt dolog, hogy a poharak 1 euróba (260HUF) kerülnek, így senki nem dobja el őket - milyen leleményes dolog nemde? Nincs az a szemét mint nálunk:( persze azért "jó" magyarok révén a fesztivál alatt üres poharakat vadásztunk mindenfelé, ugyanis 3 ból már vehettünk 1 sört:))

18:14 - 23:02 ez az időintervallum a "mászkálásról" szól. Bogyóval nyakunba vesszük a fesztivált, jó szokásunkhoz híven...rögtön ráakadunk 2 magyar srácra (felfigyeltünk arra, hogy hangosan "ba..megolnak"), akik később csatlakoznak hozzánk, és együtt hülyítjük a népet. Elnézünk pár koncertre is, de csak futólag, hiszen menni kell!!!, de hogy hova azt nem tudom, csak a lábunk visz minket előre. Pár perccel 11 óra előtt sikerül megtalálnunk a VB sátrat, persze minden meccsről lekésünk...na ez a Vekerin nem lesz így!!! Ott minden meccsen jelen leszek...és ha leszünk elegen, akkor megrendezésre kerül majd a Kopasz-Raszta focirangadó is (melyekről bővebben a honlapon értesülhecc...).

23:10 - 02:00 METALLICA: ahhoz, hogy leírjam, milyen élményt nyújtott ez a koncert néhány oldal is kevés lenne, akikkel meg találkozok majd még a nyári fesztiválokon, azok pedig NEM fogják elkerülni az élménybeszámolómat:). De ha valakit jobban érdekel a dolog a honlapon képeket is találhat róla.
02:00 - 5:30 go home: kifelé jövet a fesztiválról eszünkbe jut, hogy mi a határ másik oldalán hagytuk az autót, és most fáradtan, elgyötörten el tudnánk képzelni jobb időtöltést is, mint a hideg, sötét osztrák pusztában való sétálás... Hál'istennek találkozunk Sorioval, aki kismotorral érkezett a fesztiválra, és elvitt minket a határig:D mégegyszer köszi Zolika, jövünk eggyel...

A kocsiban semmi érdekfeszítő nem történt azon kívül, hogy Bogyó álmából arra riad, hogy nekimentünk valaminek, és hogy vigyázzunk...ezen jót nevettünk, és továbbszundítottunk, persze a Körmit kivéve, hiszen ő driverként müködött közre ezalatt a pár óra alatt...

Köszönöm srácok, hogy ott lehettünk, együtt lehettünk, és mindenkit aki ezen cikket olvassa, szeretnék ösztökélni arra, hogy FESZTIVÁLRA FEL, és találkozzunk jövőre Novarockon, és az idén még sok-sok más fesztiválon, Ciao, Szabi

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bandi szemüveg

A Novarock elsö napján dolgoznunk kellett Fedor Szabival, mivel nem kértünk szabadságot. Szerencsére elengedtek csütörtök délután így volt idöm elintézni a dolgokat. 4-en futottunk össze Kelenföldön. Fedorszabi, Hendrix, Körmi és jómagam. Körmi gyönyörü Rover gépjármüjével nekivágtunk a 200 km-es távnak. Győr mellett megálltunk a benzinkúton sört venni és infot igazolni, mivel kaptunk tippet a célszerü útvonalhoz. Elvileg az autópálya bevan dugulva, mivel annyian igyekeznek a fesztiválra, ezért a sima 1-es főúton kellene áthajtanunk idegenbe. Mi eszerint cselekedtünk, Mosonmagyaróváron lefordultunk a "többsávosról" és a sima főuton gurultunk a határig.

A határőrlány közölte a rossz infót, csak kerékpárral vagy gyalog léphetünk át Kocsival csak akkor, ha 30 km-es körzetben lakunk. Nem volt mit tenni. leparkoltuk a határnál és irány gyalog a kb 3 km-es szakasz. A végén még odabökte hogy figyeljük meg, jobban járunk. Így is lett, ahogy átléptünk láttuk hogy az autópályáról Nickelsdorf felé lehajtó sávon már torlódik a kocsisor. Durván 3 km-es szakasz végig televolt. Mi szépen elsétáltunk mellettük. Áldottuk a lányt (azaz az osztrák csákót, aki hajthatatlan volt átengedés ügyben). végülis a távot kb 1 óra alatt megtettük, elsöröztünk, dumáltunk.

