EFOTT - 2006
HungaryZamárdi
Rávettem magamat, hogy mégis kedden utazzak le az Efottra. Talán már hiányzott a Balaton is, ezért jobbra dőlt a mérleg, vonatra fel, 2 órás vonatút, Zamárdiba le. Tömeg özönlik valamerre, két irányba, mert tábla sehol. Én mindenesetre a pénztár felé, ott tuti több az info. Össze is futottam győri raszta haverommal, Fésűvel. Ő is egyedül érkezett.

Hát akkor már dobjunk az arcunkba egy 2/1-et az Utasellátóba. Az egyből persze több lett, de még világosban elindultunk gyalogosan a fesztivál felé. kb. 800m, nem nagy táv.(de akkor is, hol a fesztbusz? EFFOT kiirással mint tavaly?:)

Félórás bejárat előtti egymást várva tökölés, majd laza karszalag és táskavizit után végre bent. Szemben a balaton, balra a színpadok, jobbra a kőkocsma és a kemping. Gyors sátorhelykeresés (ami nem volt egyszerű), majd építkezés és gyerünk a pult. (a sátramat persze hogy olyan helyre tettem le ahol non-stop sütött a nap, rákényszerülve a nemalvásra).

Mivel kedd este nulladik nap téma, csak a Kis színpad névvel ellátott sátorban szólt Körző (by Szabi, amúgy Deák Bill Gyula), Beatrice, Hobó, Bikini. Valahogy k**vára nem érdekelt a műsor, érthető hogy a sátor közelébe se mentem. Helyette próbáltam lenyomni egy 2/1-et de mivel a 2L flakonos, koccintósféle bor 90ft/dl matinéba ment, meggondoltam mit vegyek. Választék nem volt, minek gondolkodom? Befektettem rá. Kár volt! Ihatatlan pocsék fos! (Gondolom más buliból visszamaradt szart akarták elpasszolni) na jó, legyen sör. Ekkor már mindegy volt, rohadtul fájt a fejem. fél 2kor inkább lefeküdtem aludni, úgy is másnap, szerdán kezdődik a "tuti".

Ébredés után nappali fényben körbenézés. A kemping kocsmánál ordít Szöszi, Bolond nevű punk haverjával és alapból mindenfele, mert neki jól esik. (mit mondjak, ismerős az érzés?:)) Jó volt a reggeli ébresztő, de inkább a színpadok felé vettem az ívet. Összefutottam az egyik pultnál secus haverommal. Éppen megkezdte a 12 órás szolgálatot egy szép szál fűves cigivel :) Valahol irigyeltem , mivel a part mellett figyelni pénzért, valahol nem ez a fesztivál?:) Eszmecsere után inkább bepróbáltam egy sört (bort nem mertem értelemszerűen).

Visszapályáztam a Kempingkocsmához ahol végre-végre 150 ft/dl üveges Merlot bor. Na húú hát akkor gyerünk.(szerencsére a fesztivál többi napján szinte kényeztettek: 3 féle: száraz, félszáraz és édes. Másfél literes üveges vörös- és fehérbort lehetett kapni 90ft/dl áron. Mi mindig a kék címkést teszteltük) Rendes pultosok, hideg bor, ismerősök, fesztivál. Aztán elindult a 4 napos műsor. Kár lenne darabolni. Az alap fesztiválos haverok Efottra nem igen járnak mert az elöző fesztek anyagilag lenullázzák az embert és még Sziget is előttünk van.(+zeneileg sem érdekli öket, megaztán az egyetemista érzéstől még 2001-ben kirázott minket a hideg nyakbahányással fűszerezve. Tudnék mesélni de ez más lapra tartozik) De azért érkezik majd Szabi, Sorio, Tity és még sokan mások (ahogy a stáblistán lennie kell...). Szerencsére így is akadt jópár új és régi ismerős arc. Zeneileg persze Efott nálam sohase mozdította meg azt a bizonyos lécet, de azért az hogy Balaton, part, napsütés, partondöglés, sok ember, italozás... sokat lendített a dolgon. Aki ott volt látta, aki kihagyta hát ennyi:)

Azért koncerttémában elkaptam pár jó zenekart: Subscribe (szerintem fáradtak voltak, a keddi ZP után + jó meleg volt a sátorban), Black-out (belehallgatás és pult), Linkin Park Tirbute (az énekes megtévesztően hasonlít az origire, az előadás is jól le lett koppintva, egynek elment), System Of A Dawn Tribute (jó volt hallgatni a számokat de nem fogott meg, gyerünk a partra), Anima Sound System (SFF Bélát végre láthattam az Anima műsorában, nem hiába, simán belepasszolt az ordibálás. nagyon ott volt, kár hogy csak egy szám erejéig. + '68-at megkaptuk a végére a ráadásban), Yonderboi (Doors átdolgozást a pultnál megvárva aztán lépés), I-WAYNE / FIRESTAR / HARMONY and THE LAVA BAND (JAM) and special guest I-WILL (JAM) (délutáni reggae jól dübörgött a Nagyszínpadon, de félbe kellett hagynom, jöttek a többiek, irány a bejárat), Metallica Tribute (A Novarockos origi Metallica után persze, hogy gyengének tartottuk, az énekes gitárpántja fel-le pattogott), Kowalsky meg a Vega (messziről pár jó szám), Rage Against The Machine Tribute (nagyon ott volt. Totál jól játszanak a Subscribeos arcok).