A kasszánál ismerősök szolgáltak némi infoval, mikor ki lesz a színpadon, de egyszerübbnek tünt kérni egy programfüzetet:) Mivel nemsokára kezdett az Avenged Sevenfold, befelé vettük az irányt.(a csütörtöki napból összesen 3 zenekar érdekelt volna, ebböl a Triviumot sikeresen nem értük el mert már 13:30kor elkezdték. Maradt az AE és a Metallica)
Elsö ellenörzőponton csak a táskákat nézték + elvették az üveges italokat. Ekkor már a kempingben találhattuk magunkat, ami annyira nem kötötte le az érdeklődésünket valamiért.:) kb 70 méter megtétele után a fő "checkpoint" várt minket:) Itt a karszalagra és a fotogépre helyezték a figyelmet. Ez utóbbiba minden alkalommal belekötöttek, hogy enyhén komoly gépem van, nem? Mondom nem! Ennyi!:) Végülis csak 50 perc mozgóképet tudok rögzíteni,de nem gond:) Ezeken felül elvették az 1,5 literes ásványvizet, bár akármekkora lett is volna, mindent kidobatnak velünk.

Végre a fesztiválon! Sok ember, nagyon jó idő. Már ment a Stone Sour, ami messziről hallgatva igazán tetszetősen adta magát. Ezért mindenki elintézte kisdolgát (Körmi már elörement régebben) és irány a sörpult és a matiné.

Két zenekar közt dumáltunk, fotoztam a fesztiválarcokat, mászkáltunk. A másik színpadhoz nem volt kedvünk átpályázni, túl messze rakták a nagyszínpadtól. Kezdtett az Avenged Sevenfold. Hendrix társaságába néztem végig (róla tudni kell hogy 34 évesen imádja a koncerteket, a zene a mindene, az összes pénzét CD-kre és polókra költi, igazi zenebolond!:) Erröl is ment a beszélgetés a kocsiban, hogy van aki már azt is furcsálta hogy 26 évesen nem égő fesztiválokra járni? Másnak már gyereke, család stb... Mindneki annyi idős mint amennyinek érzi magát. Mi kb 16:). Maga a zenekar szerintem egy kirakat nyálas banda. Mindegyik tag televarrva, szép arc, nagyképü vonások. Na de nem illik külsöről itélni. Maga a koncert jól szólt mint minden a novarockon. Tényleg jó hangosítás, a tavalyi szintet megütve. A koncert végét már-már untam de nem mentem ki. Készültek fotók és videok rendesen. Para volt mert közel álltam a színpad előtti secusokhoz, elöző évben integettek hogy belehet ám fejezni! Idén nem volt semmi ilyen konfliktus.

Már csak a Metallica volt az ami valamilyen szinten érdekelt volna, bár nem a zenekarok miatt választottam a Novarockot. Mivel sok sok időnk volt még, Fedor Szabival körbemászkáltunk. beszéltünk pár idegenféle arccal. Mellettünk elhaladt két egyén akik baszdmeg-oltak. Mi visszaböfögtünk hogy "ne baszdmegolj baszdmeg!". utána este végig velük mászkáltunk. Jó arcok voltak. El is neveztem öket Fehér Izomnak és Pirospolónak.:)

A kisszínpad nem volt közel, egyszer azért kimásztunk, belekukkantottunk a Queen of the Stoneage elöadásba ami egy raklap fos volt. Az elsö szám után olaj nekünk!:)Vissza a nagyszínpad környékére. Ekkor már nem ittunk alkoholtartalmú italt. maradt a talált 2 literes kóla:) (az italárak a tavalyihoz képes egyezett: 1db 4dl-es Dreher sör 3 eurót kóstált, ami néha csak a 3dl-es szintet ütötte meg. Elsö körben kötelező volt kifizetni az 1 eurós müanyag pohár árát, amit visszaváltottak ugyanennyiért. Így tuti nem sokan dobják el de azért ennek ellenére is találtuk párat. 3 dl kóla szintén 3 euro és tudtommal egy szelet pizza is ennyi volt. Hát nem magyar pénztárcának szabták az árakat.

Este 10 körül elkapott az unalom. Már mentem volna vissza a hazai főfaluba. De azért ha már itt vagyunk érezzük jól magunkat. Unalomüzésképp kijutott egy Motörhead. fujj. Láthattam öket már régebben Vekerin is. Akkor 2 percig bírtam, most a közelébe se mentem!

Metallica 23:30 körül inditott. Nem igen láttam magam mögött a tömeg végét. Full televolt a színpad előtt. Mi a jobb oldalon álltunk kb a 30. sorba egy kisebbfajta dombon. Ugyhogy mindent láttunk, remek helyünk volt. Minden híresebb számukat elnyomták (többe közt az egész Master of Puppets albumról minden számot), két oldalon a kb 35 m2-es kivetítön és a zenekar mögött nagyban mentek a számokhoz a klippek. Remek fény és hang. Sokat kameráztam, de így visszanézve az élményt nem adja vissza. Nem hittem volna, hogy egy 2 és fél órás elöadásban lesz részem, a lábaink enyhén kikészültek. Éjjel 2 fele végre vége, irány gyalog vissza a kocsihoz. Mikor mi elindultunk Körmi és Hendrix már ott vártak minket. Ezért mi is igyekeztünk. Ekkor végre összefutottunk Sorioval aki nem tudtott bejönni a fesztiválra sajnos. De mint kiderült robogóval jött ugyhogy egyesével eltud fuvarozni minket a kocsihoz. Igy hamar megtettük a távot, ami nagy segítség volt mert alapból leakartak szakadni a "küllőink":)

Végre a jármünél! Gyors bepattanás +1 taggal aki szintén a határnál rakta le a kocsit csak pár km-rel messzebb:) (okos a gyerek:)). Majd sima út, enyhe beszélgetés, vélemények a történtekről. A bábolnai Mc Donald Mc Drive-ban étkezés. nekem sajtburger menü +2 sajtburger. A kóla vízizü, a krumpli fullra szétsózva. Huu de rossz volt. majd Pestig sikerült aludnom pár percre. De nehogymár nyugodtan, azt álmodtam, hogy Körmi vezet , a kocsiban normál fények,de kint minden csupa sötét. Megijedtem és elkezdtem kiabálni, hogy "Körmi Vigyázz!".Fostam hogy elöre látom a jövőnket?! Szerencsére nem!

Péntek hajnal fél 5-kor Körmi kitett minket Kelenföldön. Lépett tovább Fehérvárra. Köszönet érte itt is! majd bevártuk az éjszakai 907-est. Fedorszabi a Ferenciek terén lekopott, Hendrix jött hozzánk aludni. Aludhattunk 3 órát, reggel mehettem dolgozóba. Remek! De megérte.

Szombat:
Péntek este leültem magammal beszélgetni, mi legyen szombaton? Salgótarján - Woodrock feszt vagy Novarock. Utóbbi mellett döntöttem ismét. délelőtt 10:05-ös vonattal egy gyros után nekiindultam. Hegyeshalomig vettem jegyet. Onnan stoppal terveztem, de rájöttem, a vonat továbbmegy át a határon Nickelsdorfon keresztül Bécsig. akkor hát ezt az 5 km-t jegy nélkül teszem meg. Gondmentes történet. Már várt Sorio + másik Zoli a vasúton. Itt dumálás, sörözés majd Sorioval kismotorral a fesztre. A parkolóban tovább sörözés-borozás. du 5 fele azért benéztünk. A programból az Opeth és a Tool érdekelt volna. Előzőt természetesen lekéstem mert 15:55-re volt rakva. A kisszínpadig egyszer sem másztunk el, mert minek!:) A szombati programok elég gyengék voltak (mint az egész fesztivál ideje alatt). Valami hiányzott a fesztiválból. A magyar emberek akikkel könnyebben tudok kommunikálni? A sok extra program? Nem tudom...

Tool remekül nyomta, nagyon tetszett, hibátlan volt (bár nem a kedvenc zenekarom). Ennek ellenére ezt sem néztem végig:) Utána még kaphattam az arcomba egy Guns and Rosest..bár ne történt volna meg! Már előtte odanéztem, mert a zúzda részbe 4-esével engedték be az embereket. Kivártam a soromat. végülis 2 számot bírtam Sorioval, pedig szólt az It's So Easy, ami az egyik kevdenc átdolgozott GnR számom az Unearth elöadásában:) Inkább léptünk a sör- és a partysátorba. Szokásos észvesztés ahogy kell. Reggelig észosztás a magyar 16 éveseknek. Délelőtt az elsö napsütésre tértem magamhoz a fübe (azt hiszem). 11 fele indulunk neki a 200km-nek az egri ismerösökkel. Sanya jóvoltából a Móricz körtérig Soulflyt hallgatva. Köszönet érte Neki!