Ami kimaradt az nem lényeg.:) Természetesen volt szinte az összes kötelező "fesztivál-építőkocka-jellegű" zenekar: Kispál, Tankcsapda, Depresszió, Quimby, stb... . Ezek nélkül már nem is létezik sajnos fesztivál. Nem is értem, az emberek miért nem nyitnak az újra, miért csak akkor lehet fesztre jönni ha ezek az "elemek" jelen vannak? Majd egyszer valaki magyarázza már meg...

A napi program egyszerű volt: 8 körül kivet az "ágy" a fullasztó melegtől, 11:00-tól 15:00-ig parton a napon döglés, láblógatás sörözéssel egybekötve. Utána mászkálás, összeveszés a pultosokkal, az ott dolgozókkal. Nem akarom részletezni a dolgokat de mindig is felháborított, hogy ha egy fesztiválon dolgozó ember már egy kicsi hatalmat is kap a kezébe egyből feljebb érzi magát mint én aki tőle akarok venni valamit. 3db példát azért megengedek magamnak időrendben:

1. Bejárat, Üvegtigris szintű lángosos, kérdés: a lecsós lángosba van hagyma? Az emberünk a pult másik oldalán úgy kiakadt, hogy lehülyézett meg mit szórakozok itt meg mit kérdezek ekkora baromságokat, szépen felemelt hangon. Ki ő nekem hogy így beszél? Persze ha én lettem volna aznap az első vásárló és nem fogyna a lángosa szépen megbeszéltük volna a dolgot. Így mert ő ott valakinek érzi magát, hát lángost nem vettem ő meg mehet a picsába. Dagadék szaralak (ezt érdemli). Felfogom tenni a fesztivál gyökerei közé (mivelhogy van pár). Efott gyökér part I.

2. Kőkocsma, bogrács: Szeretnék fél adag gulyást. Az öreg megmagyarázta, hogy ne szórakozzak itt vele, én megbírok enni egy egészet. Hiába hajtogattam, hogy nem vagyok annyira éhes, de megkóstolnám és ennék egy keveset. Nem engedett! Csak lekezelően bebaszott vörös fejjel osztotta, hogy én mennyire vagyok éhes... ha ő mondja. Na jó, rábeszéltem Zsófi haveromat, hogy ketten együnk egyet. Kérünk két fél adag gulyást. megint nem adott. Na jó akkor 1 adagot, de felezze el. Persze hogy nem tette meg. Hát erre most mit mondjak? (másnap kiírta krétával hogy GUJÁS 690. Odamentem panaszkodni hogy az nem pontos J. Kérte javítsam ki. "uram maga egy úr". meg szerinte kevés az az ember aki ezt észreveszi. Szerintem meg kevés az aki ezt NEM veszi észre. Efott gyökér part II.

3. Borsodi pult, kérünk 2 db 2/1-es Vörösboros kólát. Kapjuk. Belekóstolás.. hmm ez nem az. Visszavitel. Bocs de nincs benne kóla! Kóstold meg, de a színén is látszik. Erre a dagadég czepe-picsa nagykegyesen odafárad a 2 L-es meleg kólával, idegből teleönti kólával, persze fele a pultra és Gyula haveromra megy, majd távozik. Efott gyökér part III.

Máshol nagyjából mindenki türelmes és rendes volt. Lassan ott tartok, hogy megköszönöm nekik azt, hogy nem bunkók. Pedig alapból kötelessége lenne. Persze ha főszervezői pass lógott volna a nyakamban máshogy viselkednek. Tipikus!

- Ittunk sok ingyen hubit. Becherovkát nem vállaltuk 600 ft/4cl. Egyik nap bejártuk fél Zamárdit de sehol egy darab se. ( a kiutat kösz Henteséknek, ők fuvaroztak mindenhova)
-Kroka barátunk reggeli torna képpen végigment a part egy részén Viktória nevű ventillátorral a kezében, felkeltette minden ott szundikáló arcot.
- Volt részünk reggeli tangóba amit 4 páros produkált. Persze hogy a mi társaságunk (ki más).
- Gyulával találtunk egy üres dobozt és beadtuk mindenkinek hogy kis nyuszi alszik benne, Flafy. Próbáltuk beadni a csomeszmegörzőbe de mikor megtudták hogy nyuszi a téma, elcsodálkoztak.

Az utolsó estét nem bírtuk sokáig, én hajnal 2-kor feladtam. Reggel 8 körül izzadva ébredés. Lassú pakolás és irány a szabadstrand. De jó is volt. Egész nap ott pusztultunk: Tity, Nyilas Csabika, Gyula, Kroka, Hubis Misi. Nehezen de rászántuk magunkat 16:06-kor, gyerünk a vonatra. Sok sok ember várta már a járatot, mivel valami frontális vonatbaleset volt majdnem Záhony tájékán. A lényeg hogy este 10 körül értünk Ceglédre. Zamárdi Székesfehérvár között minden szar helyen megálltunk. Volt mikor rossz vágányra állt a vonat, tolattunk is.

Összességében sokat dobott a vízpart a fesztiválon, remélem jövőre is ilyen környezetben lesz a vén Efott megrendezve ( Ja volt egy "kedves" lány aki kioktatott hogy 3 éve vannak a Hajósok az Efotton (valami buzi főiskolás rehab társaság, egyenpolóban). Huu mondom ez az arc nagyon képbe van Efottügyben.. rákérdezek hát mióta van efott he? ... "10 éve". Nem tudom akinek fogalmam sincs a dolgokról az minek magyaráz? Szerencsére elküldtem oda ahova úri jókedvem tartotta:)

Rebesgették, hogy 2007 Efott Debrecen.. remélem nem, mert ott van már egy fix fesztpontunk:) Next level: Kottafeszt by Hajdúböszörmény!
András Barth | 28 jul 2006

Photos about the event »