A keletibe még befért egy fél gyros, de nem esett jól. A vasárnapot tökéletesen átaludtam. Next level: Debrecen - Vekerifeszt, szombat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sorio szemüveg:

Sokáig töprengtem rajta, hogy menjek-e, vagy sem, de végül is úgy döntöttem, hogy igen! Az előző évet nekem találták ki! Ide rakták a pofámba a System of a down-t, Audioslave-et, Green Day-t, Manson-t, usw. Magyarán a tavalyi lineup sokkal jobban feküdt, igazából sosem rajongtam a Metallicáért, meg a Gunsért. De hát rajkasi létemre nekem itt van a fesztivál egy köpésre, nem hagyhatom ki, meg szólt Bogyó is hogy jön, hát akkor végképp kötelező!

Meg volt beszélve, hogy faszán délután találkozunk Hegyeshalomban, és együtt megyünk a fesztiválra. Nagyon rajta voltam a dolgon, főleg, hogy délelőtt ötösre vizsgáztam és bennem volt a bulizhatnék. Erre hazajövök, Anyukám közli hogy meg kell várnom a festőket. Hát nem lettem ideges, de visszaszámoltam tízről, gondoltam RELAX. A VB-meccs még talán tudott rajtam nyugtatni valamicskét, viszont a festőúr még jobban felbaszta az agyam mikor beállított 7 órakor, és közölte, hogy „te, figyi nem jövünk.”… Felmenőinek emlegetése után mocira fel, irány Nickelsdorf!


Csütörtök:
Átértem a határon és láttam a b*szott kocsisort. Gondoltam motorral vagyok, márcsak megnézem meddig tart a vége. Hát Nickelsdorf után meg is untam. Jó érzés volt suhanni el az autók mellett és a pofájukba röhögni! Áldottam az eget, hogy nem kocsival érkeztem! Több kilométer kocsisor, több órás várakozás, de nem nekem! Igaz annyira nem voltam gyors sajnos, hogy elérjem a srácot akinél a jegyem volt.

Alice in Chains igazán kedves kis nótákat játszott, és tetszett is annak ellenére, hogy a zene nekem kicsit langyos. Az előző énekes hangja jobban ütött, de sajnos ő „live fast, die young” emberke volt… A koncert alatt örömmel konstatáltam hogy kívülről is szinte mindent lehet látni kivetítőről, hallani meg aztán messzeföldön is…
Motörhead nem érdemel szót szerintem. Vén kulók szarul küldték…
Metallica pedig Metallica, ezt nem lehet elvenni tőlük… Három szám bemelegítés után nekiestek a Master of Puppets albumnak, amit elejétől a végéig nagyon profin lenyomtak. Ilyenről még nem is hallottam! Azért felettük is telik el az idő: 20 éves lett az album, ennek tiszteletére játszották el. Megjelent pár haverom, aztán azokkal néztük együtt a dolgot. ők leléptek, én meg be… itt még élvezetesebb volt: ZUGABE, ZUGABE és ONE MORE SONG (VISSZA, VISSZA) kiabálásokat lehetett hallani, és látszott a zenészeken hogy élvezik a dolgot, hát nekiláttak. Nekem a koncert ez a része tetszett a legjobban, nemcsak mert ekkora már bejutottam valameddig, hanem mert ekkor játszották a nekem igazán tetsző dalokat, ekkor volt a legnagyobb fénytechnika és legjobb showelemek. Rakéták, durrogások… Le a kalappal!

Sportfreunde Stillerről és Queens of the Stone Ageről sajnos lemaradtam…

Koncertek után végre találkoztam Bogyóval meg Szabival. Motorral elvittem őket a határig, a koncert felületes megvitatása után ők kocsiba, én meg haza. Majd’ lefagytam a motorról. Hát igen, másnap már több eszem volt, vittem ruhát hazaútra…

Másnap kora délután húztam is vissza és megkaptam végre a várva várt jegyemet…

Zolival be is mentünk hát a fesztiválra, irány Lagwagon koncert! Na, ott aztán volt zúzás! A srácok is nagyon kitettek magukért, igazán jó mulatság volt! A szar csak az volt, hogy faforgáccsal volt borítva a föld, ezek a hülye svábok meg azt élvezték hogy dobálóztak vele, igazán idegesítő volt! 23(!) poharat hoztunk ki a móka végén, 23 Euro, köszi!
Subway to Sally sajnos nem tudta tartani ezt a jó hangulatot, hát le is léptünk.
Kint találkoztunk rajkai haverokkal, dumálgattunk, sörözgettünk. Õk Placebora érkeztek, amit úgy terveztek kintről hallgatnak meg, de végül sikerült bejutniuk a kempingbe, onnan azért egyel közelebb volt!
Zolival mi elmentünk ezalatt Sisters of Mercyre, aminek az utolsó három számát értük el. Nem is bánom. Koncert vége, futás vissza Placebora, hát pont vége lett. Haverok már sehol, a partysátorban meg fergeteg hangulat! Gondoltam mulatok egy jót, de Zoli már fáradt volt, megkért hogy segítsek neki felállítani a sátort. Mire visszaértünk a kocsihoz persze úgy döntöttünk, hogy ő kocsiban alszik, én meg már nem megyek vissza a buliba, inkább motorra fel, irány haza, partysátor lesz holnap is!

Szombaton délelőtt elindultam már pár hamvas söröcske társaságában. A vasúton voltunk elég sok ideig. Hogy mit csináltunk? Hát izé… ittunk! Meg vártuk Bogyót. Meg lespanoltunk a két marcona motoros securityssel, akik feladata a vasút őrzése volt. Megjött Bandika, aztán megjelent Sanya is Évivel. Piázás, aztán irány be fesztiválra. Ha láttatok ott egy barom rasztás srácot aki „Ausfahrt”(kijárat) táblával mutogat a bejárat fele, az én voltam :D…
Gondoltuk Julia biztos jó koncertet fog adni, meg a helyiek is biztos meghülyülnek tőle osztrák punkzene révén, de csalódnunk kellett. Meghallgattuk a szerintem egyetlen jó számukat a Beautifull-t, aztán leléptünk.
Elhaladva a nagyszínpad mellett feltettük a kérdést, hogy ki a picsa játszik Metallicát, aztán rájöttünk, hogy ja persze az Apocalyptica, erről ennyit…
Bloodhound Gang pedig igazi showt rakott le az asztalra! Tényleg nagyon jó volt! Játszották ugye az összes híresebb számaikat, meg amit müveltek… A basszeros srác lenyomott fél liter Jagert bongon, aztán miközben a gitáros-énekes Madonnát nyomott lepisálta. Hát ilyet se láttam még élőben színpadon. Polgárpukkasztás a javából! Szép volt fiúk!
Tool meg egyenesen fenomenális volt! B*szottjó színpadi effektek, kivetítőn szájtátós dolgok persze totál szinkronban a zenével. Kezdtem már fáradni, de a zene feltöltött.
Gondoltam ha már két koncertet kibírtam itt elől a zúzdában, márcsak megvárom a Guns n’ Rosest. Hát meg is vártam, sajnos. Bogyóval a harmadik szám alatt meghoztuk azt a demokratikus döntést, hogy nekünk itt nincs keresnivalónk, irány inni! Axel totál beállva, asszem az eredeti zenekarból már csak ő maradt. Bemutatta, hogy az ember hogy tudja meggyalázni a saját zenéjét…
Partysátor! Fúú de jó pörgés volt! Volt egy jó csaj akinek felkeltettem az érdeklődését, de Bogyót nem hagyhattam ott, meg egyébként is komoly kapcsolatom van :D
Hajnalig tartó dőzs, italozás, hőbölgés, meg még mittudoménmi után Bogyóék be akartak menni a faluba inni. Én már hulla voltam, Zoli kocsija mellett leheveredtem egy polifoamra, akkor már egész jó idő volt. Reggel: ki baszott fejbe??:)

Mindent összevetve jó fesztivál volt, szépen nyitottuk az évet főleg úgy hogy eredetileg el sem akartam menni. Ezt is TOOLéltük!:)

A következő említésre méltó hely ahol megjelenek Novarock Encore! Ott a zene is az én izlésemnek megfelelő lesz: Deftones, Soulfly, és az énekes megbetegedése miatt elmaradó KoRn helyett Devildriver, gondolom erről is olvashattok majd bővebben itt a honlapon!
András Barth, Szabolcs Fedor, Zoltán Völgyesi | 19 jun 2006

Flyer:

Photos about the event »